932 Het Belgische melkdrama in Friesland

Mijn zomervakantie heb ik deels doorgebracht in een koud en winderig oord waar men een taal spreekt die voor een Nederlander nauwelijks te volgen is. Verder drinkt men geen bier maar een duister kruidendrankje dat gemaakt werd door iemand die Amsterdams sprak met blijkbaar een lange baard.

Roodbonte Lakenvelders zijn een zeldzame verschijning. Kenmerkend voor de Sallandse boer van Rossum die gewoon de lol in heeft deze mooie dieren te fokken.

Roodbonte Lakenvelders zijn een zeldzame verschijning. Kenmerkend voor de Sallandse boer van Rossum die gewoon de lol in heeft deze mooie dieren te fokken.

Friesland. Een ideaal oord om structureel te verdwalen in cultuur, culinair genot en spraak.

Terwijl ik een kop koffie zette die ik voorzag van een scheutje melk werd ik onaangenaam verrast door de witte klonten die opeens in de koffie ronddreven.

Stevig balend om het verprutste bakje troost begon ik naar de oorzaak te zoeken. Het gure klimaat en de harde wind kon toch geen spelbederver zijn. De slechte adem van de gemiddelde Fries is toch ook wat ver gezocht. Opeens kreeg ik een inval door het pakje lang houdbare melk van Campina eens aan een nader onderzoek te onderwerpen dat nog in mijn bevende linkerhand geklemd zat.

“Campina” stond er op het etiket.

Dit product is van gegarandeerde kwaliteit. Deze melk is puur natuur, lest de dorst en geeft extra energie. THT 28/11/08, geproduceerd om 0:13uur. Deze melk is U.H.T. verhit, reutelde het etiket enige tijd door.

(Weet de klant veel wat U.H.T. is.) Dit is een verhittingsproces waarbij “Ultra High Temperature” gebruikt wordt om alle bacteriën in de melk dood te krijgen. Dan praten wij over gesteriliseerde ofwel lang houdbare melk.

De grap is dat deze verhitting bij zo’n 140oC slechts zeer kort hoeft te duren, 0,5 seconden of zo. Hierdoor zijn de bacteriën al dood voordat de lelijke kooksmaak te proeven valt. De kooksmaak wordt ook wel een gassige smaak genoemd. De melk smaakt en ruikt naar aardgas. In dit geval ruiken wij de Mercaptaam verbindingen die een ruïneuze invloed hebben op de prettige melksmaak.

Steriele melk laat ik best vaker over de tijd raken. Mits de verpakking ongeschonden is, mag dit geen probleem opleveren. Vaker is het bederf meer van fysische aard. Het kan gaan uitzakken als er andere ingrediënten dan melk in zitten. Fristie is hier een berucht voorbeeld van.

Campina is toch een oer degelijk (niet Fries) merk, dat schrijven ze zelf op het etiket en dat neem ik altijd voor waar aan…

Groot werd mijn schrik toen ik zag waar deze melk geproduceerd wordt. BE M 322 A. België!

Snel werd mij duidelijk waar de uitgesproken zure smaak en gaslucht vandaan kwam. Onze zuiderburen zitten wat betreft de smaak en kwaliteit van consumptiemelk niet helemaal aan de top. Ze zitten ook niet zover dan de bodem vandaan ook.

De melk is geproduceerd door Campina Venecolaan 17 9880 te Aalter leerde mij de website dat meteen maar melding maakte van een recallactie van dit bedrijf wegens de aanwezigheid van benzofenon in de melk. Dit bedrijf heette vroeger Comelco.

Snel maar een volgend pakje geopend van een echt Fries merk. Friesche vlag lang lekker staat op het etiket. Deze melk wordt gemaakt van weidemelk en is afkomstig van koeien die van het voorjaar tot najaar tenminste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. Dit vindt Friesche vlag belangrijk. Daarom heeft dit product het weidemelk garantiezegel.

Tjonge het heeft wel drie andere garantie zegels:

CO2 reductie, Ik kies bewust en de voedingswijzer logo. Dit kan niet stuk gaan.

Nadat het pak aangebroken was gleed mijn oog instinctmatig naar de fabrikantenkode.

Witheet van woede las ik dat ik wéér allochtone melk aan het drinken was. Uit Duitsland dit keer. DE NW 302 om precies te zijn.

2 thoughts on “932 Het Belgische melkdrama in Friesland

  1. Hallo Ysbrand,
    de zuivel is niet meer wat het geweest is (-; . Leuk al die columns te lezen. Daarnaast leer ik ook bij. Na 31 december 2009 gaat de Codex in werking; wat is jouw mening heirover?

    Vriendelijke groet!

    Dolende Zuyveaer

  2. Wat de Codex allemaal voorschrijft is waarschijnlijk voor onze suyderbuuren abracadabra. Ik drink toch het liefst Nederlandse zuivel.
    Je kunt al mijn columns wel downloaden. Het zijn er zo’n 300. kun je even vooruit met de studie.

Geef een reactie