910 De knutselsoep; pittige tomaat met basilicum en oregano

In een pittige bui toch weer eens een zak kruidige tomatensoep met basilicum en oregano open geknipt. Inhoud 570g voor ruim twee kommen. Net voldoende voor een persoon dus…Mij.

 

 

De achterzijde van het pak bevat naast de wettelijk verplichte informatie ook gewone consumenteninformatie.

Tomatensoep moet op z'n minst naar tomaat ruiken en niet naar hooi. Alle 24 ingredienten ten spijt. Een gemiste kans is dit.

Tomatensoep moet op z'n minst naar tomaat ruiken en niet naar hooi. Alle 24 ingredienten ten spijt. Een gemiste kans is dit.

 

 

 

Dit is wat dit etiket ons toe bralt:

“Bij Unox geloven we dat goed eten begint met de beste natuurlijke ingrediënten.

 Voor ons geldt: eerlijk is heerlijk. Daarom kiezen we voor natuurlijker en puurder. Voor volop smaak, zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Zo zit deze soep vol frisse, knalrode tomaten, lekker rijpe gepelde tomaten en hartige zongedroogde tomaten. De eigenwijze smaak komt van basilicum, oregano, tijm, knoflook en laurier. Scheutje olijfolie, beetje citroensap…veel meer hebben we niet nodig voor deze smaakvolle Kruidige Tomatensoep. Eerlijk is heerlijk.

Wat hebben de soepknutselaars het toch weer goed voor met de consument. Toch wel goed dat er een fabrikant is die alleen maar het beste voor heeft met de consument die naar alle waarschijnlijkheid nog nooit zijn eigen soep klaargemaakt heeft.

 

De misleidende en vooral overbodige claims.

‘ZONDER kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen’, loeit het etiket ons vanaf de voorzijde toe.

De onzin begint met dit zinnetje meteen goed. Geur en smaakstoffen kun je eigenlijk als één geheel beschouwen. Als ik een aroma gebruik in de soep heeft dit voornamelijk ten doel om beide op te lappen. Zowel de geur als smaak.

En verder reutelt de claim over kleurstoffen. Nou vraag ik u. TOMATENSOEP! Moet daar nog kleur bij? De technoloog die hier alleen maar over DENKT moet meteen ontslagen worden.

Deze claim is dus eigenlijk loos. Er worden twee zaken herhaald en er staat iets volledig nutteloos in. Marketeers zijn gek op drieluiken. Dit is er ook zo een. Als er eigenschappen opgenoemd moeten worden zijn het er altijd drie. Let u maar eens op de reclames. ‘Stil zuinig en schoon’, voordelig, snel en mooi’ Dit zijn twee gebruikelijke voorbeelden van deze zeer ouderwetse en vooral sleetse marketing truc.

Het ik kies bewust logo

Hier hebben wij het vaker over gehad. Iedere fabrikant die genoeg betaalt mag het logo op het etiket zetten. Verder moeten ze in de smaak vallen van Friesland Foods, Unilever en andere belanghebbenden van het bestuur en de wetenschappelijke commissie waar de multinationals ruim in vertegenwoordigd zijn.

Dit logo geeft aan dat dit product voldoet aan internationale aanbevelingen voor gezondere voeding met minder verzadigd vet, suikers en zout (natrium). Kijk op www.ikkiesbewust.nl leutert men verder. Onbegrijpelijk dat een dergelijk logo toegekend wordt aan een product waaraan maar liefst 5% suiker toegevoegd wordt. De vetten zijn OK en het zoutgehalte is ook onder het gemiddelde (0,68%). Vreemd genoeg vermeldt men niet het zoutpercentage maar moet deze door middel van een rekentruc berekend worden. Het blijft een schaduwrijk logootje.

Het EVU logo

Het product is vegetarisch. Weer een logootje erbij op het pak.

De dagelijkse voedingsrichtlijn

Het meest verwarrende logo dat er bestaat.  Er wordt de hoeveelheid calorieën berekend dat in één portie soep zit van 250ml. 125 kcal vermeldt het logo dat goed is voor 6% van de totale behoefte. Ik kom op 2083 kcal. Dit is wel karig bedeeld. Lijkt het SB dieet wel..

 

De smaak

Daar valt over te twisten maar hier maken we een uitzondering geloof ik. Bij het opdienen wilde ik genieten van het ongetwijfeld complex geurpalet die deze soep zou prijsgeven. De neus boven het walmende bord en wat rook ik?

HOOI!

Niet te geloven zeg. Echt een soep waar koeien van zouden smullen. Vertwijfeld ben ik de ingrediënten maar eens goed gaan bestuderen.

 

De ingrediënten

Valt mee deze keer, slechts 24 ingrediënten staan op het etiket opgesomd. De olijfolie staat op een plaats na plantaardige olie. Het totale vetgehalte bedraagt 1,7%. We kunnen er van uitgaan dat er maar ten hoogste 0,7% olijfolie toegevoegd wordt. Maar goed het zit er in ieder geval in. Dus twee druppels olijfolie gemengd met een volle scheut slaolie denk ik zelf.

 

Het aroma

Er wordt kennelijk een natuurlijk aroma toegevoegd dat de soep wat meer body te geven, smaak, geur. Noemt u het maar.

Daarnaast worden maar liefst 11 aromatische ingrediënten opgesomd:

 1. Ui
 2. Basilicum
 3. Gistextract
 4. Witte wijnazijn
 5. Tijm
 6. Witte peper
 7. Laurierblad
 8. Oregano
 9. Knoflook
 10. Zwarte peper
 11. Citroensap concentraat

Ik vraag mij werkelijk af wat voor goochelkoks bij Unox werken. Wat is het jammer. Zou Unilever geen technologen kunnen betalen? Zijn die allemaal wegbezuinigd? Ik zal u het antwoord tot in lengte van dagen schuldig blijven.

Zijn deze 11 ingrediënten van dermate inferieure kwaliteit dat ze alsnog met een toegevoegd aroma opgelapt dienen te worden? Volgens mij zitten er smaakmakers van het merk ‘goedkopie’ of uit een zeer ver en vreemd land in deze soep. Landen waar voedingsmiddelentechnologen uitermate schaars zijn. Het lijkt er sterk op. Dat alles vergeefse moeite is want de soep ruikt gewoon naar hooi, echt waar!

 

Zetmeel

Het aardappelzetmeel is een goede ingrediëntenkeus. Vooral als het Nederlands aardappelzetmeel is. Zo wordt de soep wat minder dun en valt het natuurlijk niet op dat water in ruime mate is toegevoegd aan deze soep. Het totale watergehalte bedraagt 89,0%. Een niet ongebruikelijke waarde overigens. Groentensoep scoort vaak hoger.

 

De chemische samenstelling

Suiker

5,0% suiker bevat deze soep. Die durven zeg! In frisdrank zit bijna net zoveel.

Die idiote hoeveelheid suiker is natuurlijk nodig om de royale hoeveelheid zuur te verdoezelen.

De zuren

De soep wordt vrij zuur gemaakt. De pH die gemeten is bedraagt 4,2. Dit betekent dat de soep niet gesteriliseerd hoeft te worden om deze lang houdbaar te maken. Pasteurisatie op een temperatuur van 85oC voldoet ruimschoots. Hierdoor wordt de harde structuur van de tomaat beter bewaard, de kleur blijft beter en het scheelt een berg energie. Bij groentensoep of kippensoep wordt dit een meer lastig verhaal.

 

Zucht, ik denk dat ik maar eens een tomaat ga uitpersen. Schep suiker erbij, scheut citroensap en mijn nepUnox is klaar.

Geef een reactie