834 Wie wil zich aan IJs branden?

Ik wel, want dan win ik meteen een of Nobelprijsje en kan ik stil gaan leven.

Veel voedingsmiddelenproducenten en vooral machinebouwers hebben ook momenteel last van het acute IJs-land syndroom.

IJs kan niet branden zegt men wel eens. Je kunt je overigens wel aan ijs branden. Leg je vinger maar eens 5 minuten op een blok bevroren stikstof van -210oC. Die vinger zal na een paar dagen heel beroerd uit gaan zien wegens ‘koude denaturatie’ zoals dit brandproces zo mooi heet. Toegegeven, het is geen pyrolytisch proces geweest.

 

Een ‘IJs brand’ van een heel andere orde is de crisis op IJsland zelf.

Daar zitten niet alleen een paar banken die redelijk krap bj kas zitten maar een groot bedrijf die in het recente verleden opvallend veel Europese machinefabrieken gekocht heeft.

 

Marel Food Systems (opgericht in 1983) bestaat ondermeer bestaat uit:

Carnitech vlees voorbewerkingsapparatuur, aankoopjaar: 1997

Dantech, kook en koelapparatuur, 2005

AEW Delford, slicers en zaagapparatuur, 2006

Scanvaegt industrieel weegapparatuur, 2006

Stork Food Systems, snackverwerking, pluimvee slachtapparatuur en roodvlees bewerking, 2008

Nitra productiefaciliteit in Slowakije (9.500m2) is een van de laatste wapenfeiten van 28 juni 2008

De groei van deze club heeft mij al enige jaren verbaasd.

Marel, oorspronkelijk een lokale producent van visverwerkingapparatuur, is uit het niets heel groot geworden en heeft wel een hele grote broek aangetrokken.

 

U raadt het al, inkopen gedaan met waarschijnlijk veel geleend geld. Het geld dat de Nederlandse spaarders in IJsland geparkeerd hebben en onze ‘Woutar’ maar terug financieren. In feite is Marel al ons staatseigendom geworden als gevolg van de overheidssteun aan de Nederlandse IJslands spaarders.

Zelfs de website van Marel.com is een wanorde en dan vrees ik dat de financiën  hetzelfde beeld zullen geven.

Ik zou het briljant vinden als de Marel Groep in tact blijft. Dat zou een bovenmenselijke prestatie zijn van de CEO Dr. Hörður Arnarson. Ik ben bang dat dit niet gaat lukken.

Er zullen de komende maanden (eind 2008) hele interessante verschuivingen plaats gaan vinden in de eigendomsverhoudingen van machinefabrieken voor de voedingsmiddelenindustrie zullen we maar zeggen.

De komende SIAL-MATIC beurs (Apparatuur beurs in Parijs) heeft nu al een hoofdthema:

 

Uitverkoop van IJslandse aandelen.

Dit is de kans voor kleine machinefabrieken die goed bij kas zijn om een paar grote namen te kopen. Willem, niets voor jou bij?

Het wordt hoog tijd dat Multivac eens wat onderdelen gaat kopen zoals de AEW tak of gewoon alles. Daar zit ergens een zekere Jan die ik heel goed in staat acht zo’n meesterzet uit te voeren.

Stork food systems blijft een hele klus. Door samen te gaan met CFS in Bakel wordt het een te grote monopolie waar Nelie weer boos op wordt. Overname door de concurrent Meyn uit Zaandam zal de deurmat van Nelie ook niet halen.  Het kan of een Zwitsers bedrijf zijn of… een Chinees of Indias bedrijf die dit opkoopt. Dit zijn de sterke afzetmarkten voor Stork. In deze landen lopen een paar goed gevulde ondernemers rond.

Carnitech wordt overgenomen door Metalquimia of door Wolfking USA en dan is het cirkeltje rond.

 

Ik denk dat ik eens een ijsje ga eten…

Gewoon om zelf eens lekker af te koelen.

Anders draaf ik te ver door.

Geef een reactie