917 Stress op een kotter, Murphy in de praktijk

IJsbrand zei tegen mij: ‘Maandag 18 mei vaart de PD147 van Stellendam binnendoor naar Scheveningen. Dit is een mooie gelegenheid om mee te maken hoe hij vaart en om de bemanning even te ontmoeten. Eerst de binnenwateren en al;s je een beetje gewend bent dan kun je kijken hoe het scheepsleven bevalt op het zoute water.’ Helaas heb ik niet echt mee kunnen maken hoe hij vaart.

Klaas en Kees de Boer bieden onder toezicht van iemand van MSC een reddingsnet aan een drenkeling. Meindert is als jongste aan boord de pineut om drenkeling te spelen

Klaas en Kees de Boer bieden onder toezicht van iemand van MSC een reddingsnet aan een drenkeling. Meindert is als jongste aan boord de pineut om drenkeling te spelen

Na allerlei verbouwoperaties van de Enterprise in Texel en Stellendam tot opleidingsschip vormde de vaartocht van zo’n 8 uur naar Scheveningen het sluitstuk van deze omvangrijke operatie. Stellendam ligt bijna in de Noordzee maar doordat Rijkswaterstaat het nodig achtte om een drempel in de sluis te leggen was deze ‘ommevaart’ nodig in aanloop op de feestelijke gebeurtenissen in Scheveningen.

 

 Bij vertrek klonk na 5 meter varen reeds een luide knal. Hm, een steen in de schroef? Na veel gehannes met duikers die geen uitrusting hadden, een sleepboot die de Enterprise uit de prut kon trekken voor nadere inspectie aan de schroef, kwamen er echte mannen aan boord om de klus te klaren. Urkers dus, van het bedrijf DUC (Dutch Underwater Contracting). Inmiddels waren de platen van de keerkoppeling vast komen te zitten door het geklooi met de vastzittende schroef. Er hing een rookwolk om de keerkoppeling en om het hoofd van Klaas de Boer, de machinist.

De duikers gingen voortvarend te werk. Naar bleek waren drie schakels van een overtollige ankerketting klem komen te zitten tussen de schroef en de tunnel. De werden met een speciale onderwaterslijptol los geslepen. Intussen waren technici van Stork in de weer om de koppelingsplaten weer een beetje gangbaar te maken.

Ook waren er een paar Engelse leden van de MCA aan boord die als onderdeel van hun inspectie nog even een een ‘fire drill’ en een reddingsoperatie simuleerden.

 

De efficiëntie van Urkers heeft mij verbaasd. Hier kan menig management team in het bedrijfsleven veel van leren.

Inmiddels was de vaartocht door de Nederlandse binnenwateren begonnen om in Dordrecht reeds te eindigen. De bemanning had een bruiloft van een familielid te vieren en dat zijn natuurlijk  belangrijke zaken.

 

Inmiddels heb ik tussen de bedrijven door wat maten kunnen opnemen voor mijn gasonderzoek dat over een paar weken plaats gaat vinden op de Enterprise.

Mijn ankerketting berg ik nu veilig op.

 

Barry Beemsterboer (Voedingsmiddelentechnoloog)

Geef een reactie