728 Miss Makro Piggy en haar kruisbesmetting

De Makro staat vooral bekend als een beetje verlopen “zelfbedieningsgroothandel” waar je zelfs een tandenborstel los kunt kopen…

Steevast ontdek je dat vrijwel alle producten duurder zijn dan in de gewone winkels en de rekening aan de kassa altijd verrassend hoger uitvalt dan je in gedachten had.

De kwaliteit van de gevoerde huismerken  is niet echt goed te noemen en het is zelfs oppassen geblazen met de folderaanbiedingen. Namen zoals Metro en Aro dragen niet direct bij tot verhoging van het kwaliteitsimago. Bij andere producten wordt de klant wel eens met een oud model of een of ander vaag exportproduct opgescheept. Het zal mij overigens niet verbazen als deze tent binnenkort overgenomen wordt.

 

Het restaurant is zo’n beetje het enige positieve punt. Je kunt voor weinig goed eten en het scheelt je een hoop tijd ook door onder etenstijd te gaan winkelen. Efficiënt of niet soms?

Totdat ik op 15 augustus bij de Makro in Delft een kipfilet aan de kookbalie van het restaurant bestelde. De kokkin, meer het type geschikt om speklappen te bakken gooide met een handige beweging het rauwe filetlapje met de knijpspatel op de plaat. Meteen daarop pakte zij met dezelfde spatel met haar lillende armen een gebakken filetlapje van de plaat voor een toekomstig slachtoffer dat naast mij stond.

‘Ja meneer, zo doe ik het thuis ook’ antwoordde ze op mijn vraag of ze wel wist waar ze mee bezig was. ‘Zo staat het in ons werkprotocol meneer.’ Vulde haar mannelijke collega aan. ‘Als u een opmerking heeft moet u de AM hebben. Dat is de Afdelings Manager’

 

Ja een opmerking heb ik wel zeker over deze manier van werken. Typisch voorbeeld van vakantiehulp gedrag en een gebrekkige wijze van instrueren van het personeel. Die ‘bakplaat taart’ kan niets verweten worden. Zoveel deskundigheid straalde zijn ook weer niet uit, laat staan dat zij in staat was om een enigszins steekhoudende discussie aan te gaan.

 

Het gebruiken van hetzelfde werktuig voor rauw en gebakken product is een klassiek voorbeeld van kruisbesmetting. De bacteriën van het rauwe stuk kippenvlees komen nadat het gebakken is direct weer terug op de maaltijd. Gelet op de kwaliteit van de Makro producten zullen het wel kipfilets zijn van het merk ‘Goedkopie’ en uit een zeer vreemd en ver land komen. Hetzelfde geldt voor de Tilapia filet.

 

Als kruisbesmetting op heterdaad door de VWA controleur wordt vastgesteld dan wordt er een pittig boeterapport opgemaakt. Minimaal € 900,00

Overtreding van twee artikelen kan dan ten laste worden gelegd:

1.Warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen:

Artikel 25

Materiaal en apparatuur die met levensmiddelen in aanraking kunnen komen:

a. worden schoongehouden; en

b. zijn zodanig geïnstalleerd dat de omringende ruimten goed kunnen worden schoongemaakt;

  en zijn van een zodanige samenstelling en constructie en worden zodanig onderhouden en gerepareerd dat:

c. het risico van besmetting van levensmiddelen zoveel mogelijk wordt beperkt; en

d. zij grondig schoon kunnen worden gehouden en, voor zover noodzakelijk met het oog op de veiligheid of de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren, gedesinfecteerd, rekening houdende met het beoogde gebruik ervan.

2.Warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen:

Artikel 31

5. De exploitant van een levensmiddelenbedrijf dat gebruik maakt van de hygiënecode, bedoeld in het vierde lid:

  a. voldoet aan de desbetreffende bepaling(en) in het eerste lid indien hij handelt volgens de voorschriften in die hygiënecode die daarop betrekking hebben;

  b. voldoet niet aan de desbetreffende bepaling(en) in het eerste lid indien hij niet handelt volgens de voorschriften in die hygiënecode die daarop betrekking hebben.

Met andere woorden men moet zich niet houden aan de interne werkprotocollen maar aan de hygiënecode.

‘Wat bedoelt u met een hygiënecode meneer? Alles is toch hygiënisch hier?’ voegde Miss Makro er aan toe. Tegelijkertijd bevestigend dat de voorschriften gewoon aan haar ongetwijfeld grote laars gelapt worden.

 

Eenmaal hongerig weer buiten realiseerde ik mij dat hier weinig te verbeteren valt.

Laat de Makro Piggy maar in haar eigen saus smoren dan verzorgt de VWA het nagerecht wel…

Geef een reactie