836 Amerika een ontwikkelingsland in voedingsmiddelen

Die durft zeg!

Iedereen weet zo ongeveer hoe dit land in elkaar zit. Steeds probeer ik te uit te zoeken waar men voorsprong in heeft. OK, het leger heeft nogal wat slagkracht, ze kunnen een man op de maan zetten en het is het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dan houdt het zo’n beetje mee op naar mijn mening.

Iedere TV kijker heeft de Amerikaanse huizen gezien die getroffen werden door een of andere orkaan. Het lijkt wel een toneeldecor dat ineengestort is als zo’n getroffen woonwijk gefilmd wordt.

Electriciteitsdraden en bovengrondse telefoonlijnen vormen een vast straatbeeld daar. Sinds 1955 zijn in Nederland die kwetsbare bouwsels al uit beeld verdwenen en heeft men alles onder de grond gestopt.

De aanleg van elektra, gas en water in de huizen doet een gemiddelde Nederlandse loodgieter in huilen uitbarsten.

 

Met de voedingsmiddelenindustrie is het niet veel anders gesteld.

Met grote regelmaat wordt men daar opgeschrikt door voedselvergifitigings schandalen die in Nederland alláng tot verleden tijd horen. Salmonella, Listeria en vooral E-coli H 137 uitbraken staan geregeld in het middelpunt van de belangstelling.

Ook niet zo verwonderlijk. Het scholingsniveau van de doorsnee medewerker van een voedingsmiddelenproducent is schrikbarend laag te noemen. Daarom hebben de Amerikanen zoveel regeltjes bedacht om dit grote gat te dichten. Toegegeven, het HACCP voedselveiligheidssysteem is door de hele wereld omarmd maar de aanleiding waarom dit noodzakelijk is heeft een dieptrieste achtergrond.

 

Een rondje door een Amerikaanse supermarkt levert voor een doorsnee voedingsmiddelentechnoloog (ahum) een orgie aan leuke gegevens op.

De claim ‘Fat free’(vrij vertaald: vetvrij) wordt nog steeds luidkeels van het etiket geschreeuwd.

BHT en BHA (Butylhydroxianisol en Butylhydroxytolueen) zijn twee krachtige anti oxidanten die wonderen verrichten bij het tegenhouden van het verouderingsproces van vetten. Het is op z’n zachtst gezegd een kankerverwekkend middel maar wordt nog ruimschoots toegepast. Zelfs in kauwgum wordt dit verwerkt!

Het nationaal snoepje nummer 1!

 

Vrijwel alle voedingsmiddelen worden gearomatiseerd. Niet subtiel maar meer in verhoudingen die veel overeenkomsten vertonen met het postuur van een doorsnee Amerikaanse vrouw. Roomboter aroma wordt dusdanig royaal toegepast dat vrijwel ieder restaurant deze kleffe geur als een mistdeken bij zich draagt. Dan de nadere lekkere luchtjes idee overal in de Horeca te ruiken is. Bah. Ik ben bijna geneigd om ervoor te pleiten om asbakken weer op tafel te zetten.

Gezondheidspillen gaan gewoon per kilo over de toonbank. Allemaal overbodige supplementen voor consumenten die regelmatig vers maar vooral gevarieerd eten.

 

Is er dan niets goed daar?

Winkelpresentatie en dienstverlening. Daar zijn ze uitermate goed in, die Amerikanen. Noem het gerust camouflagetechniek.

 

Lang leve de Potemkin cultuur!

Geef een reactie