735 Honing afkomstig van de kruiden gifbelt

Begin november 2007 werd mijn vertrouwen in een gezondheidsproducten ruw verstoord met de mededeling van de VWA dat er gif in honig gevonden was.

Pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) waren in 28% van de monsters aangetroffen. Het lijkt wel een ingrediënt van een of ander cosmeticaproduct, maar niets is minder waar.

Deze stof schijnt in het Jacobskruiskruid voor te komen. Dit is het schattige bloemetje dat veel in de bermen van onze rijkswegen groeit en bloeit mede dankzij de klungelige inspanningen van Rijkswaterstaat in een poging onze bermen wat op te fleuren. In een zeldzame vlaag van vooruitziendheid heeft men goed geanticipeerd op de explosieve toename van de stilstand van ons autoverkeer. We hebben nu alle tijd om de bloemetjes en bijtjes te bekijken die kennelijk onze bermen bevolken.. Alleen was het rijkszaadmengsel een heel klein beetje heel erg vervuild. Het bevatte ook het zaad van Jacobskruiskruid! De gevolgen bleven ook niet uit.

Paarden en ander vee legden om onverklaarbare wijze het loodje en bleken een fatale leverbeschadiging te hebben opgelopen. Zij hadden hooi gegeten waarin dit kruid voorkwam. Het bloemetje zelf kunnen de dieren wel herkennen en vermijden maar als het bermgras tot hooi verwerkt wordt dan zit de dodelijke cocktail er mooi gecamoufleerd erin.

Ook voor de mens zijn PA’s redelijk schadelijk, het is een carcinogene stof en kan terminale leverschade veroorzaken.

Jacobskruiskruid laat zich gemakkelijk herkennen door de typische eikenblad-achtige bladvorm. De meeste andere gele bermbloeiers hebben een stervormig blad met spitse blaadjes. Ik ben geen botanicus maar daar moet u het maar mee doen.

 

Buitenlandse honing ‘death vally juice’?.

Kennelijk hebben de bijen ook last van dit giftige kruid dat vooral buiten Nederland welig groeit en bloeit.

Een geruststelling is het onderzoek, verricht door de heer van Rhijn van het RIVM-RIKILT te Bilthoven dat de hoogste waarden ook in de buitenlandse honing gevonden worden. Bloemenhoning bijvoorbeeld is doodnormale industrieel verwerkt honing dat in 200L vaten naar Nederland verscheept wordt en opgesmolten wordt. Deze honing komt uit landen waarvan men nooit het vermoeden heeft dat er zoveel honing geproduceerd wordt. China, Mexico, Irak en Zuid Amerika.

Dit is de zoveelste keer een bevestiging van het feit dat voedingsmiddelen in buitenland geproduceerd maximaal vervuild blijken te zijn. Wij lopen meer risico als wij die goedkope zooi eten, zo simpel zit het in elkaar.

Honingsoorten waarvan de naam aangeeft dat deze uit Nederland afkomstig is bevatten 100 maal lagere concentraties PA’s dan de Bloemenhoning.

Met andere woorden: Hollandse of beter gezegd, West Europese producten zijn wel duurder maar u ziet nu waarom!

 

Hoe zit het met de andere kruiden?

Kruidenwetenschap is een specialisme op zich. Wij als gewone consument weten er geen snars van. Wij hangen aan de lippen van zogenaamde ‘kruiden wiggelroedelopers’. Klazina uit Zalk was een tiental jaren terug gewoon een fenomeen. Sla maar een willekeurig kruidenboekje open en allerlei heilzame werkingen vliegen je tegemoet. In vroeger tijden gaven kruiden best wel eens een goed effect op de gezondheid. Om de doodeenvoudige reden dat er veel grotere bedreigingen waren van de gezondheid van onze voorvaderen. Verder is het innemen van een zwak gif vaak een manier om het lichaam aan te sporen een zuiverende actie te laten ondernemen. Dat ondervinden wij ook als wij een overmaat aan alcohol hebben genuttigd. Een van de meest populaire zenuwgiffen die wij massaal nuttigen overigens.

 

Beerenburg straks illegaal?

Ik voorspel u dat de VWA een speciaal kruidenteam gaat opzetten. Sla alvast een hoeveelheid Beerenburg of andere kruidendranken in want die zullen met hun hyergevoelige apparatuur beslist eens onder de loep genomen worden.

Het kringetje is dan helmaal rond als een dergelijke kruidendrank, elixir in heksentaal, aangemaakt is met honing. Gelukkig zit er dan alcohol in dat het lichaam weer zuivert van de schadelijke werking van de kruiden. Erg lastig ja.

Proost!

Geef een reactie