1039 De stomende koelkast van het Federaal Agentschap

Een pan met stomende aardappelemn in deze koelkast plaatsen is vragen om een spannend microbiologisch experiment.

Een pan met stomende aardappelen in deze koelkast plaatsen is vragen om een spannend microbiologisch experiment.

Reikhalzend kijk ik altijd uit naar de nieuwsbrief die het Agentschap mij digitaal toestuurt. Deze extra informatie stel ik zeer op prijs omdat ik altijd bereid ben mijn vakkennis bij te schaven, daar waar nodig is. Het Federaal Agentschap weet mij als geen ander instituut te boeien met de hilarische uitspraken op het gebied van voedingsmiddelentechnologie.

Het land met de laagste controledichtheid?

In de brief van september 2010 valt ondermeer te lezen dat in België 556 inspecteurs rondlopen die bijelkaar 145.000 controles uitgevoerd hebben. Dat is ruim 200 per persoon per jaar. De Nederlandse nVWA hanteert een aantal van 1200 per controleur. Er lopen in ons landje ook zo’n vijf maal meer controleurs rond. Dat is op zich best logisch lijkt mij. Een Nederlander is best louche en altijd op uit om de boel te wiebelen als hij zijn kans ook schoon ziet. Het zijn toch de ‘Ollanders’ die het dioxineschandaal ontketend hebben met het kippenvoer of niet? Iedere Nederlandse importeur weet dat hij de Antwerpse haven moet mijden want dan weet hij zeker dat zijn geïmporteerde voedingsmiddelen grondig gecontroleerd worden.

Bedrijven die aan autocontrole doen?

In België kunnen bedrijven zich laten certificeren om autocontroles uit te voeren. Op zich een loffelijk streven maar het lijkt mij eerder op een afkoop document voor vermeend goed gedrag. Ik geloof al die voedselveiligheidscertificaten allemaal wel. De certificeringsbranche is op zich al een grote en naar mijn mening louche bedrijfstak geworden. Eigen onderzoekservaring heeft toch wel een boel misstanden aan het licht gebracht omtrent de internationale geldigheid van dergelijke certificaten. Het lijkt er eerder op dat het inlijsten van een voedselveiligheidscertificaat een doel op zich geworden is, terwijl de systematiek die er achter zit geheel verwaarloosd wordt. Die certificaten van autocontrole is hetzelfde als een sticker op de voorruit van mijn auto waarmee ik verklaar dat ik nooit te hard zal rijden.

Giller! Krijg spontaan een zwarte ring boven mijn hoofd.

Veel beter is om onafhankelijk de werking van het HACCP systeem te inspecteren. En laat wel een onafhankelijke deskundige dit doen! Die heeft binnen 5 minuten in de gaten of er iets mis is of niet. Nou ja, 30 minuten dan. Ahum…

Dan het technologisch hoofdstuk van de Nieuwsbrief

Opvallend zijn de witte jassen die nu wel worden afgebeeld op een foto. Dat stemt mij prettig. Rob Geus kan hier best wat van leren. Verderop in de brief wordt de koelkast behandeld, Na een leuk stukje informatie over het ontstaan van zo’n ding wordt best nuttige informatie gegeven. De temperatuur meten in een glas water (dat natuurlijk voor lange tijd in de koelkast heeft gestaan…) is altijd beter dan met de voeler in de koelkast te wapperen terwijl de deur open staat. Verder adviseert men groenten en fruit te bewaren bij een temperatuur tussen de 7 en 8oC. Dit moet u eens met bananen proberen. Lachen wordt dat.

Gelukkig is in deze koelkast geen plaats meer voor een pan met hete soep. Het is maar goed ook...

Gelukkig is in deze koelkast geen plaats meer voor een pan met hete soep. Het is maar goed ook...

Wat moet u doen met een gerecht dat u net bereid heeft en nog warm is volgens het FAVV?

“Wacht tot er geen stoom uitkomt voordat u het in de koelkast plaatst en dek het af om kruisbesmetting te voorkomen. Humor! Lol! Een pan met aardappelen laten uitdampen (men bedoelt natuurlijk stoom, damp of wasem) en zo in de koelkast zetten. Dan is alles meteen lekker opgewarmd in de Frigo van Sjefke! Het is juist levensgevaarlijk om warme producten in de koeling te doen. Zeker als het een maaltijd betreft of iets anders van zeg maar 1 kg.! Je zult het maar naast of onder de rauwe kip leggen! Dan komt er pas echt interessant leven in de kip, echter van redelijk ziekelijke aard.

Nee, ik verklap u maar, u kunt pas producten verantwoord in de koelkast leggen als deze tot een temperatuur van 25oC zijn afgekoeld en niet terwijl er damp afkomt. Dan is de temperatuur ruim boven de 60 graden. En dekt u het maar af wanneer het gerecht nog heet is. Kan best. En niet pas wanneer u het in de koelkast stopt ‘om kruisbesmetting’ te voorkomen. Onafgedekte voedingsmiddelen in het afkoeltraject worden altijd ruimschoots bacterieel besmet dor de koellucht.

Ik denk dat ik mijzelf even ga afkoelen met een glaasje prik uit Zoeterwoude.

Proost op de Zuiderburen.

Geef een reactie