1020 Het regenboog syndroom van de sportdrankjes

Wanneer ik in de supermarkt langs de frisdranken loop, zie ik vele flesjes met sportdrank staan. AA-drank, Extran, Aquarius, IsoStar, Sourcy, etc. Van Merk ‘kostbarie’ tot en met merk ‘goedkopie’.

En het lijkt wel dat elk merk meer kleuren moet hebben dan de ander. Met Sourcy kan je tegenwoordig zelfs de regenboog in je mond gieten.

Allemaal nutteloze marketing voor het zelfde product. En bijna altijd extreem ‘overpriced.’ De hoofdingrediënten voor sportdranken zijn namelijk erg goedkoop. Water, suiker en zout. Verder worden er soms wat extra zogenaamde ‘nuttige’ chemicaliën aan toegevoegd als chlorofyl, ascorbinezuur, nicotinezuur en aromastoffen. Deze stoffen worden echter in zulke minieme hoeveelheden toegevoegd dat ze de consumentenprijs echt niet zo erg opdrijven.

Waarvoor dienen sportdranken?

Sportdranken zouden moeten dienen om in het lichaam, na intensieve training het waterverlies snel te herstellen, door middel van het drinken van een isotone vloeistof met voldoende elektrolyten.

Dit klinkt ingewikkeld maar het betekent gewoon water met een bepaalde concentratie suiker en zouten. Niet meer, niet minder.

Als iemand intensief sport waarbij de hartslag door de inspanning langere tijd boven de 140 zit, warmt het lichaam zeer snel op. Hierdoor gaat het lichaam zijn afkoel mechanismen inzetten door nabij de huid de bloedvaten te vergroten en het uitscheiden van zweet. De hoeveelheid zweet dat ons lichaam uitscheidt, is voornamelijk afhankelijk van de intensiteit van de sport, omgevingstemperatuur en de RV van de lucht waar de activiteit plaatsvindt. Met het zweten verliest het lichaam veel vocht dat later aangevuld moet worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is 1 flesje sportdrank vaak niet voldoende om het vochtverlies door zweten op te vangen. Hoewel er veel ideeën over de hoeveelheid dat je moet drinken de ronde gaan, is het beste om je vóór en na het sporten te gaan wegen en het verschil in gewicht + 50% aan een isotone oplossing te drinken. Hierdoor wordt het vochtgehalte snel op peil gebracht en een begin gemaakt met de synthese van glycogeen (je glucose voorraad) .

Echter, vreemd genoeg bevatten sommige sportdranken een overmaat aan suiker. Bij AA-drank bijvoorbeeld, gaat de producent (United Softdrinks te Utrecht) zelfs zover dat er méér dan15% suiker in zit! En durven ze het ook nog High energy en isotoon te noemen. De marketeers bij United softdrinks kunnen beter een lesje fysiologie bij mij gaan volgen. De WUR is er ook redelijk goed in om dit soort dingen uit te leggen. AA-Drank is zeker ‘high energy’, maar beslist niet isotoon. Met deze high energy maakt AA-drank de door het sporten verbrande vet weer lekker snel aan als gevolg van de hoeveelheid glycogeen (ander woord voor bloedvet) dat het lichaam uitbundig aan moet maken na het consumeren van een dergelijke mierzoete drank..

Door de zeer hoge concentratie suiker werkt AA-drank juist tegengesteld door water aan het lichaam te onttrekken (hypertoon).

Voor een goede isotone verhouding zal er rond de 30 gram suiker en een mespuntje keukenzout per 500ml water moeten zijn opgelost. Dat is gelijk aan een 6% suiker oplossing. Meer dan de helft minder dan de AA-drank! Alcohol vrij bier of verdund zeewater met limonadesiroop is nog een betere sportdrank dan AA-drank.

Waarom zijn die dranken dan zo duur?

In één woord, Imago!

De suggestie dat door het nemen van deze dranken mensen beter en langer kunnen presteren. Daarnaast het idee dat: Als ik net zo eet en drink als de echte atleten dan wordt ik ook zo en kan ik veel beter presteren. Een uurtje ‘spinnen’ (het nieuwe toverwoord voor doorfietsen) en men loopt dan waggelend, semi vermoeid naar de sportkantine met de sweater zo achteloos mogelijk over de schouders hangend. Er moet snel bijgetankt worden anders gaat het niet goed. Anders kan het sprotslachtoffer de sleutel in het contactslot van de auto niet meer ronddraaien… Door deze gedachte zijn consumenten bereid om de drankjes massaal en voor vreselijk veel geld te kopen. Iets waar producenten en retailers dankbaar gebruik van maken.

Het kan ook veel goedkoper.

Neem een flesje van 500 ml, doe er net geen 40ml limonade siroop met ongeveer 72% suiker in (ruim anderhalf borrelglaasje met 2ml streepje) en een mespuntje dieetzout. Ikzelf doe er graag nog een beetje citroensap bij voor de frisse smaak.

Nu betaal je ongeveer €1,50 voor een fles siroop waar je vele liters sportdrank kan maken i.p.v. €1,20 voor een halve liter sportdrank. Net zo lekker en wel zo voordelig.

Zwiep de dure sportdranken je kast uit en mix ze zelf. Dan krijg je ook nog méér en leukere smaakjes.

Nu ga ik zelf nog een beetje sporten.

Weet je wat, ik ga zo wel op de fiets (via een omweg) naar school. Dan sport ik én bespaar mij ook de kosten van een trendy sportschool.

‘Let’s Sweat.!’