906 Spam, daar ben ik gek op!

Spam is een vleesproduct waar de Amerikaanse soldaat draaiende mee gehouden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kon het zo uit het blikje eten, bakken, in plakjes snijden voor op het brood en in blokjes in een of ander mixgerecht waar vlees in hoort. Na enige tijd kwam er een soort Spam stress bij de soldaten omdat het onderhand hun oren uit kwam en zij bijna iedere combinatie geprobeerd hadden.
Urker vissers houden zich met dit op vlees gelijkend product drijvende. Gefrituurde plakjes op witbrood. Heerlijk! Zo word je bij windkracht 1 al zeeziek.
Wat zit er nou in Spam?
Dit staat er op een etiket Smac.:
Ingrediënten:
 Varkensvlees 46%,
 Kippenseparatorenvlees 30%,
 Water,
 Aardappelzetmeel,
 Varkensvet,
 Zout,
 Stabilisatoren (E451, E452),
 Specerijen,
 Suiker,
 Aroma’s,
 Antioxidant E301,
 Smaakversterker E 621,
 Conserveermiddel E 250
E = door de E.G. goedgekeurde hulpstof
Energie 1050kJ
Eiwitten 12g,
Koolhydraten 0,5g waarvan suikers 0,5g,
Vet 22g, VV 8,5, EOV10g, MOV 3,5, VV 0,
Natrium 0,9 omgerekend naar NACL: 2,25%
EEG nummer 129
Stabilisatoren zijn niet nodig, vooral als er zetmeel toegevoegd wordt. Wordt hoog tijd dat de Smac-technologen iets gaan leren op het gebied van zetmelen.
Anti oxidant is goed te vervangen door rozemarijn extract, of wat mij betreft havermeel met de natuurlijke tocoferolen.
Smaakversterker is helemaal een giller van de bovenste plank. Dit spul maat het product alleen maar zoeter. Het is vooral een handig middel als ik een grote pan met nasi maak met daarin een mespuntje spek. Alles smaakt meteen naar spek. In een product dat naar hun eigen zeggen bijna 80% bevat is dit volstrekt overbodig.
Het wordt hoog tijd dat een èchte technoloog eens aan het werk gaat bij Unox.

Onlangs een Deense variëteit gevonden van Danpak van de firma Normeat (EEG nummer DK 65)
Ingrediënten:
 Varkensvlees 86%
 Drink(!)water
 Nitriet pekelzout
 Mosterdmeel
 Stabilisator: Natrium trifosfaat
 Kruidenextracten
 Anti oxidant; Natrium ascorbaat

Vrij weinig aan de hand zou je zeggen op het idioot hoge zoutgehalte na.
Alleen Unox gooit er weer idioot veel overbodige ingrediënten in. Smaakversterker slaat nergens op. Dit spul werkt alleen maar als er 0,1% vlees in zou zitten. De suiker is bedoeld om de ontzettend zoute smaak te verdoezelen.

Spam wordt ook wel luncheonmeat genoemd. Klinkt wel culinair exclusief, vindt u niet? De waarheid is vaak iets anders. De Denen praten over ‘Ontbijtvlees’ ook een goeie.
De Amerikaanse soldaat definieerde dit product al als ‘shit in tins’. Deze uitdrukking laat weinig tot verbeelding over.

De ‘gestudeerde’ technoloog definieert dit product als volgt:
Het is een mengsel van incourante vleesdelen, vet en collageen dat tot een steriele en stabiele eiwit vet netwerk bewerkt is.
De vleesdelen zijn natuurlijk het meest interessant. Geen varkenshaas dit keer of lekkere stukken karbonade. Meer de incourante delen die een slager maar lastig te bewerken vindt. Mechanisch ontbeend vlees kan er ook in verwerkt worden. De botstukjes die ongetwijfeld meekomen in dit proces zullen na het sterilisatieproces zacht worden. Bij runderbot is dat een stuk lastiger. Er kan ook beschadigd vlees gebruikt worden. Denk maar aan het deel van de hals van het varken waardoor de slachter het ontbloedingsmes heeft gestoken. Het ‘steekgatvlees’ heet het zo mooi. Niets mis mee maar het is een stukje bederfelijke gedurende het voorbewerkingstraject.
Spek en vooral zwoerd gaat ook in ruime mate in dit product.
En meel? Dat valt reuze mee, hooguit 5% is nodig anders is de technoloog van het vleesbedrijf een prutser.

Relaxt opweg naar de SPAM fabriek. Deze transporteur heeft net zoveel lol van het werk als dit varken dat wellicht een minder gelukkig eindlot beschoren is.

Relaxt opweg naar de SPAM fabriek. Deze transporteur heeft net zoveel lol van het werk als dit varken dat wellicht een minder gelukkig eindlot beschoren is.

De bedenker van deze ellende
Het Amerikaanse bedrijf Hormel is de uitvinder van dit fantastische product. De naam SPAM is waarschijnlijk afkomstig van het acroniem: Spiced Ham. Andere tongen beweren dat het merk afkomstig is van Something Posing as meat.
Wij kennen dit product ook in Nederland. Het is gewoon nagemaakt door Unox (Unilever) die het als Smac verkoopt. U kent het wel, die grappige vierkante blikjes met daaraan een trekstrip die met een reuze onhandig draaisleuteltje dat op de boden of het deksel vastgeplakt zit eraf gedraaid kan worden. Het vergt enige handigheid om de hele omtrek van het blik af te rollen zonder dat de rol er afloopt of dat de strip breekt. In het laatste geval ben je veroordeeld tot het gebruik van zwaarder gereedschap, zoals een waterpomptang. Handig als je op het slagveld bent. Waar zou het woord SMAC vandaan komen? ‘Stevige Maaltijd uit de Afval Container’ zeker?

2 thoughts on “906 Spam, daar ben ik gek op!

  1. Spam, spam, spam … brrrrrr.

    Die trekstrip van Unox is inderdaad levensgevaarlijk en dat maakt het product wel actueel in dit Darwin jaar: zij die Spam negeren zullen overleven 🙂

Geef een reactie