827 De verlogolisering van onze voedingsmiddelen

Je kunt het niet zo gek bedenken of men heeft wel ergens een logo voor bedacht.

De consument is allang afgehaakt.

 

De consument snapt al snel niets meer van al dat keurmerk gereutel.

Het komt ook voor dat een keurmerk de consument zand in de ogen strooit. Zo is er een frambozen frisdrank te koop dat maar liefst 0,00012% framboos bevat en het ‘Ik kies bewust’ logo draagt.

 Pure misleiding naar mijn mening.

Het mag allemaal.

Dat het pak rondom bedrukt is met allemaal frambozen mag de pret niet drukken. Er is weinig wetgeving die dergelijke trucjes verbiedt.

 

Er zijn verschillende categorieën logo’s te vinden op het etiket van voedingsmiddelen.

 

Het ik bescherm mezelf logo

Hieronder vallen de biologische keurmerken onder zoals EKO, Demeter en Bio +.

De boer die dergelijke producten produceert moet extra zorgvuldig omgaan met de gewassen en vooral voorzichtig zijn met de gifspuit. De producent die het product verder verwerkt moet oppassen met de E-nummers. Lang niet allemaal zijn toegestaan.

De vraag naar dergelijke gezonde producten stijgt enorm. Het aanbod is uiterst beperkt. Dit werk helaas fraude in de hand. Het is immers erg aantrekkelijk om ontdooide Braziliaanse kipfilets te verkopen als EKO kippenvlees. Totdat er een strenge controleur van stichting SKAL langskomt. Dan zijn de biologische rapen snel gaar. Dat verzeker ik u.  Ik heb wel eens een plaatje gezien van een boze SKAL controleur.

Als ik het woord ‘biologisch’ hoor vraag ik mij altijd af hoe de niet biologische producten genoemd moeten worden.

  • Kunstmatig?
  • Chemisch dynamisch?
  • Beknutseld?
  • Onnatuurlijk?
  • Industrieel bereid?

Ik weet het niet meer, ik denk dat ik gewoon normaal product blijf kopen en maar goed oplet of er niet de witte resten van de bestrijdingsmiddelen op zitten of dat er geen vette tor uit kruipt. Ik ben snel tevreden.

 

Het milieu logo

Nergens wordt momenteel zo schandalig veel aan verdiend dan aan milieugerelateerde zaken. Ik betaal wat extra’s voor iets met een milieukeurmerk en tuf vrolijk met mijn auto 800 meter naar huis met de boodschappen in de achterbak.

Het milieukeur logo beeldt ook een gebalde vuist af met daarin iets geklemd. Op het eerste gezicht lijkt het een bundel bankbiljetten. Nee toch? Dat kan toch niet waar zijn? Symbool van corruptie? Weer slecht gedacht Velzeboef!

 

Wie profiteert hiervan?

Het is niet de consument die het eerst van dergelijke keurmerken profiteert. Het zijn vooral de keurmerkverleners die er goed geld aan verdienen en daarmee hun controleapparaatje in stand houden. Vaak wordt een certificaat voor beperkte tijd verleend en moet deze, na een betaalde hercontrole, weer opnieuw verlengd woden.

De consument?

Die kijkt niet eens naar een keurmerk. Als er op zou staan: ‘Geteeld volgens de biologische methodes’, dan is het ook goed.

Het enige logo dat in de ogen van de consument telt is het logo met al die getalletjes erop die voorafgegaan worden door het € symbool.!

 

Komen er nog nieuwe logo’s bij?

Ik denk van wel.

Ik loop achter!

Ik moet mijn eigen logo maar eens gaan bedenken.

Ja, ik weet het.

Het ‘Velzologo’ dat aangeeft wanneer een voedingsmiddel logo vrij is.

Geef een reactie