911 Bonds gereutel

Iedereen kent de consumentenbond van de onderzoeken van wasmachines, koelkasten en boormachines. Vroeger werd er eens een hard oordeel gegeven van ‘zeer slacht’ en tegenwoordig is deze polarisatie van onderzoeksresultaten aardig afgevlakt.  Matig is vaak het meest negatieve kwaliteitsoordeel dat momenteel valt.

De bond heeft geruime tijd een ander onderzoeksveld gevonden.

Voedingsmiddelen!

Zoals bij iedere beginneling gaat een start met veel vallen en opstaan. Zo ook met de consumentenbond. De overdreven pers rondom de weekmakers van de scoubidou touwtjes en recent ook de valse beschuldiging dat de Hema worst niet gerookt zou worden. Natuurlijk wordt deze gerookt door iets rookhoudens op de buitenzijde aan te brengen. Of het de rook is van smeulende houtspaanders of domweg rookvloeistof dat er opgesproeid is laat ik in het midden. Feit blijft dat de Hema worst een natuurdarm heeft vanwege het riante vetgehalte. Dat heb ik eerder uitgelegd.

 

Het laatste nummer van de ‘Gezondgids’ van de consumentenbond van maart 2009 hat weer eens een artikel over vetten geplaatst. De doorsnee consument denkt nog steeds dat je vet van vet eten wordt terwijl vrolijk veel frisdrank geconsumeerd wordt met indirect ook riante hoeveelheden vet.

Rookworsten moeten vet bevatten anders spuit het sap niet tussen je tanden uit

Rookworsten moeten vet bevatten anders spuit het sap niet tussen je tanden uit

Het artikel van dit laatste nummer ging over vetten. Een uitleg van Omega 3. Eindelijk! Een uitleg aan het publiek over wat deze geheimzinnige stof eigenlijk is.

 

Dit is de uitleg van de Bondsmutsen:

“DHA en EPA (Betekenis van deze afkorting wordt nergens genoemd)

Net als alle vetzuren bestaan ze uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. ‘Meervoudig onverzadigd’ wil zeggen dat meerdere koolstofatomen met dubbele bindingen aan elkaar vast zitten. De eerste dubbele binding zit bij visoliën aan het derde koolstofatoom: vandaar ‘omega-3’. DHA en EPA zijn nodig voor….”

De argeloze, in gezondheid geïnteresseerde consument snapt hier helemaal niets van.

  • Wat zijn vetzuren?
  • Wat zijn atomen?
  • Wat is een dubbele binding?
  • Wat is het derde koolstofatoom?

 

Niet verwonderlijk dat men in opperste staat van verwarring is gebracht. Dit is zo’n beetje de meest waanzinnig slechte uitleg dat ik ooit heb mogen lezen van wat Omega-3 is.

 

Het wordt hoog tijd dat de bondsmutsen voedingsmiddelentechnologen in dienst nemen die gewoon consumenten Nederlands spreken en niet  met universitair gewauwel het blad vullen.

 

Zo, nu is het tijd voor een harinkje.

Mijn rookworst kan ik beter laten liggen.

Daar zit te weinig DHA, EPA en ALA in volgens mijn Bond.

One thought on “911 Bonds gereutel

  1. Ze hebben de consument wel hoog daar bij de bond, als ze denken dat de gemiddelde Nederlander van dat verhaaltje tabak kan maken.

Geef een reactie