826 Melk de witte motor in het weiland

Boze boeren met de melkgiertank in het weiland. Humor gewoon. De witte motor in het gras.

Triest natuurlijk dat zij zich hebben laten inpakken met een melkprijs van zo’n € 0,26. dat is even een heel ander verhaal dat te maken heeft met leveringscontracten en werkelijke kostprijzen, die terecht rond de € 0,40 liggen.

 

Alternatieve mest?

Terug naar het (melk)weiland. Dit levert overigens een aardige hoeveelheid meststof op. 4% eiwit per liter dat zet tenminste zoden aan de melkdijk!

Maar dit eiwit is niet geschikt voor mest gebruik. Er moet eerst een paar omzettingen plaatsvinden voordat de graswortels het een en ander kunnen opnemen. Daar hebben wij de grondbacteriën voor die de lange eiwitketens uit de melk samen met de vetten gaan omzetten in kortere verbindingen. Bacteriologische hydrolisatie noemt een microbioloog dit proces. Alleen komen er nogal wat vluchtige componenten bij vrij. Het zijn immers gistingsprocessen die voornamelijk plaatsvinden.

Wat zal dit weiland gaan stinken zeg! Vooral als de melk geënt is met darmbacteriën uit de giertank. Ik hoop dat zij de weilanden bemest hebben die ver achter het huis vandaan liggen. Anders stink je de tent uit. Het begint eerst met een roomboterluchtje om daarna snel plaats te maken voor een zurige karnemelklucht en als bekroning op het mineralisatieproces dampen er allerlei vluchtige vetzuren, aldehyden uit het weiland omhoog.

 

Verdunde melk

Zo’n vaart loopt het natuurlijk niet. Iedereen heeft in de krant en journaals kunnen zien dat de boeren de melk zwaar verdund hadden. Staat zo leuk op de film hè. De kritische lezer laat zich niet beduvelen. De boeren wel.

 

Vorm een melk OPEC!

Die vormen nogsteeds geen vuist tegen hun afnemers.

Met een melkafzet collectief is het snel gebeurd met de schandalig alge melkprijzen.

Laat de boeren  eens lering trekken van het gedrag van de oliesjeiks. Maak maar een informeel kartel van. Ga lekker in Wenen vergaderen met de Boerenbond en hopla.

Weldra verschijnen er ook oases in ons polderlandschap.

 

Of zijn het fata morgana’s?

Geef een reactie