711 Burgerlijke gehoorzaamheid

Op 1 februari 2007 is er een van de meest geiten wollerige soort acties uitgevoerd om de wereld bewust te maken van de opwarming van de aarde. Tussen 19.55 en 20.00 uur werd iedereen gevraagd het licht gedurende 5 minuten uit te doen.

Tennent een van de elektriciteit leveranciers waarschuwde dat wanneer teveel mensen aan deze acties mee zouden doen het elektriciteitsnet ontregeld zou kunnen raken omdat er een plotselinge overcapaciteit ontstaan en zou half Europa in het donker zitten etc.

Nou vraag ik je, 5 minuten, een lampje van 60 watt uit doen. Dat zet toch geen zoden aan de dijk?. Het voorspelbare is gebeurd, op het 20.00 uur journaal wist de nieuwslezer te vertellen dat er nauwelijks een stroomafname is gemeten etc. Dus ‘meneer de geitenwollensok’ zijn plan was mislukt. Niet verwonderlijk want dergelijke milliejeu lieden worden zelden gehinderd door enige kennis van zaken.

Bovenstaande illustreert eens pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar onze infrastructuur is voor dergelijk burgerlijke gehoorzaamheidsacties.

Zo heb ik wel eens zitten fantaseren wat er zou gebeuren als men in een wolkenkrabber allemaal tegelijk de Wc’s zou doorspoelen? Je kunt je voorstellen dat wanneer de bovenste etage eerst aan de hendel trekt en daarna de onderste en verder dat zo’n 100 etages lager er een enorme plens water tegelijk het riool in wil. Volgens mij stroomt de lobby aardig vol en spoelen de veiligheidspiefen zo de straat op.

Met de digitale tijdsaanduidingen is zo’n actie gemakkelijk te organiseren. Als men maar gehoorzaamt.

 

Er kunnen best veel voedselrampen veroorzaakt worden als de burger voor 100% meedoet.

Wat denkt u als de hele Nederlandse bevolking een week lang geen vlees zou eten? Dat spul dat in de supermarkt ligt raakt over datum, moet tegen hoge kosten afgevoerd worden en de vleesindustrie ligt dan een beetje heel erg plat. Of wanneer de consument geen melkproducten zou kopen gedurende een week? De voorraadtanks bij de zuivelfabrieken stromen na 2 dagen al over omdat de boeren maar door blijven leveren. De poederfabrieken hebben beslist niet de capaciteit om alles weg te werken. Dus het riool maar weer. Weer zwemmen de vissen met hun buik in de lucht rond. En de ‘geitenwollensok’ maar ingewikkelde demografische rapporten schrijven.

Eenzelfde ramp zou veroorzaakt worden als iedereen gevraagd wordt om 1 kilo suiker samen met een liter melk door de gootsteen te spoelen in een middelgroot dorp als Raalte. Dat betekent dat er 20 ton suiker met melk opeens in de rioolwaterzuivering terecht komt. Die raakt meteen zwaar overbelast en zal spoedig veranderen in een stinkende poel waar de operators vertwijfeld rondrennen zich afvragend wat er nu weer gebeurt. Het water zal een gistende pikzwarte en vooral stinkende poel des bederfs vormen, de vissen in de sloten zullen naar het hiernamaals gepromoveerd worden en de geitenwollensokkenmeneren’’ zullen hier geen antwoord op hebben. Vertwijfeld zitten zij met de handen in hun baard.

 

Het is eigenlijk best jammer dat dergelijke experimenten uitgevoerd kunnen worden. Zie het maar als een kwajongenstreek maar dan met z’n allen. Het zal nooit lukken omdat de consument gewoonweg niet voldoende georganiseerd is. Een staking kan massaal worden opgetuigd omdat de vakbond zijn organisatietalent gebruikt op haar, (overigens zwaar betalende) leden.

 

Het kan wel gebeuren als er een dramatische voedselveiligheidsramp plaatsvindt. Wij hebben het in 2002 meegemaakt met de vogelgriep. De consument liet kippenvlees even massaal liggen.

Ik vrees dat het niet al te lang meer zal duren voordat er een burgerlijke gehoorzaamheidsactie zal plaatsvinden waarbij een of ander product terminaal geboycot zal worden. Begin maar te hamsteren en luistert u vooral ieder uur naar de nieuwsuitzendingen op de radio.

Veel plezier en vergeet niet een extra paar sokken aan te doen. De elektriciteitscentrales zullen vast uit medeleven ook uitvallen.

Veel plezier!

Geef een reactie