1120 Wat is gezond en wat niet?

Een stagiair stelde mij onlangs deze uiterst ontnuchterende vraag. Om haar te behoeden voor een verbale orgie van een paar dagen heb ik getracht om in enkele heldere punten samen te vatten en daarmee een antwoord te geven op haar, maar wellicht voor vele anderen prangende vraag.

Zo gek zijn de Belgen ook weer niet om 'foute honden' te beboeten. WIj zouden ook foute eters een boete moeten opleggen. Humor lijkt me dat, half Nederland op de bon!

Zo gek zijn de Belgen ook weer niet om 'foute honden' te beboeten. WIj zouden ook foute eters een boete moeten opleggen. Humor lijkt me dat, half Nederland op de bon!

Eet gevarieerd
Dit is het geheim van de diëtist. Door de variatie zal er niet zo snel een tekort aan een of ander vitamine of mineraal optreden. Dit tot groot verdriet van de nationale vitamine en mineralen pillenmakers. Oppassen wordt het als je iet helemaal niet lust of gewoon niet wilt eten. In het bijzonder noem ik diegenen die zich al dan niet vrijwillig aan een of ander dieet onderwerpen. Ook personen die nooit groenten eten onderwerpen zich aan de akelige grillen van de gezondheidswetten. Pers onene die geen opname probleem hebben als gevolg van een of andere opgelopen orgaanschade of ziekte kunnen gewoon alles lekker gaan proeven zonder de kauwtabletten van een of andere goed gevulde farmaceut in te nemen.

Let op de hoeveelheid
Logisch zegt dan. Klinkt leuk. De grap is dat de totale hoeveelheid voedsel verspreid over de dag ingenomen moet worden. In principe een uur voordat er activiteiten ontwikkeld gaan worden. Denk hierbij aan het ontbijt ter voorbereiding van een of andere loodzware werkdag. Na afloop van de werkdag moet alleen maar wat reparatievoer ingenomen worden om ervoor te zorgen dat het lichaam overtollige energie gaat opslaan terwijl het met de nachtrust bezig is.
Ontbijt nooit overslaan en de gebruikelijke eetmomenten gewoon in ere houden.

Vet mag gerust
Kilos vet is natuurlijk de goden verzoeken. Dat mag duidelijk zijn. Het vet dat gebruikelijk in banketbakkersproducten zit is een stuk minder gezond dan het vet van een lekkere makreel. Fout vet kan best gegeten worden mits je ervoor zorgt dat het lichaam deze meteen weer kan opstoken. Zware lichamelijke arbeid ja. Dit is helaas een redelijk zeldzaam verschijnsel aan het worden als ik de doorsnee ambtenaar voor ogen haal.

Iedereen weet dat Omega 3 vetten, oliën is een beter woord, erg gezond zijn. Wat dat voor dingen zijn begrijpt men niet maar het is iets wat ik moet hebben. Het komt erop neer dat onverzadigde vetten (oliën) beter zijn voor de soepelheid van de vaatwanden en minder troep achterlaten dat een voortzwevend bestaan kan gaan opbouwen in jouw lijf.

Vermijd de inname van vrij suiker
Suiker is een leuke energiedrager maar het stelt het meet- en regelsysteem van het lichaam danig op proef. Je kunt er vet van worden, ja. Vette mensen hebben een slechter functionerend meet- en regelsysteem om suikers weg te werken. Dit noemen we in moderne termen diabetus. Een erg ongemakkelijke en vooral slopende ziekte die garant staat voor een redelijk ongemakkelijk einde.

Houd het voedingsvezelgehalte op peil
Voedingsvezels zijn stoffen die onverteerd het lichaam verlaten nadat zij de darmen en andere spijsverteringselementen in ruime mate geprikkeld hebben. Groenten bevatten in ruime mate voedingsvezel. Veel geknutseld voedsel juist weer niet. Bruin brood, fruit en haver- en tarwevezels bevatten in ruime mate veel voedingsvezel. En eh, vergeet zuurkool niet. Dit is met stip een voedingsvezel leverancier die iets minder kost dan de commerciële hocus pocus drankjes die voor veel geld te koop zijn. Zuurkool, gewoon mijn beste vriendin…

Drink genoeg vocht
Veel plassen is zo’n beetje het enige ongemak dat dit oplevert. Lastig als je veel met de trein reist of voor de dames die gezellig aan het stappen zijn. De rijen voor de damestoiletten zijn altijd onbeschoft lang bij de diverse instellingen en andere gelegenheden.

Vermijd de inname van veel zout.
Ook al gebruik je geen zout thuis, kun je reuze veel op een industriële manier binnenkrijgen. Kijk maar naar de commercieel bereidde producten. Die zijn in de regel knetterzout. Dit is iets waar momenteel erg hard aan gewerkt wordt door de voedingsmiddelenindustrie. Dan moeten ze wel deskundige voedingsmiddelentechnologen in dienst nemen. Ahum, ik kan wel een paar opleiden… Zout kan via het sloopeffect op de nieren een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Haver daarentegen zou de bloeddruk op een natuurlijke wijze verlagen. Dus als een bok op de haverkist zitten betekent gewoon dat dit rotbeest aan zijn bloeddruk denkt.
Dat ga ik ook doen, ik moet mijn bordje pap nog opeten met zuurkool.

Eet smakelijk!

Geef een reactie