1030 Smaakpolitie blijft mij maar vrolijk maken.

Onderuitgezakt voor de buis werd ik zeer laat op een uiterst prettige wijze gewekt door het verschijnen van nationale hoofd kwellebel Rob Geus. Geweldig, wat een entertainment brengt het SBS6 programma ‘De Smaakpolitie’ ons.

Rob, de Rotterdamse instellingskok met een hoog knuffelgehalte weet het altijd goed te brengen. Hij wilde zo graag controleur worden bij de VWA maar is in Zwijndrecht meermalen niet door de sollicitatieprocedure gekomen. Hij vindt feilloos het versleten koelkastrubbertje het vergeten bakje saus en de vettige afzuigroosters. Dit programma heeft een uitermate sterke ‘herautfunctie’. Dat wil zeggen dat het veel kijkers erop attendeert dat het in de Horeca niet allemaal even fris en schoon is.

Ik roep al jaren dat dit programma nóg veel leuker en interessanter gemaakt kan worden mits de productiemaatschappij eens afstapt van het ‘low budget’ principe. Eén directie auto minder maakt genoeg budget vrij voor de echte deskundige inhoud voor dit programma.

Het handenwas ritueel van Rob

Er gaat altijd van alles mis in dit programma. Niet bij de ondernemer die overvallen wordt maar meer bij de orakelende presentator zelf. Het handenwasritueel is een goed begin. Dat is niets nieuws, iedereen weet dat dit moet. Dan gaat de jas aan waarvan de kraag steevast omhoog blijft staan en de drukknopen ongebruikt blijven. Toch wil Rob zich presenteren als ‘Keurmeester’ en verplaatst zich door de bereidplaats met wapperende jas. Zou de cameraman en geluidstechnicus ook een witte jas dragen? Vast wel, het kan niet anders…

Dit is pas een écht vuil afzuigrooster Rob! Daar kan geen studentenhuis keuken meer tegen op.

Dit is pas een écht vuil afzuigrooster Rob! Daar kan geen studentenhuis keuken meer tegen op.

Het wordt pas leuk als Rob zijn mond open doet. Hij praat nog steeds over de Keuringsdienst van Waren. Giller! Die kreet wordt al een paar jaar niet meer gebruikt. Rob zal waarschijnlijk de controleur van de nVWA (de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) bedoelen.

De Sneker snackbar

‘Ons vet wordt zo om de 6(!) dagen ververst’ wordt Rob toevertrouwd door de uitbaatster. Whow, iedereen weet dat het erg spannend wordt met de kwaliteit van het vet dat in de regel iedere 4 dagen ververst moet worden. Rob pakt de ‘foute’ stripjes uit zijn tas en meet. Ja hoor in orde. De stripjes zullen vermoedelijk de vetzuur meetstrips zijn van de firma 3M. Dit is niet de wettelijk juiste maar vooral slechte maar vooral low budget meetmethode om te zien of het vet vertrokken is. De ondernemer krijgt in de echte wereld van de nieuwe VWA een boete op het DTPG gehalte (Zeg maar polymere vetverbindigen) en niet op vetzuurgehalte. Tja die meter kost iets meer dan die stripjes en je moet redelijk deskundig zijn om met dit apparaat om te gaan.

Het bezoek in Dordrecht, uitzending van 13 juni 2010

IJs afzetting in de vriezer is geen overtreding. Rob, waarom kijk je niet naar de temperatuur? Beter nog om het te meten. Alles moet minimaal -16oC zijn. Kijk de wetgeving er maar op na. Vriezer buiten is niet toegestaan overigens want de vriezer staat kennelijk in een bereidplaats. Ook al verstand van elektriciteit? Ga dan bij KEMA gaan werken dan.

Pff, wat een mooi programma. Ik raak er niet op uitgekeken. Van mij mag SBS6 hier nog vele jaren mee doorgaan. Altijd beter dan voetbal.

Uitzending in Wageningen en omgeving 20 juni 2010

Eindelijk, de wetgeving komt er een beetje in het programma. Mijn favoriete vriendin Maureen du Toît deed ook de tussenaankondigingen tussen de irritante reclameblokken. Zou zij eindelijk de boekjes bij de SDU aangeschaft hebben? Of de EU verordeningen gedownload hebben? Geweldig. Hij noemde al een boetebedrag van € 450,00! Dat intussen het bedrag omhoog is gegaan heeft onze reutel misschien in 2012 een keertje door.

Kruisbesmetting? Wat is dat voor moeilijk woord?

Beetje jammer dat Rob de kruisbesmetting nog niet helemaal snapt.

Terwijl Rob verder gaat met zijn moppercontrole in de Sneker snackbar, zien wij hoe de snackbarhoudster met haar vingers in de plastic snackbakjes grijpt om de bestelling gereed te maken. Dit is wel een strafbaar vergrijp die Rob niet eens ziet. Kruisbesmetting, Humor! Een ‘onzindelijke handelswijze’ heet dit officieel.

Dan de binnenkomst in een keuken waar iedereen druk bezig is met het bereiden van rauwe producten. Op zijn ‘popie Jopie’ manier wordt iedereen in de keuken een hand geven om vervolgens zelf de handen volgens zijn RdG ritueel te gaan wassen. Humor van de bovenste plank weer. Oh ja, draag geen omgeslagen mouwen in jouw jas. Dat is ook een vorm van besmetting.

Rob heeft de fenolftaleïne fles gevonden!

Hier worden de veelal basische zeepresten aangetoond die een wasmachine achterlaat op de vaat. Wasmiddel reageert alkalisch en fenolftaleïne is een indicatorvloeistof die knalroze kleurt. Een vloeistof die overigens niet in een bereidplaats thuis hoort.

Heeft het camerateam ook wel een witte jas aan?

Duidelijk is in de spiegels of andere glimmende oppervlakken te zien dat de cameraman en waarschijnlijk de geluidsman geen witte jas aan heeft. Gillen is dat. Rob, breng voortaan maar geen spiegels in het beeld, dan lijkt het net echt dat jij inspecties uitvoert zoals jij denkt dat het hoort.

Studentenhuis ritueel

Hilarisch wordt het altijd als Rob zich bij een studentenhuis naar binnenpraat. Daar is altijd een puinhoop te vinden. Iedere idioot weet dit ook. In Warenwettelijk opzicht heeft Rob daar niets te zoeken want het valt onder de noemer privéhuishouden. Toch komt hij er graag. Wellicht komt dit voort uit een latente frustratie dat hij liever Voedingsmiddelentechnologie had willen studeren? Nee, die bocht haalt hij niet denk ik.

Een plan van aanpak

Kritiek leveren is makkelijk.

Daarom geef ik enkele verbeterpunten aan Rob. Ik doe meteen de calculaties erbij. Handig voor het omroepbudget van 2011-2012.

1. Instructie: ‘Hoe knoop ik mijn jas dicht’ € 5,00

2. Een DPTG frituurvetmeter inclusief thermometer, € 450,00

3. Een set echte HACCP witte jassen met geborduurd logo vóór en achter € 250,00

4. Een exemplaar van de Horeca hygiënecode met de uitwerkings matrix € 250,00

5. Een cursus, ‘inspectiemethodes voedselveiligheid’ € 2.500,00

6. Spoedcursus ‘Levensmiddelenwetgeving voor dummies’ € 4.500,00

7. Een voedingsmiddelentechnoloog of wetgevings deskundige inhuren . Per uitzending € 1.500,00. Per jaar 20 uitzendingen voordeelprijs € 20.000,00

8. Cursus ‘Correct en creatief Nederlands’ € 1.250,00

9. Cursus ‘Beoordelings- en slecht nieuws gesprekken’ € 1.250,00

10. Cursus ‘Klantgerichtheid inclusief NLP technieken’ € 1.250,00

De meest ultieme uitdaging is weggelegd voor de visagist van SBS6, daar ben ik niet goed in.

Beste Rob, slijp de zaken maar een fijntjes bij. Zo wordt het programma professioneler en krijgt het een nóg hogere kijkdichtheid.

Zo niet, anders kun je het beste de gevleugelde uitspraak van Pim Fortuyn volgen: ‘Ga toch koken.’

Ik blijf altijd vrolijk als ik jou zie.

Bedankt!