1132 De zoutsensatie van Lay's premium potatoe chips

Op zoek naar wat andere smaak chips dan de standaard chips van Lay’s die in het bedenkelijke hoog oleïne zuur zonnebloemolie gebakken zijn, trof ik een nieuwe variant:
Sensations, premium potatoe chips.
Red sweet paprika. 25% minder zout! Bralde de verpakking mij toe. Omdat ik in een bralbui was en gek op zoutarme chips ben was de koopbeslissing snel genomen. Met een doos vol huppelde ik blij als een kind naar huis.
Snel nestelde ik mij in de horizontale werkpositie voor de buis met een fout merk bier met een nóg foutere film snel proevend uit de grote blauwe zak.
Bij de tweede krat bier realiseerde ik mij dat ik wel in een érg dorstige bui was.

De inhoud van deze verpakking staat bijna gelijk aan zelfmoord voor een patient die aan hypertensie lijdt en een natriumbeperkt dieet moet volgen.

De inhoud van deze verpakking staat bijna gelijk aan zelfmoord voor een patient die aan hypertensie lijdt en een natriumbeperkt dieet moet volgen.

Snel de zak aan een nader onderzoek onderworpen:

De rekentruc met het zout
Het misleidende voedingsrichtlijn logo beweert dat ik per portie van 25,0g slechts 8% van mijn dagelijkse zoutinname binnen krijg. Omdat de portie lekker klein is (een normaal klein zakje chips bevat al 27,5g) lijkt het zoutgehalte laag. Maar als de ongelukkige eter de hele zak van 150,0g opeet dan krijgt het potentiële slachtoffer opeens 48% van de dagelijkse zoutbehoefte binnen. Dat is eventjes wat meer dan wat het zeer misleidende logo van de voedingsrichtlijn ons voorschotelt. Vanaf het etiket moet eerst berekend worden hoeveel gram zout er totaal in deze snack zit. 0,9% natrium vermeldt de voedingswaardewijzer. Dit is een oude rekentruc van etikettenontwerpers om te verhullen dat er in werkelijkheid 2,5 maal méér zout in zit. Heeft met de molecuulmassa van Chloor en Natrium te maken. Heb ik een keertje eerder uitgelegd. In een zak zit maar liefst 2,3% keukenzout! In die zak zit in totaal maar liefst 2,3% x 150g = 3,4 gram zout. De gezondheidsraad beveelt een maximale daginname van zout van maar 5,0 gram. Dit betekent dat de ongelukkige chipseter 67,6% van zijn zoutbehoefte binnenkrijgt in plaats van de door de fabrikant voorgeschotelde 8% per verkleinde portie van 25g.
En dan te bedenken dat dit product al 25% minder zout bevat. Oorspronkelijk bevatte dit product dus 3% zout, totaal 4,5g wat maar liefst 90% van de zouthoeveelheid betreft. Dit product is bijna net zo zout als zeewater, wat haast een gezonder alternatief is! Niet te geloven gewoon. Gemakshalve ga ik ervan uit dat alle natrium afkomstig is van Keukenzout (Natrium Chloride)

Dit zegt het etiket ons:
Gemarineerde(!) aardappelchips met zoete paprikasmaak. (Gemarineerd in zeewater zal men bedoelen)

De ingrediënten
Aardappels
Zonnebloemolie (27%)
Paprikasmaak [lactosepoeder (van melk), suiker, paneermeel (van tarwe), paprikapoeder, botermelkpoeder, uienpoeder, fructose, smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatrium-5’-ribonucleotiden), kaliumchloride, aroma’s (bevat lavas en cafeïne), gehydrolyseerd plantaardig eiwit (bevat soja), knoflookpoeder, rookaroma, kleurstof (paprika extract), zuurteregelaars (citroen- en appelzuur)]
zout.

Ook hier weer geen E nummer te bekennen.
De oude ‘U heeft toch geen verstand van voedingsmiddelen’ truc door ze voluit te schrijven. Is in warenwettellijk opzicht toegestaan. Netjes is anders. Voor een ongeruste consument die geen E-nummers wil eten een zéér misleidend etiket.
Voor de E-nummersnuffelaars onder u, geven wij deze wèl aan u door:
E621
E635
E508
E160c
E330
E296

Wat valt ons meer op aan het etiket?
De allergenen worden niet apart vermeld. Die moet de ongelukkige allergiepatiënt uit het 4-talige etiket peuteren.
Botermelkpoeder is voor mij een geheel nieuw ingrediënt. Vermoedelijk bedoelt men boterpoeder.
Fructose wordt toegevoegd om ook de zeer zoute smaak te compenseren.
Rookaroma staat momenteel bij de EFSA (European Food Safety Authority) terecht ter discussie.
Vermelding van de kleurstof is overbodig. Er wordt immers al paprikapoeder toegevoegd. Die heeft naar alle waarschijnlijkheid al een mooie dieprode kleur. Tenzij men een lage kwaliteit koopt waarbij de poeder tot een kleurloos product is geoxideerd. Dan moet het product geverfd worden.

Een rijtje zeer misleidende claims op en rijtje. De consument krijgt de indruk dat op het eerste gezicht weinig zout in dit product zit, en dat er puur natuurlijke zonnebloemolie gebruikt is. Het is echter een afwijkende soort die goede bakeigenschappen in de fabriek heeft vanwege het hoge oleinezuur gehalte. Hier is het laatste woord nog niet over gevallen.

Een rijtje zeer misleidende claims. De consument krijgt de indruk dat op het eerste gezicht weinig zout in dit product zit, en dat er natief zonnebloemolie gebruikt is. Het is echter een afwijkende soort die goede bakeigenschappen in de fabriek heeft vanwege het hoge oleinezuur gehalte. Hier is het laatste woord nog niet over gevallen.

Hoe het werkelijk smaakte?
Gewoon loeizoute chips waarvan de schijfjes veel te dik zijn gesneden.
Het zou Lay’s sieren om met een werkelijk laag zoutgehalte te gaan produceren en eventueel weer het blauwe zoutzakje weer introduceren. Iets waar men vanaf de 50-er jaren reeds mee bezig was.
Gooi de gehydroliseerde plantaardige eiwitten (de HVP’s genoemd) eruit. Lavas en de ui-achtige producten kunnen dit smaakprofiel ook bereiken.
Het rookaroma eruit gooien. Nergens goed voor. Met kruiden kan deze uitermate bedenkelijke grondstof makkelijk gecompenseerd worden.
Jammer dat zo’n vooraanstaand bedrijf met een chique merk als Lay’s “premium potatoe chips” met zo’n flutproduct komt.
Een terminale recall wordt door mij in dit geval dringend aanbevolen.

4 thoughts on “1132 De zoutsensatie van Lay's premium potatoe chips

  1. Pingback: Gezondheid: Voedingsetiketten – Scienta Nova + De Voedselzandloper – Kris Verburgh | Broodbakken

  2. Pingback: Gezondheid: Voedingsetiketten – Scienta Nova + De Voedselzandloper – Kris Verburgh | Broodbakken

  3. Hallo IJsbrand,

    Het is alweer jaren geleden dat je dit artikel geschreven hebt, maar toch wil ik nu nog reageren. Toen Lays hun chips 25% minder zout maakte was ik eerst kwaad omdat de chips, voor mij, duidelijk minder lekker was. Ik zat er zelfs even aan te denken om ze een sarcastisch bedankje te sturen; iets in de trant van ‘bedankt, dankzij jullie eet ik veel minder chips,’ tot ik bedacht dat het voor mijn/onze eigen gezondheid veel beter is. Vandaag at ik weer Lays naturel chips en die is me een partij zout. Nu geloofde ik niet dat mijn smaak al zo gewend is aan weinig zout, dus ging ik eens opzoek naar artikelen over die 25% zoutreductie van een paar jaar geleden. En wat blijkt; de “porties” zijn vergroot naar 30 gram het zoutgehalte is toegenomen naar 0,4 gram per 30 gram. Het enige wat is afgenomen is het % van de GDA, die is namelijk gedaald naar 6%. Hoe kan dat???? De reken porties worden groter, het gewicht in zout is verdubbeld en het % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is gedaald. Dit slaat natuurlijk nergens op! Mag dit zo maar? We worden besodemieterd waar we bij staan en even niet opletten.

  4. Haha, klinkt leuk. We gaan erin duiken. Feit is wel dat wanneer de chips fabrikanten hun zoutgehalte wel verlagen tot 0% en een niet ongezond product ontstaat, op de gigantische hoeveelheden calorieën na natuurlijk. Dat wordt veroorzaakt door de royale hoeveelheid olie dat erin verwerkt zit. Er wordt veel gesjoemeld met de portiegrootte. Door deze kleiner dan de realiteit te maken kan de producent net binnen de criteria van het ‘Ik kies bewust’ keurmerk. een redelijk corrumperende zaak vind ik.
    Mijn advies luidt ook: Gewoon matig chips gebruiken en luister naar je lichaam. Werk met eetlustremmers. Die staan ook vermeld in mijn laatste boek: ‘Ons voedselbombardement’ In de boekwinkel verkrijgbaar.

Geef een reactie