1037 Het microbiologisch monster van 100 gram van EUKANUBA hondenbrokken

In 2005 heeft Maurice in zijn wilde jaren eens een project met mij gedaan bij deze producent van droog honden- en kattenvoer.
Hij kreeg zo’n beetje drie maanden de tijd om op detacheringsbasis een paar (2.000) microbiologische monsters van alles en nog wat te nemen in en om het bedrijf. Doel was om inzicht te krijgen waar de meeste bacteriologische besmetting te vinden was in het proces en eindproduct. Omdat dit project ook veel te maken had met voedselveiligheid, moesten uiteraard ook metingen op het eindproduct gedaan worden. Voor Maurice geen probleem, want niets was eenvoudiger om kant en klaar product in de verpakking in ongeschonden staat af te leveren bij zijn toenmalige werkgever, KBBL in Wijhe.illustratie-130
Het project schoot aardig op en de analyses en rekeningen van KBBL stroomden inmiddels binnen.
De klant had er het volste vertrouwen in dat het project tot een goed einde gebracht zou worden mede dankzij de goede inzet van Maurice.
Totdat ik een boos telefoontje kreeg van het hoofd van de technische dienst, wij zullen hem Harry noemen.
Mijn tijdelijke medewerker was op diefstal betrapt!
Snel ter plaatse de schade opgenomen om te zien of de brand niet intern geblust kon worden, stonden wij op het parkeerterrein bij de bestelbusje van Maurice. Op de grond stond een fraai gekleurde zak Eukanuba met 25kg inhoud met Maurice erbij met een mooie witte ring boven zijn hoofd.
Het hoofd van de technische dienst had gezien hoe Maurice met die zware zak op zijn nek doodleuk het terrein afwandelde naar zijn auto toe. Immers dat was zijn opdracht. Het bemonsteren van eindproducten. Eukanuba is niet het meest goedkope hondenvoer dat er te krijgen is, dus vertegenwoordigde die zak snel een winkelwaarde van € 125,00
‘Is dat nou nodig om zoveel mee te nemen?’ werd ons gevraagd.
Hierop heeft Maurice het hoofd van de technische dienst uitvoerige uitleg gegeven over de microbiologische monsternametechnieken, het vermijden van infecties en kruisbesmetting, betrouwbaarheid van de resultaten en uiteraard dat er best veel schimmels en gisten in deze verpakking konden zitten. De aanwezigheid van Salmonella in de zak op het parkeerterrein werd ter plaatse ook niet uitgesloten.illustraties-bederf0119
Enigszins verdoofd door dit ‘straat hoorcollege’ stemde Harry erin toe met de mededeling dat in het vervolg een ‘passagebon’ door het afdelingshoofd uitgeschreven zou worden. Voor een microbiologisch monster heeft een doorsnee microbioloog toch wel 100gram nodig. Dan blijft er een prettige resthoeveelheid over
Met een nóg wittere ring boven zijn hoofd beloofde Maurice beterschap met de prettige gedachte dat hij veel collega’s op het laboratorium erg gelukkig zou maken met deze buit.

One thought on “1037 Het microbiologisch monster van 100 gram van EUKANUBA hondenbrokken

Geef een reactie