1003 Pangasius in de Tweede Kamer?

Op donderdag 14 januari heb ik mijn Pangarapport eindelijk kunnen overhandigen aan Tweede Kamerlid wiens partij het beste voor heeft met de Hollandse visserij.

Ernst Cramer van de ChristenUnie was de gelukkige die het boekwerk als eerste door mocht lezen. Daar ben ik hem erg dankbaar voor.

Het rapport dat de feiten en omstandigheden weergeeft van de moderne Pangasius kweek in Vietnam.

· Gebrekkinge traceerbaarheid

· Vreemde en verboden stoffen in en om de kweekvijvers

· Grote milieueffecten

· De groeiambities van de Vietnamese regering.

,

De Christen Unie, de partij die opkomt voor onze vissers.

Eindelijk een ‘No Nonsense’ partij die gewoon zegt waar het op staat, duidelijke principes en standpunten kent en zeker geen dure Amsterdamse advocaat nodig heeft om in het gareel te blijven. Dat goedkope buitenlandse importvis met hun oneerlijke concurrentie de hele Nederlandse visserij bedreigt is voor de één meer duidelijk dan de ander. Vooral de andere West Europese visserijlanden met een iets minder moderne vloot als dat van Nederland zijn de klos. Frankrijk, Portugal, Spanje en Engeland zijn landen waar de grote klappen zullen vallen. De Nederlandse en Deense vissersvloot is naar mijn mening een van de meest moderne en meest innovatieve ter wereld. Energiezuinige, diervriendelijke en mileuvriendelijke visserijmethodes zijn in hoog tempo ontwikkeld en de kosten zijn niet gering geweest. Zoals altijd is Nederland weer het meest brave jongetje van de klas als het om duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat, terwijl de goedkope importen deze ideële doelstellingen geheel onderuit trappen.

Het is te hopen dat Ernst Cramer, samen met de fractievoorzitter van de ChristenUnie, Arie Slob de Minister met de harde feiten op politiek correcte manier om de oren weet te slaan zodat er voedselveilige productiemethodes van Pangasius in Vietnam snel een feit zal zijn zodat de kostprijs een meer reëel niveau aan gaat nemen. Het Kabinet hoeft er niet over te vallen, er zijn genoeg andere politieke struikelblokken.

Vietnam inspectie uitvoeren met ontwikkelingshulp

Aan mij zal het niet liggen. Ik sta al klaar om met een paar(!) medewerkers naar Vietnam af te reizen om daar ontwikkelingswerk te gaan doen. Er is zelfs een Vietnamese voedingsmiddelentechnoloog bereid om mee te reizen.

Wij kunnen de Vietnamese visser alles vertellen over:

· Traceerbaarheid

· Voedselveiligheid

· Ziektebestrijding

· Registratie

· Hygiëne

Dezelfde Vietnamees kan mij intussen wat Vietnamees leren en loempiatjes vouwen. Zo steken wij wat op van elkaar.