1128 De smaakpolitie Een programma met een verlopen houdbaarheids sticker

SBS 6 heb ik al een brief geschreven met daarin een stevig pleidooi om dit programma voor eeuwig op de buis te houden. Ik kan bijna niet meer zonder. Ik blijf ervoor thuis. Stoppen zou voor mij een terminaal verlopend trauma opleveren.

Wat een vermakelijk programma is dit. Kwellebel Rob Geus die uitdrukkelijk laat zien dat hij totaal niets begrijpt van de officiële inspectiemethodiek van de nVWA en consequent zelf in beeld het slechte voorbeeld geeft en ook nog de meest hilarische maar vooral onprofessionele dingen zegt.

Zo hoort het toch Rob? Daar wor jij toch vreulik van?

Zo hoort het toch Rob? Daar wor jij toch vreulik van?

De smaakpolitie, het programma dat zelf grossiert in warenwettelijke overtredingen en voedselveiligheidsblunders
Dikke lol met de uitzending van 3 en 10 juli 2011 (De zoveelste herhaling, de specialiteit van SBS 6)
Jas hangt nog steeds open.
Nee maar! Ik zie hem in de korte preview in een pak rondlopen! Zeker bij de Makro op bezoek geweest?
Nog steeds de foute vetzuur staafjes van 3M terwijl hij met een pruillip vaststelt dat helder frituurvet geen enkel probleem zal zijn. Redelijk dom weer, alleen het DPTG gehalte telt. Zelfs kraakhelder frituurvet kan ruim boven de warenwettelijke waarde van 16% uitkomen. Voor de zoveelste keer: De teststaafjes van 3M meten alleen het gehalte aan vrije vetzuren en daar zijn geen warenwettelijke normen voor.

De hygiëne blunders van Rob Geus
Horloge, zal wel een dure zijn, komt prominent in beeld bij het handenwas ritueel. Rob, waarom was jij je handen nog? Voor de kijker? Die ziet het niet eens meer, die ligt al brullend naast zijn stoel. Dat hij zijn handen pas gaat wassen nadat hij het keukenpersoneel uitbundig een hand heeft gegeven hebben we reeds eerder genoemd.
Intussen ziet de oplettende kijker op de achtergrond een keukenmedewerker met de hand een plastic zak aan de binnenkant goed openmaken zodat het te bewaren product er gemakkelijk in kan. Tijdens de inspectie zit je aan je neus te wriemelen met je schoongewassen handen. (10 juli 2011) Geweldig, wat een lesmateriaal Rob, ik ben je zeer dankbaar voor.

SBS 6 de herhaalzender
Bekende eentonige gereutel, roosters, brandblussers, kitrandjes, kapot tegeltje, koelkast- vriezer rubbers, codering, registratielijsten, stoere praat achteraf buiten met de rug naar de ondernemer toe en de eeuwige studentenkamers. Lijkt onderhand wel een programma voor licht dementerenden. Dan de Italiaanse pizzabakker die Rob met zijn pruilende onderlip gewoon de hoek in blafte. “Zie je niet dat ik druk bezig ben, etc.”
Uitzending juli 3 juli 2011, is nog bezig met de lijsten van 2007. Hallo, we zijn vier jaar verder Rob, zet je klokje eens gelijk. Ik zou er maar eens een stickertje op plakken.

De deskundige microbioloog
De broedstoof op 40oC! Lol ik weet niet zo gauw een indicator micro organisme die op die temperatuur bebroed moet worden. Thermofielen zeker? Dan moet je in de zuivelindustrie zijn. Maar daar ben je niet schoon genoeg voor Rob. Je wordt zo de kaasmakerij uitgetrapt. Geeft niets, het was een meneer met een sterk Belgisch accent van Ecolab, die wel van een geintje houdt. Met 48 kolonies is het een gevaarlijke waarde? Het is anders niet telbaar? Tijd geleden dat ik zulke microbiologische onzin heb gehoord. Deze brave borst zal wel zijn verdunningsreeks bedoelen en dat je bij meer dan 50 koloniën op een petrischaal geen betrouwbare telling kunt doen. Interessanter is natuurlijk om te vertellen welke verdunning er toegepast is. Maar ja daar is een beetje rekenkundig vermogen voor nodig en dan haakt Rob Geus meteen af. Die bocht haalt hij niet. Feit is overigens wel dat het stinkende doekje nogal veel bacteriën bevatte. Dat weet mijn schoonmoeder ook! Verder wat onsamenhangende praat over bacteriesporen dat kant noch wal raakt. Uh, wat bedoelt die Belg eigenlijk? Dan een telplaat met daarop woekerende schimmels. Deze is langer bebroed dan het voorschrift aangeeft. Dat ziet iedere microbioloog. Prachtige TV beelden van zo’n amateurlab. Moet toch nodig mijn micro studieboeken weer bij de Slegte ophalen. En dan te bedenken dat er in de voice over verteld wordt dat dit zeer deskundig en wetenschappelijk gebeurt. Whoehoehoehahaha!

Hier een paar vakantietips voor seizoen 2011 2012
Knoop jouw jas eens dicht
Neem een deskundig en iets meer fotogenieke microbioloog in de armen. Ik weet wel een micro lab waar een paar mooie meiden werken…
Bestudeer de hygiëne codes eens.
Neem een ander stopwoordje. Op hier ‘wor ik vreulik van’ raakt Nederland wel op uitgekeken. Zeg dan:
. Whow, dit is dikke humor.
· Dit is een warenwettelijke rel etc.
· Een bedreiging voor de volksgezondheid
· Heeft u een extra verzekering afgesloten?
· Etc.

Hanteer nou eens de inspectiemethodiek van de nVWA.
Of laat desnoods jouw roodstaart papagaai het programma presenteren. Het verschil ziet en hoort de kijker toch niet.
Neem eens een casting bureau in de armen die een knappe acteur in beeld brengt die een beetje representatiever voorkomen heeft dan iemand met een scheve mond en een hoofd dat lijkt alsof die klem heeft gezeten tussen de tramdeur. Met een voice over kom je een heel eind Rob. Dan kun jij wat tijd besteden aan jouw Maastrichtse avontuur.

Rob Geus heeft een eigen restaurant, de Smaakpannenkoek!
Jawel, volgens het AD van vorig jaar heeft hij op 26 augustus 2010 en op zijn eigen website heeft hij op 5 september 2010 zijn eigen restaurant geopend in Maastricht en laat pannenkoeken bakken door derden. Er worden 23 ‘partners’ op de site vermeld dus zo eigen is deze tent ook niet. Een beetje jammer dat de culinaire en vakkundige kennis voor het bakken van een pannenkoek zich bijna onderin de horeca hiërarchie bevindt. Het sluit wel perfect aan op zijn eigen kennis en ervaring. Hopelijk zijn de lagere school taalfouten op de site inmiddels verbeterd.
Of de keuken schoon zal zijn? Natuurlijk. ‘Ik ga extra maatregelen nemen, zoals een open keuken’ reutelt hij in het AD van 21 juni 2010. Ik weet wel een paar leukere namen dan ‘smaakpannenkoek’ voor het restaurant die Rob ongetwijfeld als een franchise formule zal proberen te verkopen.
· Rob’s pannenkoeken grot is hot
· De voedselhel van Rob de kwellebel
Dat wordt een keertje afreizen naar Maastricht, de Grote Markt. Dat wordt smullen en brullen want wij zullen geheid een undercover audit gaan uitvoeren. Nadat de monsters eerst veiliggesteld zijn, zullen we ons bekend maken en een voorlopig verslag uitbrengen. En niet op straat met de rug naar het restaurant toe, zoals de laffe presentator zelf doet maar gewoon op discrete wijze naar de uitbater toe. We zijn wel vroeg klaar, de keuken gaat al om 19.00 uur dicht, het personeel moet zeker in de avonduren wat bijklussen? Redelijk kansloos lijkt me dat.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit zal wel ruime belangstelling hebben voor de vreetkeet van Rob. Ze moeten Guus Rohs er maar op af sturen. Die woont in de buurt en hij is soms heel erg streng.

Op naar het volgende TV seizoen
Het programma ‘De Smaakpolitie’ is altijd een heerlijk zwakke vertoning op het gebied van voedselveiligheid waar mijn dag altijd goed mee besloten kan worden.
Ga zo door Rob, je wordt nog eens smaakprofessor!
Gelukkig wordt dit programma voor zo’n 34% van de tijd gevuld door reclame. Dan kan ik mijn inktpatronen van mijn vulpen weer tijdig aanvullen en kan mijn buikpijn zich enigszins herstellen.
De echte uitsmijter is de kijkwijzer indicatie:
‘Let op met kinderen tot 6 jaar. Programma bevat geweld en grof taalgebruik.’
Ik stel de volgende waarschuwing voor:
‘Let op, dit programma bevat Warenwettelijke kennis van een 6 jarige.’

Whoehoehahaha!

2 thoughts on “1128 De smaakpolitie Een programma met een verlopen houdbaarheids sticker

 1. De site http://www.smaakpannenkoek.nl is twee dagen na het verschijnen van deze column uit de lucht gehaald. Rekening van de sitehost niet betaald of volgt men een LOI cursus Nederlands?
  Welnee, er wordt een filmstudio gebouwd voor het programma, ‘Herrie in mijn keuken’. Wij zijn er nog niet eens langs geweest.

 2. 11 augustus 2011
  Even inloggen op de site:http://www.smaakpannenkoek.nl en er is ook weer sprake van een verlopen houdbaarheidssticker:
  Data Rob Geus aanwezig : zondag 7 augustus, maandag 8 augustus !!!
  Rob, slaap zacht. ZZZzzz.
  De knallers van taalfouten staan nog steeds op de homepagina.
  Ik beloof je:
  Voor de herfst zal ik ALLE correcties voor de site GRATIS doorgeven.

Geef een reactie