1124 Het voedsel nationalisme rukt op!

Spiedend door een groothandel waar je zelfs een balpennetje los kunt kopen en de rekening steevast 30% hoger uitvalt dan verwacht, viel het mij op dat er veel producten in het schap staan met hun nationale driekleur erop. Op zich niet zo’n slecht idee. Een beetje jammer dat het mijn oog als eerste op een Duitse vlag viel, daar waar het nationalisme van weleer een apocalyptische uitwerking heeft gehad. Bij het zien van een pakje ‘Hollandia boter’ waar de Nationale driekleur dwars door het beeldmerk heen vliegt, veranderde mijn stemming naar opperbest. Super! Het viel mij verder meteen op hoeveel oer Hollandse voedingsmiddelenbedrijven de rood – wit – blauwe kleurcombinatie voeren in hun beeldmerken. Unox, Lupack, Kesbeke (met de Amsterdamse vlag), Glorix, Felix, Makro…

Het Friese nationalisme steunt het goede Nederlandse imago van voedingsmiddelen. Wel 100% Nederlandse melk gebruiken. Ach dat is een onderschikt detail waar niet over gezeurd moet worden.

Het Friese nationalisme steunt het goede Nederlandse imago van voedingsmiddelen. Wel 100% Nederlandse melk gebruiken. Ach, dat is een onderschikt detail waar niet over gezeurd moet worden.

Het Friese chauvinisme doet ook een duit in het zakje!

Zelfs vanuit een ingelijfde voormalige opstandige provincie als Friesland waar men moeite met de Nederlandse taal heeft, wapperen op de voedingsmiddelen de drie nationale kleuren. Het is wel een ‘Friesche vlag’ maar dat mag de pret niet drukken want die melk is 100% Hollands….

Gaan we met z’n allen Nederlands product kopen?

Was het maar waar maar dat is vrijwel onmogelijk om twee redenen:
1.Nederlands is afhankelijk van voedselimport. Wij kunnen niet alles zelf verbouwen om 16 miljoen inwoners te voeden. Wij leunen in belangrijke mate op de import van soya, tarwe en andere veevoedergranen.
2.Als iedereen klakkeloos binnenlands product koopt is er geen concurrentie meer en dan zullen de prijzen omhoog vliegen. Zo zijn de Nederlanders ook weer.

Waarom Nederlands product kopen?

Voedselveiligheid is de voornaamste reden. Er wordt in Nederland relatief het minst geprutst met het voedsel, de boer is meestal dermate geschoold dat hij de etiketten van de gewasbeschermingsmiddelen goed kan begrijpen en weet waar hij mee bezig is, de visserman van vandaag heeft een stapel diploma’s nodig om zijn vak uit te oefenen, HACCP is overal ingevoerd en de nVWA is met de dweil druk in de weer en constateert dat er steeds meer kranen gesloten zijn. De Nederlandse, Duitse en Deense voedingsmiddelenindustrie is naar mijn mening serieus bezig en laat zich soms plat controleren door de vele certificerende instanties.

Onze Oosterburen hebben verstand van goed voedsel. Daar kun je goed 'zat' worden...

Onze Oosterburen hebben verstand van goed voedsel. Daar kun je goed 'zat' worden...

Waar zijn de voedselknoeiers?

Helaas ook in Nederland, daar lopen nog een paar ‘onheilige bonen’ rond, dat verzeker ik u. Die gaan het steeds moeilijker krijgen. De meeste ‘foute bonen’ treffen wij toch wel aan in het verre buitenland en voormalig Oostblok. Denk maar aan de Aziaten en andere onderontwikkelde gebieden met feodale inslag. Daar staat VEEL WINST nog met hoofdletters geschreven, de regeltjes worden ‘ietsjes’ in hun eigen voordeel bijgebogen. Kijk maar naar het Chinese melkpoeder, de buitenlandse druiven, de ftalaten in de troebele frisdrank in Taiwan en  pesticide- en schimmelschandalen in de ontwikkelingslanden zoals Amerika. In sommige landen is men blij dat een boer zijn eigen naam kan uitspreken.

Ik, een voedselknoeier?

De grootste voedselknoeier bent u waarschijnlijk. U zet toch uw boodschappentas met een plof op het aanrecht (kruisbesmetting), laadt de koelkast pas na een uurtje in (bacteriologisch gevaar) en gaat gehaktballetjes voor de hele week maken zonder vooraf goed de handen te wassen en desinfecteren na toiletgebruik of wast de handen niet na het schillen van de aardappelen (2x gevaar voor voedselinfectie- en vergiftiging)?

Als klap op de vuurpijl deelt u ‘barrelhapjes’ uit, nadat u uw zakdoek in uw achterzak heeft gestopt dat rijkelijk gevuld is met groenig substraat uit uw neus als gevolg van een uitbundige snuitactie.

2 thoughts on “1124 Het voedsel nationalisme rukt op!

  1. nog een klein detail: voedselnationalisme is levensbedreigend voor de nl’se economie. 70 of 80% van wat we hier maken wordt buiten ons eigen land gekocht en gegeten wordt.

  2. Beste Josien,
    Het is inderdaad levensbedreigend voor onze economie. Ik moet er niet aan denken dat een vreemde bacterie opduikt in ons voedsel, zoiets als de Bacillus Neerlandicus, dan vallen hele regimenten aan bedrijven om. Vandaar dat het een goede zaak is dat onze nVWA koploper is op het gebied van het bewaken van onze voedselveiligheid. De toekomstige bacteriehumor komt gegarandeerd uit het buitenland.

Geef een reactie