1108 De sjoemel Wokchinees met heerlijke Pangasius tongfilet

Als er een groep technologiecursisten met goed gevolg mijn lessen hebben gevolgd wordt het studiejaar soms afgesloten met een gezellig etentje. Niet verkeerd, dacht ik terwijl ik met de groep een wok etablissement in Ede binnenstapte waar lekkere Oosterse geuren in de lucht hingen. Uitermate beleefd werden onze jassen aangenomen (die wij na afloop zelf in de puinhoop garderobe moesten terugzoeken) en weldra zaten wij aan een lange tafel met een koud glaasje prik voor onze neus.

Wokrestaurant = Hollandse luiheid
Wokken is een van de meest briljante uitvindingen van de Chinese ‘haute cuisine’ van de afgelopen 15 jaar. Zet de ingrediënten maar in een koelvitrine, laat de klant het bord maar volscheppen met de meest vreemde zaken en de allochtone huiskok mikt alles met veel gebaar in het hete water of in de wok. Nadat alles goed door elkaar is gehusseld tot een vormeloze brij knikt de kok naar het slachtoffer ten teken dat zijn wokprak gereed is.
Niks een bord mooi opmaken, geen extra dienschalen of bakjes. Gewoon boem in één bord gekwakt. Net als bij de veldkeuken van de landmacht of erger nog, als fast food bij Mc Bagger.

Bij het eten van de op mijn verzoek zeer heet gekruide wokhoop proefde ik door alle rawit pepers heen een onmiskenbare grondsmaak in de tongfilet. ‘ Mevrouw heeft u ook Pangasius in de koelvitrine liggen?’. ‘ Oh nee meneer, wij hebben dat niet. Kijkt u zelf maar.’ Luidde het geruststellende antwoord. Na de derde hap modder heb ik mij maar weer naar de koelvitrine gesleept.
Met de camera deze keer:

Pangafilet vermomd als tongfilet. Pure visfraude. En de hongerige gasten maar lekker opscheppen uit deze bak met modder!

Pangafilet vermomd als tongfilet. Pure visfraude! En de hongerige gasten maar lekker opscheppen uit deze modderbak.

De prutwok
Tongfilet had ik genomen en de vis was in kleine stukjes gesneden om het voor een leek onherkenbaar te maken. Terwijl ik de braakneiging onderdrukte zag ik dat dit versnipperde Pangasiusfilet was.

Wat dom van mij!
Word ik wéér Besodepanga’d.
Eerst door mijn eigen sjoemelende visboer die een paar jaar lang deze vis in mijn lekkerbek had verstopt. Nu weer bij deze sjoemelchinees. Verderop lag een bak met Pangafilets, duidelijk herkenbaar. Wijselijk genoeg geen bordje met tekst erbij.

Bah, hier moet werk van gemaakt worden wegens misleiding van de consument:
a. De bediening zegt dat zij helemaal geen Pangasius hebben terwijl het er wel ligt, zonder bordje erbij
b. Pangasius filet wordt onherkenbaar en stiekem verkocht als tongfilet wat ook nog duidelijk aangegeven wordt. Tong is ruim 10x duurder voor het geval u dat vergeten was.

'Nee hoor meneer, wij hebben geen Pangasiusfilet meer in de winkel hoor"

‘Nee hoor meneer, wij hebben geen Pangasiusfilet in de koelvitrine liggen, kijkt u zelf maar”

Puur bedrog?
Ja, dit is een ernstig geval van misleiding van de consument. Treurig dat de Noordzeevisser die op een eerlijke manier op tong vist, voor de ogen van de consument bedonderd wordt. Tja, weet die veel. Die kan nauwelijks een paling van een haring onderscheiden, laat staan vis dat gefileerd is. Het wordt hoog tijd dat de nVWA hier tegen optreedt.
Economisch delict heet dit officieel.
Gelukkig was ik niet de enige die zich op die bewuste avond aan dit prutvis gesjoemel stoorde.
De economische gevolgen voor deze Chinees zullen niet lang op zich laten wachten.
De winst van die dag kan hij in ieder geval afschrijven.

It’s going to be a velly big ploblem!

11 thoughts on “1108 De sjoemel Wokchinees met heerlijke Pangasius tongfilet

 1. Blij blij blij wordt ik als ik denk aan ons examenfeestje waar een eenzame bitterbal voorbij kwam en we het moesten doen met de schoolkantine….jaja IJsbrand, de volgende keer maar weer lekker Nederlands met de gewone eenzame BITTELBALLEN !!!

 2. panga in de zoet zure saus en ook nog het stempel van heerlijke tong erop zonde als je weer in de buurt bent kom je maar langs om echt tongen puur natuur om deze rare nasmaak weg te krijgen

 3. Heerlijk lijkt mij dat Hendrik. Begin spontaan te kwijlen bij de gedachte alleen al. Al vind ik een doodnormaal gebakken scholletje met een beetje zout ook een feest. Je weet vast wel hoe een schol eruit ziet. Dat is die vis met die grappige roestplekken. Dat krijg je als je lang in het zoute water ligt. Hahaha!

 4. dat was 40 jaar terug al zo dat je tepakken genomen werd met vis het mag allemaal het consument bedonderen om je te verijken.
  in de euromast verkochten ze gerookte zeepaling [had daar nooit van gehoord] wat denk je dat het was gerookte zandhaai buikjes was wel lekker hoor maar je betaalde wel voor paling en die haaien pleurde wij overboord was geen cent waard.
  een visboer van ons dorp vilde scharren en verkocht ze in limburg voor sliptong wel gebakken want dan zag je het niet .
  nou ja gebakken gesuddert in de slaolie had je nog een lekkere vette bek ook.

 5. Beste Leen,
  De moderne consument weet wel zo’n beetje dat vis erg gezond moet zijn. Dat kan men lezen in de Libelle en Margriet. Dan eten ze maar vis. De consument wil haast niet weten wat voor soort ze op het bord heeft. Als het maar op vis lijkt. Punt uit. We kan op smaak een schar van een tong, of koolvis en heeg van elkaar onderscheiden?
  Ik zag ook dat er veel zeesterren overboord gegooid worden. Is dat geen idee om een of smakelijke hap van te maken? Er zit voorlopig nog geen quotum op deze dingen.

 6. Keihard aanpakken dit soort fraudeurs,als ik een Mercedes koop,wil ik toch ook niet afgescheept worden met een Trabant met daarop een STER geplakt.
  Maar ja,zolang Bleeker zijn centjes maar krijgt,en de hoog (SCHRIFT)geleerden hun dikke vette bonus en ECHTE vis uit een 5 sterren restaurant,zullen wij gewoon VERNEUKT worden waar we bij staan.
  De vis word duur betaald werd er vroeger al gezegd,waarom dan niet WAAR voor ons ZUUR verdiende geld!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  LEKKEL ETEN ,EVEN DOOLBIJTEN EN U NIET MEEL PANGA PLOEFEN MENEEL.

  Ook galnalen hiel niet duul,maal wij toch kopen in China hool,ook Panga kopen in China en hiel velkopen als Tongfilet,en Nedellandse tong wij velkopen naal China vool heel duul.

  Maal niet veldel veltellen hool,mag niemand weten , luiken , of zien en ploeven meneel.

 7. Beste Piet,
  Inmiddels kan ik jou vertellen dat vanavond (9maart 2011) om 21.45 de ARD aandacht gaat besteden aan het bedrog rond Pangasius kwekerijen ijn Vietnam. Ben zoooo benieuwd wat wij nu weer te zien krijgen.

 8. Pangasius komt uit de mekong bevat 8 tot 20 maal meer arseen.. landbouwgif dan toegelaten is .. ,alleen Taliapa mannetjes zijn bruikbaar dus stoppen zie de vol met hormonen.. testosteron, om er een vrouwtje van te maken wat kan leiden tot borstkanker, kweekgarnalen en zalm bevatten teveel antibiotica en 40% van alle gevangen vis is voor kweekvis voer ..de oorzaak van overbevissing… 4kilo wilde vis maalt men fijn voor 1 kilo kweekvis.
  Talapia eet 8 maal meer uitwerpseln dan die zelf produceert dus krijgen ze kippen en eendenstront gevoerd…bijnaam is de strontvis….eet smakelijk.

 9. Beste Peter,
  Met de Tilapia is ook best veel aan de hand. Ik maak mij zorgen over de grote hoeveelheden antibiotica die momenteel in het Aziatische kippenvoer verwerkt wordt. Deze vis krijgt ht ook allemaal te verwerken en er zullen ongetwijfeld veel resten in het spiervlees terecht komen. Pangasius bevat minder arseen dan we denken, de landbouwgiffen zitten er wel in. Dat is helaas onvermijdelijk. Ik zou gewoon Europese kweekvis of wildvangvis eten.

 10. op zondag op markt in antwerpen kan men ookdeze pangasius kopen als wilde zeetong

 11. En dat in Belgie! Het land waar men tien maal meer verstand heeft van lekker eten dan een ‘Ollander’. Dit moet is schoorvoetend toegeven. Panga is bij uitstek een klooivis. Het kost geen drol en het wordt opgewaardeerd tot iets exclusiefs. Eet maar eens gestoofde Panga, zonder kruiden. De bak met modder komt je tegemoet! Brr.

Geef een reactie