734 het magische handje van Chocomel

Bijna iedereen kent het product Chocomel.

Bijna niemand weet dat dit merk nu sinds jaren gevoerd wordt door Friesland Foods.

Het klopt dus dat Nutricia in Zoetermeer dit lekkere drankje allang niet meer maakt. Zelfs de Nutricia kratten zijn nog volop in omloop!

Over knullige marketing gesproken…

In de goede oude tijd dat Nutricia dit lekkere drankje maakte in Zoetermeer heeft men het nodige ermee beleefd.

Destijds gemaakt van echte cacao van Bensdorp uit Hilversum en met bijna volle melk als basis ingrediënt en echte Carrageeen als bindmiddel, leverde dit drankje het rotsvaste kwaliteitsimago die men naar mijn mening in Zoetermeer op een klassieke manier verkwanseld heeft.

Daar zullen we het niet over hebben.

Het smalle hoge blikje Chocomel

In de 70-er jaren werd dit product ook in blik geproduceerd en wel in een ‘difficult opening’ blik. Van een treklip had men toen nog niet gehoord. Dit was zo’n blikje die je met een driehoekig drukmesje moest openen en als het goed deed werd je kleding bespaard.

In de 60-er jaren ging het voorspoedig met het merk Chocomel in Nederland. De Belgen hebben nog voor wat tegengas gezorgd door aan te geven dat de naam ‘Chocomel’ een gedeponeerd Belgische ‘iets’ was en verbood de naam. Hierop heeft Nutricia de naam op handige manier voor onze Zuiderburen verbouwd tot Cécémel wat inmiddels daar net zo populair is als Chocomel in Nederland.

De Arabische macht

Het waren niet de Belgen die voor de grote uitdaging zorgden maar de Arabieren. Die maakten bezwaar tegen het etiket. Het handje dat op het etiket was afgebeeld was een linkerhand en dat is in de Islamitische cultuur de ‘onreine’ hand. Daar doet men dingen die met de rechter hand niet mogen enzovoorts…

Men had net een grote run blikken besteld voor de tweede export order naar Saoudië Arabië en zat daarmee lelijk in hun maag.

Blikjes met een rechterhand moesten er komen. Aldus geschiedde.

Tot op de dag van vandaag is het rechter handje op het etiket te zien, als een soort lofzang aan de Arabische wereld.

Nutricia was zijn tijd ver vooruit.

Die zag al vroeg in dat je belangrijke olieproducenten te vriend moet houden!

Geef een reactie