1004 Heineken uit de smaak?

Dit najaar van 2009 is mij opgevallen dat de smaak van Heineken dramatisch veranderd is. Er is een klassiek smaakgebrek waarneembaar waar Warsteiner al vele jaren mee worstelt. Dat bier heeft een uitgesproken postzegellijm syndroom. De ‘Königin’ heeft een afdronk die mij zeer sterk doet denken aan de smaak van ouderwetse gegomde postzegels en enveloppen die rijkelijk voorzien waren van een laagje gom afkomstig van beenderlijm. Als kind likte ik graag aan enveloppes en postzegels, tot grote ergernis van mijn vader die steeds afgelebberde postzegels in zijn bureau vond. Heerlijk vond ik dat. Het gaat nu een stuk beter met mij…

Deze 'long neck' is gefotografeerd in Vietnam. In dat land misstaat de rode ster zeker niet.

Deze 'long neck' is gefotografeerd in Vietnam. In dat land misstaat de rode ster zeker niet.

Dit postzegellijm syndroom wordt veroorzaakt als bier naar mijn bescheiden mening te lang wordt doorgekookt, nadat de hop erbij is gedaan. Het doorkoken heeft een ander mooi effect: De ongewenste luchtjes worden weggewerkt. Het kan zijn dat er naast gerst ook andere ingrediënten aan het bier toegevoegd worden om de kostprijs te drukken. Zo kan een deel van het dure gerst vervangen worden door andere zetmeelhoudende producten zoals tapioca, tarwe, rijst en zelfs maïs. Vaak wordt in tropische landen veel van dergelijk ‘ongemout’ toegepast.

Heineken zit momenteel dichtbij dat smaakprofiel waarbij ik vermoedens krijg dat er weer ongemout gebruikt wordt.

Het blijft een uitstekend biertje overigens maar men verkeert momenteel in een smaakdip.

Het kan ook zijn dat mijn twee favoriete Heineken cursisten, ‘het echtpaar Flier-Doorn’ ander werk doet. Nadat zij bij mij drankentechnologie gevolgd hadden was Heineken meteen twee meesterbrouwers rijker. (ahum…)

Hoe beroemd is Heineken?

Over de hele wereld wordt dit merk gezien als een statussymbool. Als je dit merk in China kunt veroorloven, ben je gewoon goed gevuld (ander woord voor rijk). Het etiket laat ook wel het een en ander zien.

Dat het merk sinds 1875 zijn laatste gouden medaille gewonnen heeft mag de pret niet drukken. De laatste stuiptrekking die men op dit ‘Concours General’ maakte was 110 jaar geleden. Daar mocht men nog een keertje zitting nemen in de jury.

Het wordt hoog tijd dat Heineken weer eens een prijs wint. Proficiat alvast!

Laat eerst de brouwers maar goed de knoppen bedienen anders gaan wij naar de knoppen.

Voor mij wint Heineken altijd goud. Goed bier behoeft immers geen krans luidt een oud Hollands gezegde, toch?

Geef een reactie