830 Rellen met Salmonellen en Aziaten?

Dit is een stille wens van de VWA. Beter bekend als de Keuringsdienst van Waren en bij veel MKB-ers ook wel ‘De Warenwet’ genoemd.

Geruime tijd wordt deze dienst die ondermeer onze voedselwetten handhaaft geplaagd door een onafzienbare reeks reorganisaties die resulteren in volksverhuizingen, inkrimpingen en gedwongen ontslagen. Dit proces is zo’n beetje 10 jaar gaande. Er is wel veel veranderd intussen maar diegenen die er werken hebben wel eens eventjes wat rust in de keet nodig. Vergeet niet dat in dezelfde 10 jaar zeer veel veranderd is in de levensmiddelenwetgeving. Veel Nederlandse wetgeving is vervangen door Europese regels die iets anders opgesteld zijn. Dit heeft een grote belasting veroorzaakt op het kennisniveau binnen de diensten. De RVV is geïntegreerd binnen de VWA, De Tabakswet is per 1 Juli 2008 gewijzigd met als gevolg dat veel controleurs speciale scholing moeten hebben gehad om vakkundig te kunnen handhaven. Kroegbazen zijn immers erg creatief en sommigen hardleers als het op de regels omtrent het horeca rookverbod aankomt.

 

Wat heeft dit nou met Salmonella te maken?

Heel veel. Men hoopt vurig binnen de VWA dat er een voedselschandaal van formaat zich gaat aandienen zodat opeens de budgetten met sprongen verhoogd zullen worden. De Nederlandse regering zorgt toch goed voor zijn burgers?

Helaas zullen we niet snel een voedselvergiftigings uitbraak meemaken als met grote regelmaat in de VS en Canada het geval is. (Augustus Listeria uitbraak in Canada en september Melamine contaminatie in babyvoeding in China)

Onze voedingsmiddelenindustrie zit gelukkig iets veiliger in elkaar dan in sommige overzeese gebiedsdelen, Azië met name.

Daar vind je nog vleesverwerkende bedrijven met vrijwel alleen ongeschoold personeel. Daar wordt iets ruwer omgesprongen met het vee. Het vervoer is ook iets grootschaliger. Etc.

Het is niet voor niets dat het voedselveiligheidssysteem HACCP uit de VS is komen overwaaien. Er bestond een keiharde noodzaak om eens iets te gaan doen. Gelukkig hebben wij in Europa deze systematiek overgenomen en zelfs op veel punten verbeterd. Inmiddels dwaalt de VS weer ergens achterin de rij met nogal verouderde voedselveiligheids systematieken. De wet op de remmende voorsprong heet dat zo mooi.

 

Door de voedselveiligheid eens weer goed op de kaart te zetten zal de aandacht, dus ook het budget voor de VWA weer flink toenemen.

Denkt u maar eens aan het Salmonellaverhaal bij de Isala klinieken te Zwolle in oktober 2001 speelde.

 

Wat zijn toekomstige projecten voor de VWA?

Import artikelen.

Deze komen vaak uit landen waar voedselveiligheid redelijk onderaan de agenda staat. Vaak worden deze via duistere haven de EU binnengebracht en dan heeft de consument het voor het nakijken.

Duik eens in de mycotoxines

Houd het weerbeeld in de gaten van de derde wereld. Landen die plotseling te maken hebben met een natte oogstperiode moeten boven op het lijstje staan om extra gecontroleerd te worden. Gebruik hiervoor het netwerk van traders en andere grondstoffenhandelaren.

Moesson regens in Bangladesh een paar weken te vroeg? Check gerust alle importpartijen paprika en tomaat maar uitvoerig.

Spit de B-merken eens door

Nergens wordt er zoveel creatief werk gedaan als bij de productie van B-merken. Juist ja de huismerken van de Supers.

Het toevoegen van water.

Wij praten wel over plofkip en plofpaling maar water wordt aan veel meer voedingsmiddelen toegevoegd dan we denken.

Neem de import visfilets maar eens. Standaard gat daar 8 tot 10% water bij.

Garnalen, de grote Aziatische bijvoorbeeld. Die zitten boordevol humor zeg ik altijd.

Alle vleeswaren eens screenen op het Federgetal (Dit is de verhouding Vocht en eiwit)

Specialiseer het lab op het opsporen van decontaminatiemiddelen

Aziaten zijn meesters in het camoufleren van ontsmettingsmiddelen in hun exportproducten. De wijze van begassing van de zeecontainers zoals  vorig jaar in het nieuws kwam zegt boekdelen. Maak maar een goede screening van alles wat nu uit die regio komt.

 

Zelfs met karnemelk wordt er met water gerommeld. Dit is volledig legaal maar de chemische analyses moeten wel overeenstemmen met het etiket.

Maar dit heeft een lagere prioriteit.

Je gaat er niet dood aan.

Je krijgt er hooguit een waterhoofd van…

Geef een reactie