825 Glasprocedure op scherp

Iedereen is bang voor glas behalve acteurs want die gooien ongewenste personen dwars door de ramen als iets hun dwars zit lijkt wel.

In films is het geen echt glas maar vaak glas gemaakt van een dikke plaat transparant suiker. Let maar eens op hoe opvallend dik de glaskruimels zijn. Let even maar niet op de uitgesmetene die gewoon comfortabel op dik stootkussen terecht komt dat net buiten beeld is.

In de gewone wereld hebben wij echter te maken met echt glas.

Glas dat zo gezellig kan gaan rinkelen als het onherstelbaar beschadigd wordt. Glasscherven inslikken is redelijk ongezond. Dat weet iedereen wel. Bij de VWA worden glasstukken vanaf 7mm als echt gevaarlijk gezien. Ik wil het er liever niet op wagen om een vrijwillig testje hiermee te doen.

In de levensmiddelenindustrie is glas terecht in de ban gedaan. Alles wat glas bevat, zoals thermometers, afleesvensters, beschermdeuren en dergelijke zijn vervangen door moeilijk breekbaar kunststof. Verlichting zit veilig achter plastic kappen. Men heeft in veel gevallen nog een stap verder gezet. Hard plastic is ook te vergelijken met glas.

Nu is alles samengevat tot een glas en hardplastic procedure. Terecht overigens.

Hard plastic kan ook van die akelig lange en scherpe scherven veroorzaken wanneer het een beetje kapot gaat.. De procedure behelst vaak drastische maatregelen als er glas of plasticbreuk geconstateerd wordt en heeft vaak langdurige productiestilstand tot gevolg. Men gaat niet verder met produceren totdat alle glas gevonden is of wanneer een leidinggevende gevonden is die de verantwoording op zich wil nemen om door te gaan. Hij zal wel eventjes ergens op een belangrijk HACCP documentje zijn handtekening moeten zetten.

Er is bij veel bedrijven een groot manco in deze mooi bedachte procedure te bespeuren. Vaak wordt er niet eens gevraagd naar de samenstelling van de contactlenzen en of brillen die half Nederland onderhand draagt.

Mij is dat nooit gevraagd terwijl mijn Hans Anders brilletje degelijk uit 100% glas bestaat. Ik ben altijd voorstander geweest van betrouwbare optische middelen in plaats van brillenglazen van een of ander polydinges plastic. Mijn ervaring met Hans Anders is wel dat ze redelijk goedkoop zijn en nog een goede service geven maar de brillen bij mij hebben regelmatig last van uitval.

Lastig natuurlijk als ik net in een tank bij een van mijn kalnten ga kijken. Zo raak ik snel door mijn klanten heen en mijn klant ook!

 

De enige maatregel om brillendragend personeel veilig te laten werken is een duikbril aanschaffen. U weet wel, zo’n ding die alles zo’n beetje bedekt op het gezicht. Voor sommigen een goed redmiddel want die zien er zonder bril ok al niet uit..

 

Dus, op naar de sportwinkel  om te zien of de diepzeebrillen in de aanbieding zijn.

Regels mogen niet ontdoken worden.Toch?

Geef een reactie