1114 Captain Iglo besodepanga’d de consument?

Iedereen kent Captain IGLO wel. De olijk kijkende kapitein met veel onduidelijke strepen op zijn mouwen die midden in een speeltuin boot staat. Het lijkt mij een niet bepaald een zeewaardig figuur dat afgebeeld staat. Maar dat is deze reclame uiting natuurlijk ook.

‘Alleen de mooiste visfilets verdienen het knapperige goudbruine korstje van Captain Iglo.’, schettert het etiket mij toe. Het betreft een nieuw product uit de IGLO keuken waar veel vis in zit.

100% visfilet?
Nee hoor, dat zit er natuurlijk niet in, terwijl wel het woord ‘100% visfilet’ tweemaal toe zeer suggestief op het pak vermeld staat. Men vertelt wel de waarheid in die tekst, maar de consument moet even rustig gaan zitten en het etiket bestuderen voordat de echte waarheid boven tafel komt.
Nou ja veel vis? Volgens het etiket zit er maar 50% vis in en de rest is het vage sausje en vooral veel paneermeel.

‘Super gezond’
Drie zaken lijken mij niet bijster gezond in dit product:

  1. Combinatie spinazie met vis
  2. Hoge zoutgehalte
  3. Er kan Pangasius in zitten

Vis en spinazie
Iedereen weet dat de combinatie spinazie en vis ongezonde bijproducten kan opleveren in onze spijsvertering. De spinazie is nitraatrijk, dat komt door de uitbundige bemesting door de spinazietelers. Terecht overigens, want anders zouden de oogsten erg miezerig zijn en kan de boer snel zijn schuur op slot doen. Vooral als hij aan grote spinazieverwerkers moet leveren. Zo uitbundig zijn die levercontracten ook weer niet. Er zijn de afgelopen 10 jaar veel wetenschappelijke publicaties geweest waarbij aangetoond werd dat het gecombineerd eten van met name vis eiwit en nitraatrijke groenten zoals spinazie een onbedoelde chemische reactie oplevert in ons maag- darmstelsel. Er worden dan redelijk giftige nitrosaminen gevormd. Iets wat de consument echt niet naar binnen wil krijgen. Iglo doet alsof er niets aan de hand is en gebruikt wel lekker deze combinatie.
Het hoge zoutgehalte
Uiteraard wordt het percentage toegevoegd keukenzout (Natrium Chloride) niet vermeld maar staat de rekentruc op het etiket. Er wordt natrium vermeld: 0,42%. Alsof de doorsnee consument altijd met een strooibus natrium naast het fornuis heeft staan! (Zou levensgevaarlijk zijn trouwens) Rekenen wij al dit natrium terug naar keukenzout dan blijkt er opeens 1,05% zout in dit product te zitten. Naar mijn mening een idioot hoge waarde. Vooral in deze tijd van zoutreductie in al onze voedingsmiddelen niet erg handig.
Pangasius gezond?
Daar heb ik zelf ook zo mijn vraagtekens bij. Hier heb ik wel eens een plaatje van gezien wat er met die tropische prutvis aan de hand kan zijn.

Het etiket is een leuk keuzemenu geworden.
Onder de Ingrediënten staat het volgende:
Vis* 50% (Alaska pollak, Koolvis, Heek, Pangasius)**
** Gebruikte vissoort: zie zijkant verpakking (Daar is een vage hoofdletter te vinden naast de houdbaarheidscode.)
U mag raden welke vissoort het meest gebruikt wordt….

Deze Dorades moet Captain IGLO maar eens proeven. Daar is geen saus, paneermeel en veel zout voor nodig om iets lekkers van te maken. Een van de lekkerste vissen uit de Noordzee!

Deze Dorades moet Captain IGLO maar eens proeven. Daar is geen saus, paneermeel en veel zout voor nodig om iets lekkers van te maken. Een van de lekkerste vissen uit de Noordzee!

Als uitsmijter wordt er een dooddoener aan toegevoegd: ‘En natuurlijk bereid zonder kunstmatige geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.’

Het beroemde Ik Kies Bewust logo
Deze mag natuurlijk niet aan de verpakking ontbreken. Staat zo mooi. Ik zou het er niet op zetten. Kennelijk zijn de criteria van het IKB logo ruimdenkender dan mijzelf.

Gezond zei je, Captain?
Mwah.

3 thoughts on “1114 Captain Iglo besodepanga’d de consument?

  1. Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe ‘Big Food’ de consument bij tijd en wijle bedot. Voor wat betreft het IKB logo: ik neem dat niet meer serieus sinds een producent van rechtstreeks door mechanische persing uit appels verkregen sap, het logo niet mocht voeren omdat zijn product teveel suiker bevatte. Voor mij staat IKB voor ‘dat kies ik bewust NIET’.

  2. Het eind is helaas niet in zicht van deze consumenten wiebelarij. Ik kan er onderhand een boekje over samenstellen.
    Het IKB-logo is in mijn ogen een volstrekt kansloos geheel dat veel geld uit onze eigen nationale voedingsmiddelenindustrie weet te onttrekken.
    Een Duitse vriend zei me altijd: “Du wirst jetzt hoch effizient abgespeckt”.
    Als je meer voorbeelden hebt over IKB logo, dan hoor ik het graag. Ik vul zo m’n verzameling mooi aan. Is leuker dan sigarenbandjes verzamelen. Reken maar.

  3. Pingback: Gezondheid: Voedingsetiketten – Scienta Nova + De Voedselzandloper – Kris Verburgh | Broodbakken

Geef een reactie