1024 Vleeswaar geknutsel bij de COOP

In een vreselijk argeloze bui en in een opwelling van gezondheidswaan om 100 jaar te worden raakte ik in de COOP verzeild.

De supermarktketen die in Zwitserland stevig concurreert met de MIGROS, heeft nu (juni 2010) in Nederland een bijzonder product in de schappen liggen.

“Authentieke vleeswaren”, zonder toevoegingen bralde de verpakking mij toe.

Tjonge, zou het de Nederlandse vleeswarenindustrie toch gelukt zijn om ‘schone’ vleeswaren te produceren? Daar moet je wel een goede voedingsmiddelentechnoloog voor uit de kast halen om dat voor elkaar te krijgen. Vervanging van keukenzout is een van de grootste uitdagingen op vleeswarengebied momenteel.

Over deze productaanduiding zal de 'Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit' gauw boos worden.

Over deze productaanduiding zal de 'Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit' gauw boos worden.

Dit staat op het etiket:
<<
Slagers schouderham

Ingrediënten:

· Varkensvlees

· Keukenzout

· Glucosestroop

· Melkeiwit

· Stabilisatoren E450-E451 (Natrium difosfaat en Natrium trifosfaat)

· Antioxydant E316 (Dit is Natrium Erythorbaat)

· Conserveringsmiddel E250 (Natrium nitriet)

Voedingswaarden per 100g:

Energie 136 (138)

Eiwit 17,4g (17,3)

Koolhydraten 1,5g (1,9)

Waarvan suiker 1g (1,7)

Vet: 6,8g (6,9)

Waarvan verzadigd: 2,3g (2,3)

Natrium: 0,7g

Toegevoegd zout: 1,5g

EEG nummer NL-3776

Bewaren bij tenminste 7oC. Verpakt onder beschermende atmosfeer.

<<

Zelden heb ik zoveel cursusmateriaal verpakt gezien op één etiket. Een echte vleeswarengiller. Wij zullen ze even met u doornemen:

Geen e-teken: Het product is niet onder het e-teken afgevuld. Dat wil zeggen dat de inhoud in grammen ook daadwerkelijk in het pakje moet zitten en geen gram minder. Dit duidt erop dat men geen ijkwaardige weegapparatuur in huis heeft (wellicht oude machines) of gewoon vergeten is een vergunning aan te vragen hiervoor. Zo laat men snel 8% gewichtsrendement liggen. Maar wat geeft het, schouderham wordt toch met veel water geïnjecteerd.

“Zonder toevoegingen”: Dit betekent dat er niets aan is toegevoegd nietwaar? Ik tel naast vlees maar liefst 7 toevoegingen! Water laat ik even buiten beschouwing, omdat alle hamproducenten deze waardevolle grondstof toevoegen aan een kookham. Men maakt zelfs niet gebruik van de truc om de E-nummers weg te laten en deze additieven met naam en toenaam op het label te zetten. Dit is wat mij betreft een ernstige overtreding van de Warenwet. Sterker nog het is een economisch delict dat niet bestuursrechterlijk kan worden afgededaan. Dit komt altijd voor de rechter

“Antioxydant”: Vermoedelijk bedoelt men anti oxidant. Schrijffoutje, kan de beste overkomen.

“Energie 136”: De eenheid heeft men weggelaten. Officieel moet men het in kJ (Kilojoules) weergeven maar kcal (Kilocalorieën) mag ook. 136 kJ is wel erg Sonja Bakker achtig. Het moet 136 kcal zijn.

“Suiker 1g”: De decimaal ontbreekt. Dit is gewoon een slordigheidje. De voedingswaarde van dit product komt verdacht veel overeen van hetgeen in de NEVO tabel vermeld staat voor schouderham. De tabelwaardes zijn cursief achter de voedingswaarde gezet. Zou het overgeschreven zijn zonder laboratoriumanalyses uitgevoerd te hebben? Welnee, dat is toeval en weer vreselijk slecht gedacht van jou, Velzepekel!

“Bewaren bij tenminste 7oC.”: Vleeshumor van de bovenste plank. Dit betekent dat de koelkasttemperatuur drastisch omhoog geschroefd moet worden. Je mag dit product dus niet onder de 7oC. bewaren. Daar moet toch wel een bijzonder conserveermiddel toegepast zijn. Dit wordt een technologisch spannende opgave. Dit is een overtreding van een hele reeks artikelen wat mij betreft. Het WEL(Warenwetbesluit Etikettering Levensmidelen) is er eentje van.

“Verpakt onder beschermende atmosfeer.”: Aha, dat is het geheim van de COOP waarom de schouderham bij een temperatuur boven 7oC. bewaard kan worden. Nu weet ik waarom. Gooi de EU richtlijn 89/107 en EU verordening 2092/91 maar in de hoek en rommelen maar! De beschermende atmosfeer moet gewoon gifgas zijn. Wat leuk zeg! Etheen, Sarin, Zyklon-B, Methyl Bromide, Velzestink of Fosgeen bijvoorbeeld zijn beschermende gassen die de houdbaarheid aanzienlijk zullen verlengen en die tegelijkertijd de levensverwachting van de consument redelijk sterk zullen inkorten. In Duitsland of bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft men vast en zeker nog wel een paar in onbruik geraakte gasrecepturen in het archief liggen.

Ik hou het niet meer!

Ik ga bijna kapot van het lachen

Ik ga nu aan de zuurstofcilinder

Ik ga desnoods WK voetballen kijken…