824 Olieprijzen de pan uit

Brandstofprijzen verdubbelen bijna in één jaar en onze regering durft nog te beweren dat wij ruim onder de 3% inflatie zullen blijven.

Die idioten in Den Haag draaien ons een mooi rad voor de ogen. Natuurlijk giert de inflatie boven de 3%! Dat zullen we later in het jaar in een of andere zielige mededeling wel te horen krijgen.

Dezelfde regering houdt angstvallig de explosief gestegen belasting inkomsten stil die voortvloeien uit de accijnzen die als een  percentage over de brandstoffen geheven worden. De salonkamer socialist pur sang, Wouter Bos houdt zich mooi koest. Automatisch drijven er miljarden richting schatkist. Hij beseft alleen niet dat deze drainage Nederland BV enorme concurrentiekracht gaat kosten. Net zo goed als de vrijwel permanente stilstand die wij dagelijks op onze snelwegen mogen ervaren. Het kabinet negeert de kosten gewoon. Woutertje is straks lid van de Partij van de Armoe.

 

Op zich is het best goed om belasting ergens over te heffen maar de zaak scheef laten groeien is een bedenkelijke methode.

Hele sectoren lijden zware verliezen hierdoor. De transportsector kan maar met vertraging de hoge brandstofprijzen door berekenen. En reken maar dat de supermarkt ketens behoorlijke wurgcontracten hebben afgesloten met de vervoerders. Ik kan me voorstellen dat er 4 weken gewacht moet worden om de brandstofprijzen door te mogen berekenen en als de olie goedkoper wordt dat men binnen een week de prijs moet verlagen.

Deze grapconstructie heeft Luycks in Diemen tijdens de eerste oliecrisis (1973) bijna de kop gekost. De eetbare oliën stegen toen voor het eerst drastisch en onze grootgrutter had zo’n wurgcontract met een 3 maandse periode ingebouwd.

 

Het is niet alleen de transportsector die dreunen oploopt.

De visserij is de tweede sector die zware klappen te verduren krijgt. De gasolieprijs bedroeg eind januari € 0,50 en een half jaar later kijken we tegen een prijsstijging aan van 50%!

De visserij zal zeer senl over moeten schakelen op energiezuinige visserijmethodes. Maar wat wil je investeren als de kas leeg is? Ombouw van een kotter doe je niet op een zaterdag middag met een paar vrienden op de scheepshelling.

Er zullen zeer creatieve oplossingen bedacht moeten worden. De vissers staan erom bekend dat zij die kunnen bedenken. Alleen deze keer lijkt het wel of de vechtlust verdwenen is. Kan mij ook best indenken. De brandstofstijging slaat je snel knock-out.

Hm, ik weet wel een paar creatieve oplossingen om de brandstofprijzen het hoofd te kunnen bieden.

 Introduceer de ouderwetse zeilkotter. Dat deden de voorgangers van deze bedrijfstak ook. Neem maar de Wubbels vliegermolen. Of een kitesurf. Ik zie het al voor me, bij windkracht 8 wordt het hele net uit het water geblazen. Ach, de volgende keer met wat meer ballastblokken werken.

Kernernergie?

Ook geen slecht idee naar mijnmening. De machinekamers van de kotters zijn dusdanig ruim bemeten dat er best een gemariniseerd modelletje kernreactor ingebouwd kan worden. Ik weet een paar reactors te koop in Moermansk en Sebstopol.

Laten wij een ding niet uit het oog verliezen:

Door de inertie van ons kabinet dreigt een komplete bedrijfstak stilletjes uitgeroeid te worden.

De politici lusten toch geen vis, ja alleen tong en zalm waarschijnlijk. Ze vinden vis maar stinken. Vandaar dat zij een vlees barbecue organiseren ter opluistering van het lang zomerreces. Terwijl de visserij aan de vooravond staat van hun langste reces ooit.

Geef een reactie