838 Dansen op zee met Urkers

Zo luidt de titel van mijn meest recente boek dat ik met veel plezier op 8 november op Urk heb mogen lanceren.

Naast de warme belangstelling van mijn familie, visvrienden en goede kennissen heb ik enkele bijzondere cadeaus in ontvangst mogen nemen.

Een heel bijzonder cadeau bracht Louwe de Boer voor mij mee.

Een scheepskroeg in zakformaat!

Een mooi kistje met daarin een fles geestrijke schippersbitter met twee bijpassende glazen.

De voorzijde met daar ingelijst enkele scheepvaartkundige zaken:

Allereerst een ‘double carrick bend’, te vergelijken met een dubbele schootsteek. Handige versierknoop. Die kan de gelukkige drinker ook gebruiken als stootwil als hij overal tegenaan botst.

Dan een model van een ploeganker, om snel houvast te zoeken.

Dan de ‘hangman’s knot’ dit is de glijsteek die voor de strop gebruikt wordt in de goede oude tijd waarin men criminelen bestreed met de galg. Of zou de gever mij de strop toewensen? Dat is slecht gedacht van je Velzeknoop!

Daaronder een emmer afgebeeld.

Die emmer is natuurlijk bedoeld om aan te geven dat de gebruiker de inhoud nooit binnen kan houden als er te snel gedronken wordt.

Deze draagbare ‘bar’ krijgt een strategische plaats in de stuurkast van mijn bootje. De verleiding wordt zo wel heel erg groot. Ik zal vaak veel lucht uit mijn glazen halen.

Vanaf nu sta ik permanent ‘kachel’ achter het roer en kan ik de komende zomer al dansend op de golven van het IJsselmeer trefzeker de haven van Urk opzoeken.

Luidkeels het lied van ‘M’n Bebe’s botter’ zingend zal ik een drankbestendige ligplaats opzoeken. De drijvende steiger in de Oosthaven zal snel slagzij maken. Geen nood, de reddingsboeien en zwemvesten liggen binnen handbereik. Snel zal ik aan de wal mijn danspartij voortzetten.

Familie de Boer bedankt voor deze ‘kachelkit’ en tot de zomermaanden!

Geef een reactie