913 Turfbrood een lekkernij?

Waar wordt turf voor gebruikt?

 

Gedroogd in handzame broodjes vormde turf in een ver verleden een populaire brandstof. Wat zullen die straten vroeger gestonken hebben zeg. Maar toen waren er geen milieugroeperingen die onze voorouders koude voeten bezorgd zouden hebben. vuile-bakkerij-stokbroodTurf wordt in Nederland al zo’n 30 jaar niet meer gewonnen. Op een enkele hobbyboer en museum na. In de Baltische staten komt nog wel veel turfwinning voor. Turf wordt tegenwoordig uitsluitend gebruikt voor de tuinbouw. Het is vrij van allerlei chemische producten die de groei van jonge planten zou kunnen beïnvloeden en het mooiste is dat het de pH waarde van de grond omlaag brengt.

 

Whisky stokerijen

Turf is een heel bijzonder product dat soms wat raakvlakken met de voedingsmiddelenindustrie heeft. De Schotse whiskystokers gebruiken turf om het gemoute gerst te verwarmen en daardoor het kiemproces te stoppen. Dat geheel wordt dan tot een papje gemaakt waarna het gistingsproces ervoor zorgt dat er alcohol ontstaat. Na distillatie kan men uiteindelijk de whisky overhouden die wij tegenwoordig kennen. Schotse Whisky is naar mijn mening maar matig te drinken vanwege de vreselijke brandlucht die erin zit. Het is naar mijn mening meer emotie dat gepaard gaat met het drinken van whisky. Je moet heel hard aan groene heuvels, ruige baarden en allerlei Keltische sages denken wil je dit branderige vocht achterover kunnen slaan. Mijn voorkeur gaat uit naar Ierse whiskey. Deze stokers snappen hoe het moet. De gerst wordt verwarmd en gedroogd door middel van een indirecte verwarming. Dat is veel beter wanneer je naar de voedselveiligheid kijkt. Er kunnen geen onvolledig verbrande turfresten in deze kostelijke drank komen.

 

Met een goede bekende die tot zijn nek in de turfhandel zit heb ik eens gebrainstormd en onszelf afgevraagd waarom turf niet in voedingsmiddelen verwerkt zou kunnen worden.

Na het aanhoren van zijn presentatie over de mooie eigenschappen van dit product borrelde bij mij het idee op om dit spul eens te gaan toepassen als leverancier van natuurlijk voedingsvezel.

Turf schijnt weinig chemische verontreinigingen te bevatten. De pH is van nature erg laag en ligt voor dit product rond de 4,0. Het is spotgoedkoop en het is ook nog in een lichte kleur te krijgen.

Ideale vervanger voor de chichorei knutselaars die veel geld vragen voor de inuline

Door dit spul toe te voegen aan wit meel krijgt men op natuurlijke wijze bruin brood waarbij geen gebruikt gemaakt hoeft te worden van die idiote bruingekleurde moutmelen.

 

Ik zie het recept al voor me. Turf brood.

Schrijver Toon Kortooms was met zijn boek in de 60-er jaren toch zijn tijd heel ver vooruit met de titel.

‘Mijn kinderen eten turf’.

 

Geef een reactie