841 Horeca krokodillentranen

Het rookverbod draait de kleine kroeg de nek om.

Ach en wee!

Snel een kleine kroeg vinden, geldbuidel op de tap leggen waaruit deze brave dienstverlener naar hartelust kan putten.

Snel zwaar rendabel maken die tent.

De Horeca heeft de laatste jaren wel degelijk uit onze geldbuidels lopen putten blijkt wel uit het onderzoek van het CBS (november 2008) dat vaststelde dat de prijzen de afgelopen 10 jaar met zo’n 40% waren gestegen. In dezelfde periode bedroeg de inflatie 25%. Rond de invoering van de euro was er een piek in de prijsstijgingen. Dat weet iedereen zich te herinneren dat het wel leek alsof alleen het guldens teken door een euroteken vervangen werd. Zo werd het tapkastrendement aardig opgeschroefd. Dan noem ik niet eens de discotheken, die onze jeugd nóg harder en geraffineerder uitmelken.

Zo slecht heeft de horeca het ook weer niet. Kijk maar naar de auto’s waar een gemiddelde uitbater in rondrijdt. Daar is sprake van een hoog ‘foute auto’ gehalte. De merken Mercedes, BMW en boulevard tractoren scoren erg hoog.

 

Er is een ander anti-rook fenomeen waar de kroegbaas mee kampt.

Hij moet zijn eigen stank nu anders camoufleren! De traditionele rooklucht verdrijft andere luchtjes. De bederfluchtjes die uit de bierkelder omhoog stijgen. De cafébezoeker wil gewoon niet weten wat voor bederfelijke taferelen zich daar afspelen.

De horeca heeft een hoog gehalte aan viespeuken. De tap is zo’n beetje het enige deel dat gepoetst wordt. Het toilet is vaak een bende met als hoogtepunt een warme luchtdroger in plaats van papieren handdoeken. Uitbaters die gebruik maken van luchtdrogers worden niet bepaald gehinderd door enig benul van hygiëne. Luchtdrogers gelden als stofhoudende bacterie verspreiders en vaak droogt het restvuil aan de handen weer in op de handen. Een handdoek heeft tenminste nog een poetsfunctie.

Ga voor de lol eens de bierkelder in. Grote kans dat u terugkomt om kaplaarzen te zoeken. De laag verzuurd bier waarop allerlei vieze randverschijnselen drijven, afgedekt met een schimmel vormen zo’n beetje het hygiënisch dieptepunt van de kroegkelder. De geur heeft het meeste weg van een beerput met een bierlucht.

 

De kleine kroeg levensvatbaar?

Helaas zal dit niet het geval zijn. Dat hebben we ook gezien in de detailhandel. De kleine zelfstandige staat vaak voor een lastige keus: Zich aansluiten bij een winkelketen of de zaak drastisch uitbreiden. De kleine cafés zitten in hetzelfde schuitje. Het rookverbod zal deze sanering alleen maar versnellen. Onze overheid past goed op de kleintjes. De kleine kroegbaas moet snel zijn conclusies trekken en niet jammerend het rookverbod de schuld geven. In de Horeca vakbladen werd 6 maanden voorafgaand aan het rookverbod al duidelijk uit de doeken gedaan dat de omzetten wel tot 40% konden dalen om daarna weer geleidelijk weer de oude te worden.

 

Het word hoog tijd dat de natte horeca zich droog achter de oren gaat krabben.

Geef een reactie