1008 Argan olie, de tropische verrassing uit Marokko

Soms is het spannend om nieuwe gerechten te ontdekken waar je nog nooit van gehoord hebt. Nóg spannender is om als voedingsmiddelentechnoloog een ingrediënt tegen te komen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Tijdens een ingrediëntenvakbeurs kwam ik een enthousiaste Nederlander tegen van Cavad’or tegen met een heel assortiment van zeer gezonde oliën.

Argan olie een super ontdekking!

Ik proefde een spijsolie die een veel fijner van smaak is dan welke olijfolie maar ook. Briljant gewoon! Super! Wat is dat voor spul?

Deze olie wordt gewonnen uit de pit van de vruchten van de Arganboom. Ook nog nooit van gehoord. Waar vind ik die boom? Ik ga mijn tuin ermee volplanten, besloot ik resoluut.

In het zuidelijkste puntje van Marokko richting Atlasgebergte is een onherbergzame streek waar deze boom te vinden is. In deze streek houden de Berbers huis net als heel Noordelijk Afrika.

Wat Is Argan olie precies?

Deze zeer voedzame olie komt van de pitten van de vruchten die aan de Argania Spinosa boom. De smaak is uitgesproken nootachtig en geeft ons saaie Westers eten een heerlijke oppepper. De vruchten van de Argan boom zijn groen en zijn te vergelijken met olijven. Verschil met de olijf is dat de Arganvruchten groter en ronder zijn. Zodra de vrucht rijp is wordt hij geel. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, welke overigens niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot waarin maximaal drie amandelvormige pitten zitten. Om deze noten te breken is veel kracht vereist. De Argan olie wordt gebruikt voor consumptie en medische doeleinden. De heilzame werking van deze olie is lang bekend.

Argan al bekend in de oudheid

De Feniciërs waren zich al in 1219 bewust van de werkzame bestanddelen van Argan olie. De Egyptische arts Ibn Al Baythar heeft in die tijd al een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van de Argan olie. De Berberstammen, die sinds mensenheugenis Argan olie produceren, noemen de Argan boom niet voor niets de “boom der schoonheid”.

Langzamerhand raken steeds meer en meer mensen uit het buitenland geïnteresseerd in deze olie vanwege zijn uitzonderlijke cosmetische en voedzame eigenschappen. Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogsten en productie is de Argan olie zeer prijzig.

Is olijfolie niet bijna gelijk aan Argan olie?

Ter verduidelijking een voorbeeld: Olijfolie bevat 13,5% verzadigde vetten en Argan olie ca. 18%, Olijfolie bevat 73,7% enkelvoudig onverzadigde vetzuren en Arganolie ca. 48%, Olijfolie bevat 8,4% meervoudig onverzadigde vetzuren en Argan olie ca. 35%. Olijfolie wordt dan geclassificeerd bij de enkelvoudig onverzadigde oliën. Argan olie bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren en is daardoor minder gevoelig voor oxidatie.

Welke oliën zitten in Argan olie

Arganolie bestaat voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten met omega-6 vetzurem, maar geen omega-3 vetzuren. Arganolie is rijk aan het essentiële, linoleen vetzuur. Dit vet wordt in het lichaam omgezet in andere vetten die ervoor zorgen dat er series 1 prostaglandine worden geproduceerd. Ook zorgt het voor de productie van series 2 prostaglandine. Alpha linoleen vetzuren en haar afgeleiden zorgen juist voor de productie van series 3 prostaglandine.

Wat zijn prostaglandines?

Deze stoffen stimuleren vele functies van het lichaam, zoals het immuunsysteem, de stofwisseling de bloedstolling. Arachidon zuur leidt tot de productie van serie 2 prostaglandines dat alfa – linoleenzuur en de daarvan afgeleide producten serie 3 prostaglandines.

Prostaglandine 1 (van linoleen zuur) en 3 (van alpha linoleen zuur) hebben op elkaar lijkende effecten op het lichaam. Dat zijn het stimuleren van de circulatie (vaso-dilatatie, vermindering bloedproppen…), het versterken van het lichaams natuurlijke afweersysteem en het afweren van infecties. Prostaglandine 2 hebben een tegengestelde werking die we juist willen verminderen. Een dieet dat veel linoleen zuur bevat vermeerdert de productie van prostaglandine 1 en is op die manier heel gezond voor mensen met reumatische aandoeningen en cardio vasculaire problemen.

Olie rijk in enkelvoudig onverzadigde vetzuren oxideren gemakkelijk. Met andere woorden, ze bederven sneller dan bijvoorbeeld geharde pantaardige vetten waar bijvoorbeeld margarine rijk aan is. Geoxideerde olie bevat vrije radicalen die zorgen voor schade aan de bloedvaten, kanker, voortijdig ouder worden van de cellen en weefsel. Argaan olie is rijk in meervoudig onverzadigde vetzuren maar bevat gelukkig ook grote hoeveelheden aan vitamine E. Deze vitamine is een zeer sterke antioxidant die vrije radicalen tegengaat en de vernietigende oxidatie neutraliseert.

Wie verkoopt deze wonderlijk gezonde olie?

Lucht en lichtdicht verpakt in een sierlijk blikje. Zo behoudt de Argan olie zijn unieke eigenschappen.

Lucht en lichtdicht verpakt in een sierlijk blikje. Zo behoudt de Argan olie zijn unieke eigenschappen.

Voor het behoud van de smaak wordt deze olie in blikjes. Olie dat in glazen flessen verpakt wordt zal er wellicht mooier uitzien in het winkelschap maar zal in kwaliteit achteruitgaan als gevolg van licht oxidatie.

Gelukkig is deze olie ook in Nederland verkrijgbaar bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in ondermeer gezonde spijsoliën:

Cavad’or

Oosterdorpsstraat 156

3871 AH Hoevelaken

info@cavador.nl

3 thoughts on “1008 Argan olie, de tropische verrassing uit Marokko

  1. Goeie en informatieve tekst over arganolie.

    Ik heb het onlangs gekocht bij arganlife.eu dankzij jullie en inderdaad het werkt voor mij.

    Bedankt voor deze tekst.

Geef een reactie