831 De pindakaashumor

Zelfs de pindakaas sector is in beweging. Dreigde eerst een grote producent naar Roemenië uit te wijken, is het uiteindelijk de Nassau kade te Rotterdam geworden. Gelukkig maar want het voormalige Oostblok lijkt mij niet bepaald een vertrouwenwekkend land om redelijk gevaarlijke producten als pinda’s te gaan verwerken. Denk maar aan het gevaar van schimmelgiffen, gebrekkige logistiek en vooral de uiterst bedenkelijke morele reputatie van een doorsnee ‘Oostblokker’.

Daar moet ik gewoon niet van hebben. Slechte ervaringen genoeg mee gehad.

Nu probeert Albert Heijn ook gezonde pindakaas te maken waarvan het etiket aan alle kanten rammelt.

 

Mijn favoriete schoonmoeder gaf mij al mopperend een potje pindakaas dat naar haar mening nergens naar smaakte. Het lijkt wel zand wat ik eet voegde ze er grommend aan toe. Het brave mens had nog gelijk ook. Bah, wat een troep zat in het potje. Het was Albert Heijn pindakaas met 25% minder vet. De consument wordt gewoon verneukt door een mindere kwaliteit vet te gebruiken en het suikergehalte drastisch op te schroeven. En de ‘Libellelezende consument’ maar denken dat zij er magerder van wordt.

Vergeet het maar. Hier zijn een paar feiten die van het etiket af te lezen zijn. Gemakshalve heb ik de enige echte pindakaas van Calvé er maar bij gedaan.

 

Calvé pindakaas

Ingrediënten: Pinda’s (93%), plantaardige olie en vet, zout.

Voedingswaardewijzer per 100g: Energie 640kcal

Eiwitten 22g, Koolhydraten 9,9g waarvan suikers 2,5g. Vet 58g waarvan verzadigd 10g, enkelvoudig onverzadigd (Omega 3!) 23g, meervoudig onverzadigd 25g. Voedingsvezel 5,9g Vitamine: E 10mg, B8 0,08mg, B3 14mg en B11 53ug.

Het vochtgehalte van dit product kan berekend worden op: 100 – (22 + 9,9 + 58 + 6) = 4,1% (aannemende dat er 6% Mineralen in zitten.)

 

Calvé pindakaas light

Ingrediënten: Pinda’s (84%), maltodextrine, plantaardige olie, plantaardig vet, zout.

Voedingswaardewijzer per 100g: Energie 560 kcal

Eiwitten 20g, Koolhydraten 30g waarvan suikers 4,5g. Vet 41g waarvan verzadigd 7,2g, enkelvoudig onverzadigd 18g, meervoudig onverzadigd 15g. Voedingsvezel 5,5g. Natrium 0,2g. Vitamine: E 8mg, B8 0,07mg, B3 11mg, B11 43ug.

Berekend vocht: 3%

 

Albert Heijn Pindakaas 25% minder vet

Ingrediënten: 77% Pinda’s, gedroogde glucosestroop, gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet, zout.

Voedingswaardewijzer per 100g: Energie 560 kcal

Eiwit 20g, Koolhydraten 29g waarvan suikers 15g, Vet 41g waarvan verzadigd 9g, onverzadigd 32g, transvet 0g, Voedingsvezel 5,5g, Natrium 0,28g. Vitamine E 6mg.

Berekend vocht: 100 – (20 + 29 + 41 + 6) = 4%

 

Vet als grondstof is niet erg ongezond. Wat wel belangrijk is te weten is de kwaliteit van het vet. Hoe beter een vet, of beter gezegd een olie is hoe minder verzadigde vetten erin zitten. Dit percentage varieert van 5% tot 65% bij consumptievetten. Hoe hoger het percentage hoe slechter het is voor de aanmaak van de beruchte LDL cholesterolsoorten (Low Density Lipids) die losse klonten kunnen veroorzaken. Hiervoor is het belangrijk het gehalte aan verzadigd vet te berekenen ten opzichte van het totale vetpercentage. Dit geeft aan hoe gezond het vet is. Uiteraard wordt dit percentage nooit op het etiket gezet.

Gewone pindakaas bevat redelijk gezond vet. Slechts 17% is verzadigd

Light pindakaas: bevat 18% verzadigd vet

Albert Heijn 25% minder vet pindakaas: bevat maar liefst 22% verzadigd vet.

Albert Heijn spant weer gillend de kroon. Vetgehalte verlagen maar wel vervangen door minderwaardig vet.

Die zet verder wel de meeste humor op het etiket.

Dat is voor imbecielen geschreven. Dit is wat op hun pindakaas etiketten staat:

Allergie informatie: Bevat pinda, soja. Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.

 

Welke conclusies kan ik nu trekken?

Calvé Light en Albert Heijn ‘25% minder vet’ pindakaas bevat slechts 12,5% minder calorieën dan gewone pindakaas. Dat zet geen zoden aan de dijk voor consumenten die willen afvallen. Een consument die dit narekent weet dat hij beduveld wordt.

 

Calvé light voegt maltodextrine toe ter ‘verdunning’ van de pindakaas. Een tweewaardig suiker dat ons lichaam niet helemaal kan verteren dus geen calorieën oplevert. Wel verdubbelt het suikerpercentage van 2,5 naar 4,5%. Door gewoon meteen de toegevoegde 2,5% suiker te verminderen en wat meer vocht erbij doen eventueel met zetmeel kan men ook een goed light product maken dat nog goedkoper is ook.

 

Albert Heijn voegt gedroogd glucosestroop toe wat wel goed door het lichaam opgenomen wordt. (Het is een monosacharide) Hierdoor zit maar liefst 15% vrij suiker in dit product. Het is nog zoeter dan de Cola’s!  Verder vermindert Albert Heijn het vetgehalte met 25% maar vervangt de gezonde vetten door ongezonde. Het verzadigingspercentage vliegt van 17 naar 22%. De verzadigingsgraad stijgt maar liefst met 30%!

De zanderigheid van de pindakaas komt gewoon doordat het gedroogde glusocestroop waarschijnlijk niet goed is opgelost dan wel opnieuw is gaan kristalliseren in de pot. Een goede technoloog kan dit oplossen. Maar die kosten veel geld…

 

Kortom, smeer gewoon wat minder echte pindakaas op het brood (12,5%) en je eet net zo lekker.

3 thoughts on “831 De pindakaashumor

 1. Met veel plezier heb ik dit leerzame blog gelezen.
  Ik was op zoek naar informatie over de samenstelling van de diverse soorten pindakaas, en waarom die onderling zo verschillen. Op dit blog hier na, uit 2008, kon ik weinig actueels van belang vinden. Daarom heb ik zelf een blog gemaakt met wat feitjes op een rijtje die een leek gewoon in de supermarkt kan vinden.
  Ik ben niet echt een voedselpurist, maar heb vier kleinkinderen, en er niet zo’n zin in dat zij vetgemest worden met verborgen suikers en onbestemde vetten, voorgelogen door blije aantrekkelijke reclames.
  Vriendelijke groeten, Selma Schepel
  http://selmasalo.wordpress.com/2012/04/16/pindakaas-oplichterij-als-bonusaanbieding/

 2. Beste IJsbrand,

  Uw informatie klopt niet helemaal. Maltodextrine wordt in het lichaam opgenomen als glucose (een enkelvoudige koolhydraat) en leveren daarbij wel dergelijk energie.

  Gaat om de tekst:

  Calvé light voegt maltodextrine toe ter ‘verdunning’ van de pindakaas. Een tweewaardig suiker dat ons lichaam niet helemaal kan verteren dus geen calorieën oplevert. Wel verdubbelt het suikerpercentage van 2,5 naar 4,5%. Door gewoon meteen de toegevoegde 2,5% suiker te verminderen en wat meer vocht erbij doen eventueel met zetmeel kan men ook een goed light product maken dat nog goedkoper is ook.

 3. Stephen,
  hartelijk dank voor jouw antwoord. Een terechte opmerking.
  Maltodextrine bevat minder glucosedeeltjes per polymeer waardoor het juist sneller door het lichaam opgenomen kan worden. Complexe koolhydraten kunnen meer glucose afgeven maar juist langzamer. De glycemische index is dus lager. Maltose is een tweewaardig suiker dat uit twee glucose moleculen bestaat dat niet snel door het lichaam wordt opgenmomen omdat het enzym maltase in ons spijsverteringssysteem hier de twee glucosemoleculen van weet te maken. Glucose huishouding is de maat voor diabetes.
  Al met al zien we dat pindakaas een fantastische leverancier is van calorien.

Geef een reactie