939 De onschuld van witte chocola?

In dit interbellum tussen Sint Nicolaas en Kerst worden er piekomzetten behaald met de verkoop van al dan niet ‘foute’ chocola.

‘Hoe donkerder de chocola, hoe lekkerder ik het vind, reutelde een technoloog mij onlangs toe.’ Vreemd hoor zo’n uitspraak. Dat druist volledig in tegen mijn onschuldgevoel. Wit is toch de kleur van de onschuld? Ik ben gek op witte chocola, daar was ik mijn handen altijd in.

Een cacaovrucht lijkt het meest op een soort groene Mango met daarin een verzamelin kastanjes. Dit zijn de cacaobonen. Na verwijdering van de harde schil komt er een groot uitgevallen vetteige tuinboon vrij. Hiervan wordt cacaomassa gemaakt. De basisgrondstof voor chocola.

Een cacaovrucht lijkt het meest op een soort groene Mango met daarin een verzameling kastanjes. Dit zijn de cacaobonen. Na verwijdering van de harde schil komt er een groot uitgevallen vettige tuinboon vrij. Hiervan wordt na het roosten cacaomassa gemaakt. De basisgrondstof voor chocola.

Er is niets zuiverder dan witte chocola! Ik loop altijd bijzonder prettig gestemd rond na het verorberen van een groot stuk ‘wit’ en de witte ring verschijnt als vanouds weer als vast attribuut boven mijn hoofd. De LDL-cholesterolpiek die deze lekkernij veroorzaakt neem ik graag voor lief.

Wat zit er allemaal in deze onschuldige chocola?

Cacaoboter

Zuivere cacaoboter vormt het hoofdingrediënt. Een voedingsmiddelentechnoloog spreekt dan van: ‘warm gefiltreerde ontwaterde cacaoboter dat geheel ontdaan is van allerlei ongerechtigheden van fysische aard.’

Heerlijk!

Puur natuur is dat. Chocola dat tot op molecuul niveau is gezuiverd.

Suiker

Geen onzuivere riet- of bastaardsuiker maar mooie witte dubbel geraffineerde bietsuiker. Witter kan suiker niet zijn. Er zit geen enkele verontreiniging in dat maar een spoortje van een vreemde smaak of kleur kan opleveren. Pure saccharose. Wordt lekker snel door je lichaam opgenomen. Ideaal om de insulinehuishouding te verstoren en snel de ziekte diabetes op te lopen.

Melkpoeder

Het is wit poeder dus dat valt niet zo erg op. Koffiepoeder zou in smaak- en kleurtechnisch opzicht wel heel erg opvallen. Dus goedkope magere melkpoeder erin en hupsakee, de kostprijs vliegt omlaag en mogelijke afwijkende geurtjes zijn meteen goed gemaskeerd.

Vanille

Gewoon zuivere gedroogde vruchtbeginselen van de klimorchidee. Jammer dat dit in gemalen vorm zwarte puntjes in de chocola oplevert. Niet getreurd, want de technoloog extraheert met hexaan of ethanol de lekkere geur 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde voor mijn chocolade eruit. Met benzine gaat het ook best goed maar dan wordt de VWA weer boos.

Donkere chocolade lekker?

Vergeet het maar. Dat is alleen maar gemalen cacaoboon uit een of andere exotische cacaostreek zonder suiker en zonder de typische milde smaak dat door het traditionele alkaliseerproces verkregen wordt. Het is droog wrang, zuur en bitter ook nog.

Sommigen vinden de smaak duivels lekker. Vaak zijn dat ook redelijk aparte lieden. Zwart is toch de kleur van de occulte wetenschap? Of was dat rood. Nee dat is de kleur van de onzedelijkheid en zwart de kleur van Satan.

Nee, geef mij maar wit en steek de zwarte chocola maar aan met Lucifer!

Geef een reactie