724 Gladde rails van de Nederlandsche Spoorwegen

De zomervakanties zijn voorbij en wij kunnen onze blik alvast gaan richten naar dingen die komen gaan. Vertragingen bij de Nederlandse spoorwegen bijvoorbeeld. Niet zomaar een vertraging van en paar minuten maar meer de spectaculaire ontwrichtingen van de dienstregeling met plaatjes van overvolle perrons als resultaat.

Indirect hebben deze vertragingen met voedsel te maken. Niet dat ik de vallende blaadjes van de bomen als voedsel wil bestempelen, (misschien komt die tijd nog wel!) maar ik praat over voedselresten. Ik zal het kort uit trachten te leggen.

 

Het is ieder jaar een terugkerend fenomeen. De gladde rails die zogenaamd in het najaar ontstaan als gevolg van gevallen blaadjes van de bomen. Dit is allemaal schijn. Gewoon een smoes om de legendarische inefficiency en geklooi van dit bedrijf eens te maskeren.

Ooit waren de Nederlandse Spoorwegen een toonaangevende werkgever. Je bleef tot je dood toe in dienst en soms vele generaties lang. Het bedrijf had een toonaangevende technische opleiding voor de talrijke werkplaatsen die het bedrijf kende. Het sociaal beleid was in die tijd ook toonaangevend. Echter, nu slaat de wet van de remmende voorsprong keihard toe. Men schaamt zich er tegenwoordig bijna voor om bij de ‘Spoorwegen’ te werken. Verontschuldigend vertel je aan je vrienden aan de borreltafel dat je werk bij de NS gevonden hebt en dat het toch best leuk werk is hoor! Dat kan iedere reiziger dagelijks aan den lijve merken door het schichtige, onnozele en vaak onbeholpen gedrag van de medewerkers.

Genoeg geklaagd over deze structurele tekortkomingen van de NS.

Terug naar de gladde rails.

Die werden veroorzaakt door vallende bladeren? Ja, dat klopt. Boombladeren bestaan voor het grootste deel uit cellulose, plantaardige celwanden om maar eens in meer eenvoudige termen uit te drukken. Daarbij komen nog een stevige hoeveelheid polysachariden bij die het beste vergeleken kunnen worden met plantaardige gommen. Met water kun je een zeer glad papje maken en giet maar een stapeltje rottende bladeren over straat en een glijpartij maakt dan deel uit van het straatfeest. De NS heeft hier knap veel last van. Niet alleen in het voorjaar maar het hele jaar door.

Ook in het voorjaar?

Ja.

Kijkt u maar eens naar de constructie van de afvoerbuizen van de spoortoiletten. Heeft u wel eens van binnenuit naar de grond gekeken? Juist, u kijkt recht op een rail!

De Nederlandse Spoorwegen bevuilen hun eigen nest lijkt het wel. Ze laten hun klanten hun eigen rail beschijten! Dat moet u eens bij een ander bedrijf doen, dan krijgt u meteen een Proces verbaal mee naar huis.

Dit moet men aanpakken! Weg met alle toiletten. Die zijn toch te smerig om naar te kijken. Hopla, scheelt weer drie zitplaatsen. Kunnen de tarieven wel omlaag omdat de bezettingsgraad toeneemt.

 

U ziet dat zindelijk gedrag niet alleen geldt voor de voedingsmiddelenindustrie maar vooral voor de Spoorwegen.

Geef een reactie