909 De Knutselsoepen van Unox

“Vrij van kunstmatige kleur geur en smaakstoffen”, brult de verpakking van de gemoderniseerde soepen van Unox ons toe.

Soep is altijd een uiterst lucratieve bezigheid voor een conservenfabriek. Het levert voor Unilever zeker geen windeieren. Veel water in een blikje, bindmiddelen er royaal instrooien en hupsakee de gebonden lawaaisoep is klaar.

Is die soep nou wel zo zuiver en eerlijk als het etiket ons doet geloven. Er staat een ‘Ik kies bewust’ logo op. Dit voor mij altijd het teken om een product grondig te onderzoeken omdat dergelijke logo’s eerder iets vertellen op welke manier de randen van de wetgeving zijn opgezocht. De echte ‘Wellness’ van de consument staat minder centraal dan dat dit logootje de consument doet geloven. Het enige dat centraal staat is de portemonnee van de eigenaar van dit logo en de gebruiker die het logo voor veel geld op de verpakking mag zetten.

Zolang dit logo op een pak frambozenfrisdrank prijkt waar slechts 0,0006% framboos in verwerkt is, staat dit logo voor een grensgeval van warenwettelijk bedrog. Klaarblijkelijk staat dit logo voor de leus: ‘Ik belazer u bewust’.

 

Zijn de soepen van Unox zo goed?

Het etiket ziet er goed uit, de verpakkingen zijn stevig maar daar houdt het snel bij op. Unox, lees Unilever, let juist heel scherp op de kwaliteit van de ingrediënten. Daar is niets mis mee.

Er zitten beslist geen minderwaardige grondstoffen in, hooguit enkele merkwaardige grondstoffen.

 

De kleurstoffen.

Deze zijn inderdaad een totaal overbodige grondstof voor soepen. Als je kleurstof nodig hebt voor een soep ben je gewoon een professionele prutser. Unox is een professioneel bedrijf dus voegen ze zeker geen synthetische kleurstof toe. Met de natuurlijke ingrediënten kom je veel verder. Denk maar aan lupinemeel, dat alles knalgeel kan maken, wortelpoeder dat een mooie oranje gloed geeft.

 

De kunstmatige geur en smaakstoffen

Deze zijn ook niet nodig voor soepen. Ook geen natuurlijke of natuuridentieke smaakstoffen. De goede smaak kun je allemaal uit de ingrediënten halen. Unox eet van twee walletjes als het ware. Als er aroma toegevoegd wordt is het hooguit natuurlijk. Wij komen in de soepencolumns erop terug.

 

Wat wij wel duidelijk kunnen zien aan de soepen van Unox is de ‘add on’ ontwikkeltechniek. De productontwikkelaars gaan vrijwel altijd uit van een bestaand recept, voegen een snufje rozemarijn aan toe en hopla, de vernieuwde soep is klaar.

Een duidelijke maar zeer bedenkelijke trend in de soepen is dat er vreselijk veel suiker aan toegevoegd wordt. De oorzaak hiervan is dat men soepen veel zuurder heeft gemaakt door de toevoeging van bijvoorbeeld azijn en dat moet men compenseren door suiker toe te voegen. Suiker haalt als het ware de scherp zure kantjes uit de soep.

Het voordeel van een zure soep is dat deze niet gesteriliseerd hoeft te worden maar slecht verhit hoeft te worden tot een temperatuur van 85oC. Dit noemen wij pasteurisatie. Doordat de soep zo zuur is (pH lager dan 4,3) groeien de overgebleven bacteriën acht niet meer. Het product is jarenlang houdbaar.

 

Wij gaan de komende tijd veel lol beleven aan de knutselsoepen van Nederland.

Zet het pannetje maar vast op het vuur.

Dan doe ik het ook!

Verse groenten blijven belangrijk om een lekkere soep te maken. Door kort te koken blijven de vitamines en anti oxidanten beter in tact. Een goede groentensoep kun je met 5 ingredienten maken. water, gebraden vlees, groente, lavas en een beetje zout.

Verse groenten blijven belangrijk om een lekkere soep te maken. Door kort te koken blijven de vitamines en anti oxidanten beter in tact. Een goede groentensoep kun je met 5 ingredienten maken. water, gebraden vlees, groente, lavas en een beetje zout.

Geef een reactie