802 Oliebollentijd, vogelvoertijd!

In deze gezellige donkere dagen weten wij ons maar al te goed te voeden met van alles wat lekker ongezond is en daar vallen oliebollen ook onder.

De naam alleen al.

Daar rol ik bij voorbaat van mijn stoel. Oliebol! Of is het een vetbol?

Vetbollen kom ik nog wel eens tegen als die rotdingen in frituurvet van het merk ‘Goedkopie’ gebakken zijn. Dan vormt zich een akelige plak gestold vet op je gehemelte, vooral als je buiten aloopt.

Nee we laten die deegkledders zich lekker volzuigen met vloeibare olie. Kan zo lekker langs je mond druipen zodat je na het eten van zo’n ding er uitziet als een kwijlende zwerver met een witte mond.

Ik hang deze vetbollen gewoon in de tuin. Zo breng ik deze ambachtelijke producten dichter bij de natuur.

 

Is een oliebol nou gezond?  

Vraagt u zich wellicht af terwijl u de afvalemmer maar vast op een kier zet.

Nee luidt mijn antwoord, vreet niet teveel van die dingen en let erop dat ze in zonnebloemolie gebakken zijn.

 

Omdat vers gebakken oliebollen zo verdomd lekker zijn kan de consument gewoon niet stoppen. Hij neemt ook nog een zak mee voor thuis. Dan constateert het thuisfront dat je een ‘olliebollen kat’ in de zak gekocht hebt. Vieze zompige gerimpelde ballen zijn het dan.

Dat is nou juist de truc van de uitgekookte oliebollenbakker.

Als een oliebol vers gebakken is, smaakt deze verrukkelijk, mits de juiste ingrediënten erin verwerkt zijn. Vooral de smaakbrengende ingrediënten leveren een goede geur op en niet de vanillewalm die de meeste goedkopie oliebollenkramen uitbraken.

Een verse oliebol is te vergelijken met vers brood. Deze wordt erg snel oudbakken, vooral wanneer ze twee dagen liggen te pronken op de salontafel. De royale hoeveelheid vet dat bij het happen uit de mond sijpelt compenseert de droge structuur van de oliebol op geen enkele manier. De lange zetmeelstructuren zijn al in stukjes gebroken met een droge mondbeleving als gevolg.

 

Broodverbeteraars in de bol?

Kenners noemen het droog worden van deegproducten retrogradatie.

Hm, mooie term voor een oliebol, retrobol. Giller!

Bakkers van bollen van het merk ‘Goedkopie’, gebruiken alleen maar bloem en beslist geen middel om het oudbakken worden van de oliebollen te verhinderen. Brood verbetermiddelen heten die in bakkersjargon. Dit is een mengsel van citraten, aminozuren, vetten, zouten, emulgatoren, zetmelen en soms enzymen.

Over de werking van deze mooie hulpstoffen kom ik later terug.

De olieballen bakker ‘goedkopie’ zal het gebruik van deze voor hem dure ingrediënten niet op de eerste plaats zetten.

 

De energieleverantie staat hierbij op de eerste plaats.

Zou Sonja B die dingen ook op haar lijstje hebben staan?

Wellicht.

Zij kraamt wel eens meer onzin uit.

Ik zie het al voor me.

De calorieën kraam van Sonja!

Misschien een idee?

Geef een reactie