937 De stevige winterjas van de HEMA rookworst

De HEMA worsttijd is weer aangebroken. Gierende gure wind, ijskoude regen en aangevroren mist in de neus. Geen twijfel mogelijk, het is weer herfst.

Intussen krijg ik weer Elfsteden-achtige fantasieën. Zal hij deze winter wel gereden worden? Vergeet het maar, boek gerust maar weer een wintervakantie op de Bahama’s. Mijn gedachtes dwalen verder af naar moeders pan met snert. Weer anderen denken aan de overeenkomst tussen prinses Maxima en boerenkool. Eerst moet de Vorst er overheen om het echt lekker te maken!

Veel knakworst wordt in een nylon darm gekookt en eventueel gerookt. Daarna wordt de darm met een scherp mesje verwijderd en is de worst gereed om verpakt te worden. De afdruk van het mesje is vaak zichtbaar op deze worst. Zo kun je herkennen dat het een darmloze knakworst is.

Veel knakworst wordt in een nylon darm gekookt en eventueel gerookt. Daarna wordt de darm met een scherp mesje verwijderd en is de worst gereed om verpakt te worden. De afdruk van het mesje is vaak zichtbaar op deze worst. Zo kun je herkennen dat het een traditionele darmloze knakworst is.

Er is één ingrediënt dat goede snert, bruinenbonensoep, boerenkool en zuurkool stamppot met elkaar gemeen hebben. Een lekkere vette rookworst. Een worst die rijkelijk is voorzien van nitriethoudende Colorozozout, sappige hoeveelheden reuzel en op smaak gebracht met een beetje op carbolineum-gelijkende stof dat soms afkomstig is van een onvolledig verbrandingsproces van eiken- en/of beukenhout. Soms wordt de worst gedoopt in rookaroma, lijkt erg veel op creosoot. De teerachtige afscheiding van een goed gebruikte kachelschoorsteen. Niks 45 minuten roken. Hopla, in 2 seconden zit het geverfde jasje met smaak om de worst!

Heerlijk!

Er gaat niets boven onze nationale trots: De HEMA. Een en al hoogwaardige kwaliteit en 100% Nederlands product.

Doordat de rookworst ongeveer 30% vet bevat en de rooksmaakstoffen door het velletje in het vlees moeten kunnen doordringen is er geen andere optie dan echte darmen te gebruiken voor de huid. Deze varkens- of schapendarmen worden in de vleesindustrie ook wel ‘snaren’ genoemd.

Schapensnaren zijn kleiner van diameter en uitermate geschikt voor de kwaliteits knaksensatie voor echte knakworsten. Hoe harder ze knakken, hoe harder ik ga snakken naar een echte gerookte hotdog.

Doordat varkensdarmen een iets grotere diameter hebben zijn die voor de rookworst (en saucijzenworsten) zeer geschikt en worden die daarvoor dan ook gebruikt. Deze varkensnaren hebben echter minder ‘knak’-sensatie.

Eigenlijk is een rookworstverpakking een fraai staaltje van duurzaamheid. Hier wordt verpakkingsmateriaal efficiënt ge-‘recycled’. Darmen die oorspronkelijk de mest in ons lichaam verpakken worden geleegd en ontslijmd, in de pekel gelegd om een verre reis naar China te maken waar zij opgepompt worden om de juiste diameter te sorteren en om de lekke darmen eruit te halen. Geruime tijd later duiken deze darmen in Nederland weer op om eventueel als verpakkingsmateriaal voor de HEMA worst te dienen.

Het rookproces dat daarna plaatsvindt zorgt nog voor een chemische reactie in de darm zodat deze lekker stevig wordt. Dit noemt een voedingsmiddelentechnoloog: ‘een irreversibele verstevigende crosslinking tussen de vluchtige aldehyden uit de rook en de eiwitketens, ook wel S-H bruggen genoemd’.

Bij mijn worst was dit uithardingsproces kennelijk iets uit de hand gelopen.

Ik beet mijn tanden, al of niet versterkt met kronen en andere gebitsprotheses stuk op het worstvel dat op een kogelwerend vest leek..

Gelukkig is rookworst een product dat je ook prima kan eten zonder het velletje. Wat dan wel jammer is, is dat de vel pas van de worst af is als deze al koud is geworden. Dan maar de plakjes nog eens door de helft en lekker door de warme stamppot roeren.

Na veel gepeuter de winterjas van de rookworst uitgetrokken en geruime tijd later alsnog een lekker bord vol eten.

Ideetje voor een nieuw product?

HEMA peuterworst met echt rookaroma!

Daar ben ik GROOT mee geworden.

(Niet geschikt voor kleine kinderen onder de 4 jaar met melkgebit)

Barry Beemsterboer

Geef een reactie