733 Kamikazenoten uit Iran en Irak

Deze keer gaat het nu niet eens over een oorlogje, aanslag of andere gewelddadig gekrakeel.

Ik probeer iets helderheid te verschaffen omtrent de voedselveiligheidsrisico’s die voedingsmiddelenexporteurs vanuit deze ‘warme gebieden’ ons aandoen.

Met exotische voedingsmiddelen krijgen we veel meer troep binnen dan wij ooit kunnen vermoeden. Als alles uiteindelijk mooi glimmend verpakt is en in de winkel ligt te pronken kan de argeloze consument nauwelijks een beeld maken van de omstandigheden waaronder die producten geoogst en bewerkt worden.

Alle  voedingsmiddelen uit verre oorden zijn vaak besmet met de ‘apenland-factor’. Dan maar hopen dat de oogst onder gunstige omstandigheden plaats heeft gevonden, dat de boeren de gebruiksvoorschriften van de bestrijdingsmiddelen een beetje hebben kunnen lezen en dat er geen gekke winstverhogende grappen en grollen met de producten zijn uitgehaald.

 

Aflatoxine gevaar van de noten

Berucht punt met noten is dat er heel gemakkelijk schimmelinfecties in kunnen optreden. Vrijwel alle schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid en de andere zijn op z’n minst verdacht te noemen. Aspergillus Flavus is zo’n lastige. Die groeit graag in eiwitrijke producten en kan zich onder tropische en vooral vochtige omstandigheden razendsnel vermenigvuldigen. Hiermee wordt meteen het uiterst giftige Aflatoxine gevormd. Een minder vieze neef van deze schimmel, Aspergillus Niger, komt veel  voor in onze badkamers. Die veroorzaken de zwarte vlekken op de kitrand van uw bad, maken het douchegordijn zwart en kunnen ook het plafond en de mooie tegeltjes bezoedelen.

 

De VWA controleert  toch alles?

Jaaa. Dat dacht u! Het is fysiek niet eens mogelijk om 25% van al onze voedingsmiddelen te bemonsteren en te controleren. Eigenlijk moeten wij het niet hebben van de controles maar meer van de preventieve maatregelen die de fabrikant zelf neemt. Dat is het naar mijn mening het terechte beleid van de VWA. Zelfs daar kan men niets beter den dan alleen de brandhaarden eruit pikken.

Zo kan de producent die beschimmelde kamikaze noten uit Iran met gesuikerd blancheerwater gaat koken mooi vrijuit. De suiker verlaagt de gevoeligheid van de aflatoxinebepaling in het laboratorium aanzienlijk.

Verder moeten alle producten afkomstig uit een land dat de Holocaust ontkent en zichzelf opwerpt als een modelstaat, met zeer groot wantrouwen tegemoet treden. Die ‘Tricky Dick’ mentaliteit zit er gewoon diep ingebakken daar.

Laat die mensen zelf hun ‘Ayatollah nuts’ opeten

 

Zolang de consument niet duidelijk voorgelicht over de apenlandnoten dan logeren wij vaker in Herberg ‘de aap’ dan dat wij ooit kunnen vermoeden.

 

Het wordt hoog tijd dat wij die noten terugexporteren naar die landen. Kunnen ze ook nog als biologische munitie gebruiken. Milieuvriendelijk, afbreekbaar en vooral voedzaam.

 

Lachen met die pistachemutsen!

Geef een reactie