938 De betere kansen van KFC

“Kentucky Fried Chicken” staat voor deze afkorting die in de VS een zeer bekend begrip is. In Nederland is het wel bekend bij fervente fast food bezoekers maar men weet nauwelijks hoe het uitgesproken moet worden. Op z’n Hollands of Engels, beter gezegd Amerikaans.

‘Kee Ef Siee’ is de uitspraak zoals KFC dat zelf wil horen.

Dit bedrijf neemt wel erg veel over van de huisstijl van KFC. Gezien op de Anuga in Keulen op 11 oktober 2009

Dit bedrijf neemt wel erg veel over van de huisstijl van KFC. Gezien op de Anuga in Keulen op 11 oktober 2009

Wat is KFC voor een fast food restaurant?

Het is een redelijk traditioneel opgezette fast food keten die veel meer aandacht verdient dat ze nu krijgt. De Amerikaanse oprichter Harland Sandurs (1890-1980) werd in 1936 tot honorair kolonel benoemd voor zijn bijdrage van de verrijking van het culinaire erfgoed van de staat Kentucky. Sindsdien luidde de zijn aanspreektitel “Colonel Sandurs”. Spreek uit als “Kurnul Sandurs”. Sinds 1986 is KFC in handen van PepsiCo. Inc dat ook andere fastfood ketens beheert zoals, Taco Bell en Pizza Hut.

Het kenmerkende van KFC is dat men vrijwel uitsluitend kip verwerkt tot snacks. Op zich een prima uitgangspunt. Kip bevat weinig schadelijke stoffen, in tegenstelling tot roodvlees waar helaas wel een luchtje aan kan zitten.

Zolang er geen dioxine in de kip zit is er geen probleem met dit ingrediënt om een restaurant op te laten draaien.

Wat zijn de sterke punten van KFC?

Alleen maar kip

Het bedrijf is erg consequent in het bereiden van alleen maar kipproducten.

De consument ziet wat zij eet. In tegenstelling tot een kipnugget dat eerder lijkt op wat samengeperste zooi.

Imago van kippenvlees

Kippenvlees is mooi blank en dat geldt nog steeds als de kleur van de onschuld.

Alles ter plaatse bereid

In het restaurant wordt zelf veel producten klaargemaakt. Hoewel dat met een grote korrel zout genomen moet worden wat het is een A-B-C-tje van allerlei kant en klare mixen en de mengtijden zijn op de seconde nauwkeurig beschreven door het hoofdkantoor.

Weinig vet en geen transvetzuren

Kippenvlees bevat weinig vet en het vet dat erin zit bevat een laag gehalte aan verzadigde vetzuren. Transvetzuren zijn altijd afwezig in kippenvlees omdat deze schadelijke stof alleen in de vetten van producten dat van herkauwers gemaakt wordt voorkomt. Hoewel vetten niet perse dikmakend zijn levert de vetarm claim toch veel omzet op. Dit wordt naar mijn mening te weinig met de consument gecommuniceerd.

Wat zijn de zwakke punten van de KFC formule?

Het blijft fastfood.

Deze sector zal altijd het mikpunt blijven van de talloze dieetgoeroes dat ons land rijk is. Hier moet men duidelijk op inspelen. Durf het eventueel slowfood te noemen met een knipoog naar de tijd. Dus geen bediening binnen 60 seconden. Niemand kiest een restaurant omdat men binnen dit tijdstip bediend wordt.

Het zoutgehalte

Men vermeldt wijselijk niet het echte zoutgehalte van hun producten. Die is ongetwijfeld verdomd hoog. Ik schat dat er zeker 2% zout in het product zit. Dit zal, net als bij brood heel geleidelijk teruggebracht moeten worden. Het gebruik van een zoutvervanger, zoals kaliumzout en specerijmengsels is een trend dat sinds een jaar waarneembaar is in de wereld van industrieel bereid voedsel. Alles wordt toch sterk gekruid dus vanuit de kruidenmengsels kan men de Natriumvervangers gaan zoeken.

Het voedsel is erg calorierijk.

Met een maaltijd bestaande uit 3 stukjes kip, 6 kippenvleugeltjes, medium portie frites, kleine salade, frisdrank en een ijsje toe dan heb ik bijna mijn dagelijks rantsoen binnen (1.900 kcal). Minder koolhydraten verwerken en meer eiwit is de sleutel voor oplossing van dit probleem. In pannade zit traditioneel veel koolhydraten en vetten. Energiedragers bij uitstek. Meer vocht toevoegen is ook een oplossing. Dat is niet erg origineel want 90% van de voedingsmiddelenproducenten bezondigen zich hieraan.

Het logo.

Met alle respect aan de oprichter maar het is redelijk geriatrisch getint. De jeugd, de doelgroep neem ik aan, heeft weinig feeling met een correct lachende gebrilde grijsaard met dito baard met een oubollig vrijgezellenstrik. In een multinational als KFC zal dit uiteraard een uiterst teer punt zijn. Dit is echter beslist het onderzoeken waard.

Wat zouden nieuwe impulsen kunnen zijn voor KFC?

Neem vis op in het menu.

Dat sluit goed aan bij het gezondheidsimago van kip. Vis vereist wel meer vakkennis in de keuken. Maar dat is altijd te regelen. Vooral vis van de duurzame visserij zal het erg goed doen. Dit is vis dat het ‘MSC’ label draagt. Verder kan men de redelijk sleetse term ‘bevat Omega 3’ gebruiken. Geen mens weet wat dit precies voor een stof is maar iedereen vermoed wel dat dit redelijk gezond zou kunnen zijn. Ik ken wel een paar culinaire specialisten uit de visbranche. In Engeland heeft de fish & Chips formule erg goed gewerkt, totdat de markt gaandeweg verprutst werd door allerlei keukenscharrelaars die geheel volgens de Engelse traditie een smakeloze en vette in krantenpapier verpakte puinhoop vaan maakten.

Hollands product

Maak duidelijk dat het Hollands product is. Ook kan aangegeven worden welke veterinaire controles er aan vooraf gaan. Neem het EU eisenbesluit maar bij de hand. Traceerbaarheid tot de naam van de kippenboer toe.

Kip is gezond en vetarm

De consument is her erg gevoelig voor naar mijn mening. Wees dan open en eerlijk waar de grondstoffen vandaan komen. Kip van de Veluwe of Noord Brabant. De vis uit de Noordzee etc. Wanneer vet vervangen gaat worden, zal men rekening moeten houden met het mondgevoel. Het product kan dan droog worden. Gemodificeerde zetmelen kunnen hiervoor de oplossing bieden. Vet is ook een belangrijke drager van aromastoffen. Er zullen meer wateroplosbare aroma’s in de plaats moeten komen.

Vers product

Zeg dat het vers product is dat men verwerkt.

Geef aan dat het niet ingevroren kip is wat men verwerkt. Vreemd genoeg verbiedt de Warenwet (nog) niet dat men ontdooide kip als vers mag aanprijzen in de winkel. Iets wat de detailhandel wel doet. Uiteraard moet men de Braziliaanse of Thaise kip lekker in de vriezer laten liggen.Hier moet men zich van af zetten en een duidelijk statement maken.

Gebruik meer kleuren dan alleen maar rood.

Zowel Kodak als Mc Donalds hebben veel succes met de standaard rood en geel formule. Dit zijn nog altijd de meest in het oog springende kleuren. Rood groen geel is ook een frisse kleurencombinatie.

Steun goede maar vooral gezonde doelen.

Sportiviteit zal beter aanslaan dan een of ander ziekenhuis steunen met een clown. Bewegen, jong en fitness kunnen de toverwoorden hierin zijn. Steun de alumnivereniging van voedingsmiddelentechnologen bijvoorbeeld. Die vormen goede ambassadeurs voor de keten.;)

Ik krijg wel spontaan trek na deze opsomming over kip. Ik denk dat ik eens mezelf uitnodig bij de buurman voor de barbecue. Hij houdt zelfs kippen.

One thought on “938 De betere kansen van KFC

Geef een reactie