905 Natuurlijk is rookworst vet!

Rond mijn verjaardag dit jaar werd de consumentenbond voor de zoveelste keer wakker. ‘Er zit vet in de magere rookworst. HELP!’ Dit product is baggervet werd er achteraan gemompeld. Bestel de grafkist maar vast lijkt men er achteraan te denken.

 

Natuurlijk zit er vet in de rookworst en lekker veel ook!.

Iedere vleestechnoloog weet dat vet een zeer belangrijke grondstof is voor een goede rookworst.

Een normale waarde voor het vetgehalte bedraagt snel 30%. In de loop der jaren is dit percentage teruggekropen tot ongeveer 25%.

Een producent mag de aanduiding ‘mager’ of light gebruiken als het ingrediënt waar het over gaat met 30% verminderd is. Magere rookworst bevat daarom ook ongeveer 19% vet.

Veel consumenten verwarren deze kreet met de ‘lightkreet’ voor frisdrank. Een ‘light’ frisdrank bevat in plaats van de royale 11% suiker meteen 0% suiker, terwijl er nog maar 3% zou zijn toegestaan. Terecht heeft de frisdrankindustrie geredeneerd dat wanneer je een ‘light’ product maakt dat je meteen maar tot het uiterste moet gaan. Zo bevatten deze frisdranken slechts 0 kcal.

 

Rookworst móet vet zijn

Vet is de drager van de meeste geur en smaakstoffen en geeft een aangenaam mondgevoel. Vooral de rookgeur ofwel de carbolineumlucht wordt goed opgenomen door het vet en dat moet de consument goed kunnen proeven. Daarnaast heeft rookworst een goed mondgevoel nodig. Het moet lekker sappig zijn heet het dan. Het sap is gewoon het vet en vooral bij een warme rookworst spuit dit vet tussen de tanden door naar buiten als het ware.

 

Uit het tabelletje van de Consumentenbond zien wij ook dat de Hemaworst het meest vet is. 28%. Dit maakt de worst ook zo lekker sappig. Worst met daarin teveel vlees en andere bindmiddelen gaat uitgesproken droog smaken. Wij vinden dat niet lekker meer. De Hema bewaakt het vetgehalte van zijn worst dan ook angstvallig. Dat deze worst in een natuurdarm verpakt wordt, heeft ondermeer te maken met het hoge vetgehalte ervan. Op een moderne Co-extrusielijn zal dit snel tot problemen leiden.

 

De moderne consument is nog steeds panisch over de vetconsumptie. Je zou er moddervet van worden. Vet geldt wel als een belangrijke energiedrager maar het is geen dodelijk materiaal, zoals sommige diëtisten ons voorschotelen.

Vet heeft wel de hoogste energiedichtheid per gram in vergelijking met de andere stoffen die in levensmiddelen voorkomen. Dit is het rijtje, voor het geval dat u het vergeten bent:

Eiwit               4 kcal

Vet                  9 kcal

Suiker                        4 kcal

Alcohol          7 kcal

 

Zuurkool is een uitstekend product om samen met vette rookworst te eten. Het natuurlijk melkzuur hydroliseert de vetten van de rookworst. De consument zal niet snel last hebben van de worst na het eten van een copieuze zuurkoolmaaltijd. Dit is een vrij onbekend gegeven van het mooie product zuurkool.

 

Nog meer Bondshumor?

Het zal niet lang duren voordat de Consumentenbond ‘ontdekt’ dat er veel suiker in frisdrank zit of dat er varkensvel in cosmetica verwerkt wordt. Humor. Ik kan ze wel een  paar jaar bezig houden. Ze moeten mijn columns maar eens lezen.

Geef een reactie