1035 De smaak- en suikertruc van Almhof

In een waanzinnige verwenbui heb ik mij eens een potje halfvolle yoghurt met perziken aangeschaft. Ik trof het, omdat ik een pot van Almhof vond die geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen bevat. Vervuld met allerlei prettige gedachten dat ik als toetje halfvolle milde yoghurt met veel Bacillus Stearothermophilus en Lactobacillae Acidophilus bacteriën naar binnen zou werken, opende ik het potje. Mijn geweten werd ruw wakker geschud door de vermeldingen op het etiket die altijd instinctmatig gelezen worden tijdens het nuttigen van voedsel. Dat is nu eenmaal een tic van een voedingsmiddelentechnoloog…

Er zit maar een kwart stukje perzik in deze yoghurt terwijl het etiket toch wel een ruimere dosering suggereert. Gelukkig wordt er royaal aroma toegevoegd. Mild wordt yoghurt altijd als je er zo'n 15% suiker bij gooit. Mijn tandarts is er blij mee!

Er zit maar een kwart stukje perzik in deze yoghurt terwijl het etiket toch wel een ruimere dosering suggereert. Gelukkig wordt er royaal aroma toegevoegd. Mild wordt yoghurt altijd als je er zo'n 15% suiker bij gooit. Mijn tandarts is er blij mee!

Dit vertelde mij het etiket:

Halfvolle milde yoghurt met 15% vruchtenbereiding (met 45% perziken)

Ingrediënten:

Halfvolle milde yoghurt met S. termophilus en L. acidophilus, suiker, perziken, melkeiwit, aroma.

Voedingswaarde:

Energie 92 kcal

Eiwit 4,3%

Koolhydraten 14,5%

Vet 1,6%

EG nummer is DE BY 103 EG.

Analyse van het etiket

In dit toetje zit zelfs nog meer suiker gepropt dan in een Cola! Waar haalt men het vandaan. Een deel is weliswaar melksuiker maar toch. Je krijg haren van in de keel van al die zoetigheid. De vruchtenbereiding prikkelt mijn fantasie ook mateloos. Hoe is het bereid? Waarschijnlijk met suiker? Er is geen zetmeel of pectine kennelijk toegevoegd, anders had het vast wel op het etiket gestaan. Kennelijk bevatte die bereiding 55% ander materiaal dan perziken. Dat kan alleen maar suiker geweest zijn of een deel van de milde yoghurt? Water? Nee dat is slecht van je Velzeklets! Hoogstwaarschijnlijk is het een mengsel geweest van 55% suiker met 45% perziken zodat er een stabiel product verkregen wordt met een lange houdbaarheid. Handig voor de productie. Voeg dan van dit mengsel 15% bij de yoghurt dan is er al 8,25% suiker ingedaan. De rest kan wellicht uit lactose komen. Extra melkeiwit is toegevoegd om de hoeveelheid water dat in de perzik zit te kunnen compenseren. Zo is het eiwitgehalte netjes op 4,3% teruggebracht en zal er extra lactose in het product zitten. De hoeveelheid perziken is redelijk bescheiden. 34gram, dat is slechts een kwart stukje perzik! Er moét wel royaal aroma toegevoegd worden (ik schat snel 0,5%) om een beetje geur in deze yoghurt te krijgen. Dat schijfje perzik doet niet erg veel.

Geen kunstmatige kleur- geur en smaakstoffen?

Deze idiote claim is van de pakken Unox soep gepikt. Geur en smaakstoffen zijn in mijn ogen gelijk aan elkaar en men beweert geen kunstmatige geurstoffen toegevoegd te hebben. Dat is erg gemakkelijk. Het kan een 10% natuurlijk aroma zijn of een natuuridentiek aroma. Dat moet wel als zodanig in de ingrediënten declaratie vermeld staan. Ik lees alleen maar ‘aroma’.

Al met al een etiket dat stinkt.

2 thoughts on “1035 De smaak- en suikertruc van Almhof

 1. Een pluim voor Almhof.
  Prachtig toch, de creativiteit van producenten en reclamemakers, waardoor mensen denken iets ´gezonds´ te eten terwijl ze eigen een potje yoghurt met suiker, waar een perzik overheen is gevlogen, zitten te eten. Mooie dingen.

 2. Zeg het niet tegen mijn vrouw die denkt ook dat het
  gezond
  vetarm
  suikerloos (snap je toch wel het is yoghurt)

  eindelijk een yoghurt dit ik ook lekker vond , zonder de suikerpot royaal te moeten aan spreken !

Geef een reactie