Voor de uitzending van Kassa op 18 december 2010 zijn maar een paar analyse uitkomsten gebruikt. In totaal hebben wij ruim 4.000 analyses laten uitvoeren. De gehaltes Trifluralin en Chloorpyrifos in de vis zijn wel de twee leukste uitkomsten geweest. Wat nóg leuker is zijn de analyse uitkomsten van het Mékongwater zelf!
Op de kaarten van ‘Google Earth’ kun je heel mooi zien dat zo’n 50 meter na de Cambodjaanse grens de vijvers al beginnen. Alle Panga visvijvers bevinden zich in het gebied dat loopt vanaf de grens tot aan het plaatsje Can Tho ongeveer. De meeste vijvers bevinden zich in eilanden van de rivier of naast het hoofd stroomgebied. Een vijver dient regelmatig ververst te worden met rivierwater, om het afgewerkte slib af te voeren en uiteraard de restanten van de huisapotheek van de viskweker. Dat die omvangrijk is hebben wij de vorige keer toegelicht. In feite zwemmen de vissen in het chemisch afval van hun eigen soortgenoten die stroomopwaarts een beter leven hebben gehad.

Mekongwater komt door deze buizen de vijver in. De vissen genieten van de restanten die hun soortgenoten bovenstrooms achter hebben gelaten.
Meer stroomafwaarts wordt het water brak en dan groeien de Pangasius vissen niet meer zo hard.
Een voedingsmiddelentechnoloog zegt dan: ‘Als gevolg van toenemende nadelige externe factoren staat de voedselconversie en daarmee het productierendement onder druk.‘
Waar hebben wij de watermonsters genomen?
Op twee plaatsen. Eentje in het noorden bij Long Xuyen, niet al te ver van de Cambodjaanse grens en eentje ten zuiden van Can Tho bij het plaatsje Pung Hiep, waar de rivier al een beetje tijwerking kent.
Dit waren de belangrijkste uitkomsten:
1.Long Xuyen
GPS coördinaten:( 10.16.382N – 105.54.699O)
· Atrazine 0,051ug/l
Dit is een zeer algemeen toegepaste pesticide die ook in Nederlands drinkwater soms voorkomt. Niets bijzonders dus.
2.Pung Hiep
GPS coördinaten: (09.48.496N – 105.49.097O)
· Atrazine is niet meer aantoonbaar maar wel een paar andere leuke voornamelijk herbicide stoffen:
· Quinchlorac 0,18 ug/l
· Carbendazim 0,22 ug/l
· Paclobutrazol 0,12 ug/l
· Propiconazol 0,11 ug/l
Wat zeggen de analyses ons?
Dat het water bovenstrooms nog redelijk schoon is. Kan best kloppen omdat de straatarme landen aan de bovenstroom van de Mekong nog niet geïndustrialiseerd zijn. Hij passeert maar liefst 5 landen voordat de Zuid Chinese zee bereikt wordt:
1. China
2. Myanmar
3. Laos
4. Thailand
5. Cambodja
6. Vietnam
In Vietnam eindigt de Mékong als een vervuilde puinhoop.

De monding van de Mekong moet in de toekomst wellicht voorzien worden van dit waarschuwingslogo. Uiteindelijk komt dit water ook terecht in onze eigen Noordzee!
Propiconazol is een zeer specifiek middel dat voor de bananenteelt gebruikt wordt. Ik heb wel wat verdwaalde bananenbomen gezien maar er is geen sprake van dat je de nek breekt over bananenplantages.
Uiterst bedenkelijk is het gehalte Carbendazim. Deze flesjes heb ik ook aangetroffen naast de vijvers, terwijl de nVWA momenteel doodleuk beweert dat het waarschijnlijk door regenwater in de vijver terecht is gekomen. Woehahaha!
Het is een kwestie van tijd en de vervuiling zal onbeheersbare vormen gaan aannemen. Verder zijn er een paar reusachtige stuwmeren in aanbouw wat de waterkwaliteit (de concentratie van mineralen en andere stoffen) sterk onder druk zal zetten.
Allemaal Velzequatsch!
Allemaal onzin?
Met modder gooien?
U gelooft er niets van?
Pangasius een schone vis?
Voor de ‘Die hard’ twijfelaars wil ik graag het volgende adviseren:
1. Ga zelf kijken
2. Betaal alles contant
3. Regel je eigen vervoer
4. Neem je eigen gids mee
5. Boek zelf een lokaal hotel
6. Zorg dat niemand je kan volgen
7. Reis niet met een officiële delegatie
8. Neem veel extra geheugenkaarten mee
9. Neem zelf je monsters in verzegelde flessen
10. Kom onaangekondigd of een week eerder dan gepland
Alleen dan zul je zien dat voedselveiligheid in Zuid Oost Azië een iets andere betekenis heeft als bij ons.
De Mékong is en blijft een nachtmerrie voor een voedingsmiddelentechnoloog!
Ik ben niet zolang geleden ook op de mekong rivier geweest
in het noorden van Thailand.ik geloof dat de analyses het bewijs is dat de mekong als riool wordt gebruikt.
Hoe zit het met die nederlandse fabriek die daar in Vietnam
de vis kweekt?Kun je dit met een gerust hart eten?
mvg
De Mekong is de levensader van ZO Azie. Het is ook de afvalemmer van die streek. Bij ons in W-Europa was het 50 jaar geleden niets anders. De Rijn heeft ook een zeer zwarte maar vooral vuile periode gekend. De palingvissers in de Biesbosch zijn daar nu de dupe van. Er is geen enkel Nederlands bedrijf dat Pangasius kweekt in de Mekong. Het zijn allemaal Joint Ventures. Gewoon een kapitaal rendementsverhaal. Er zitten best goed producenten tussen maar tijdens ons laatste onderzoek gaven ze alle vijf (De grootste verwerkers)toe vissen van derden in te kopen. Daar zit het levensgevaarlijke lek. De traceerbaarheid is ver te zoeken. Het naleven van de voedselveiligheidsregels is ook een rommeltje. Deze bevindingen zijn door ons zeer nauwkeurig gedocumenteerd en tot op heden heeft niemand deze feiten kunnen of willen weerleggen. De Vietnamezen zijn in dit verhaal wel het meest intelligent: Zij eten geen Pangasius.