823 2e kamer op BBQ reces

Als ik goed geïnformeerd ben gaat de Tweede Kamer alweer op reces op 4 juli 2008. de buitenstaander krijgt steevast de indruk van onze parlementariërs van de ene vakantieperiode naar de andere hobbelen, zich intussen vermakend met allerlei parlementaire privileges en uitstapjes.

Wat maakt dit reces nou zo bijzonder?

Het krampachtig ongedwongen BBQ feestje dat ieder jaar op het Binnenhof gegeven wordt en de gigantische warenwettelijke overtredingen die onze wetsmakers daarbij begaan.

 

Onze parlementariërs een voorbeeldfunctie?

Op papier alleen. In feite wordt ons parlement grotendeels bevolkt door een bont gezelschap van volgevroten vergadertijgers en salonkamer socialisten. Herhaaldelijk komt het creatieve declaratiegedrag van onze parlementariërs in het nieuws. Dan maar te zwijgen over de talrijke commissariaten die ex-parlementariërs op een zilveren schaaltje toegereikt krijgen. Dan praten ze niet meer over de sociale minima, koopkracht handhaving en beteugeling van de exorbitante salarissen van topbestuurders.

 

Zijn onze politici corrupt?

Welnee. Het is beslist niet zo dat zij met koffers contant geld door de politieke arena struinen.

Zij meten wel met twee maten.

 

Even één voorbeeld van de klassenjustitie.

Vooral tijdens de jaarlijkse BBQ op het Binnenhof kunnen wij de primitieve gedragsregels zien die onze volksvertegenwoordigers erop na houden. Het lijken net mensen zoals het eigen volk dat men placht te besturen.

Gewapend met een echt bord, tot de rand toe afgeladen met gebraden vlees dat door de ingehuurde cateraar heerlijk in de openlucht is klaargemaakt en bereid met een plastic glaasje gevuld met wijn in de andere hand.

Wat een feest! Gezellig reutelend boven een openluchtdis worden de politieke zetten van het komende jaar besproken.

En dat terwijl er met een dubbele moraal ge-BBQ-ed wordt.

 

Wat is hier nu mis aan?

Gun jij de hard werkende politici niet een leuk verzetje?

Natuurlijk mag er gelachen worden op het werk. Ik ken een Ministerie die nog méér plezier beleven kan aan dit jaarlijkse uitspatje.

De ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn de opdrachtgevers van de VWA. Zij zijn dus primair politiek verantwoordelijk voor de taken van de VWA.

De VWA kan hun eigen bazen eens mooi te grazen nemen door een inspectie te houden tijdens de jaarlijkse Barbecue. Het regent dan overtredingen van de Warenwet.

Humor lijkt mij dat, schrijven voor de baas.

 

Welke overtredingen kunnen we zoal verwachten daar op het gezellige Binnenhof?

Allereerst dient vastgesteld te worden dat de BBQ niet in privé sfeer gehouden wordt. Lijkt mij ook niet verstandig als een of andere politicus een verjaardagspartijtje op het Binnenhof gaat geven.

Met andere woorden: de feestelijkheden op het Binnenhof vallen geheel onder de bepalingen van de Warenwet met alle daar onder hangende verordeningen, besluiten en regelingen.

Precies dezelfde wetten gelden er die voor Jan met de pet gelden die een gezellig kraampje op de plaatselijke braderie aan het bestieren is.

 

Kruisbesmetting

Een oplettende controleur ziet vast hoe een haastig ingewerkte cateraar medewerker dezelfde spatel gebruikt op het rauwe vlees en het gare vlees op de BBQ te bewerken. De borden zullen best wel gewisseld worden daar let iedereen wel op. Het gaat om de prikvork.

 

Hygiëne code

Deze hoort op locatie aanwezig te zijn en geheel bijgewerkt te zijn. Die zal vast wel in een directieauto liggen of er zal een andere creatieve smoes gebruikt worden.

 

Temperatuurbeheersing.

Vlees moet bewaard zijn bij een temperatuur van maximaal 7oC en bij kip is het helemaal spannend, maximaal 4oC! Het maakt niets uit of de kip meteen op het vuur gelegd wordt maar de temperatuur van de voorraad zegt genoeg hoe ermee omgesprongen wordt. Dit is zeer lastig te handhaven in de praktijk. Vooral op een warme zomerse parlementaire feestdag. Dus, even met de infra rood lasergun op het vlees richten en de boeterapporten kunnen meteen in gang gezet worden.

 

Inrichting van de BBQ stand.

Hier gelden dezelfde regels als op de weekmarkt. De stand moet goed afgedekt zijn zodat er geen besmetting van buiten kan komen. En als er ingewikkelde handelingen uitgevoerd worden met levensmiddelen is er een mobiele bereidingsruimte nodig die voorzien is van koeling en water.

 

Hoe hoog zijn de boetes?

Dit hangt af van de ernst van de overtreding en van het feit af of de ondernemer al eens eerder betrapt is voor dezelfde overtreding. Dan is er sprake van recidive en wordt het boetebedrag gewoonweg verdubbeld.

Als de cateraar meer dan 50 werknemers in dienst heeft wordt de boete ook nog eens verdubbeld.

Voor een evenement als dat op het Binnenhof kan vlot voor € 5.000 boetes uitgedeeld worden.

Dan zijn de overuren van de diensdoende controleur ruimschoots mee betaald.

Zijn carrière zal wel enige ministeriële hindernissen tegenkomen. Hij of zij zal wel de held van de dag zijn.

De Warenwet geldt voor iedereen!

Of je nu een gewone pet op hebt of een politieke puntmuts, dat mag geen verschil uitmaken.

 

Wij gaan ons voorbereiden op een mooie hete parlementaire zomer.

En als de VWA controleur ontslagen wordt?

Geen nood. Dan komt hij of zij gewoon in dienst van Scienta Nova.

Dan organiseer ik een wettelijk verantwoorde Barbecue!

Geef een reactie