1136 Makro: van Groothandel naar Ondernemershuis

De Tubantia van 6 oktober 2011 maakte met een vette kop dit goede nieuws wereldkundig.

Wie kent deze winkel niet? De meest bekende detail-groothandelsketen waar je vlakgummetjes per stuk kunt kopen. De favoriete stek voor velen die een pasje bij familie, vrienden of uiterst vage kennissen lenen en denken goedkoper uit te zijn. Zo groot is de bedreiging ook weer niet voor de lokale detailhandel. Alleen de afgeprijsde artikelen en Winstpakkers zijn in doorsnee goedkoper dan de reguliere detailhandel.

Appelsientje in een Nutricia krat van minstens 10 jaar oud. De Makro: één en al nostalgie.

Appelsientje in een Nutricia krat van minstens 10 jaar oud. De Makro: één en al nostalgie.

Shoppen is fun bij de Makro
De Makro is mijn lijfshop. Met een brandend pasje, struin ik de rekken af naar alles wat goedkoop lijkt. Als iemand hard “Makro!” roept, sta ik in m,n blootje.
Hier vind je de Chocomel en Fristi nog in de originele bruine Nutricia kratten. Twee merken die sinds 2001 voor veel geld door Friesland Coberco overgenomen zijn en nu onder de paraplu van Friesland Foods Campina varen.
Het nepbiermerk OLM was tot voor kort nog verkrijgbaar totdat de advocaten van Heineken deze broddelbrouwer de nek omdraaide. Horeca ondernemers die de contracten van Heineken willen omzeilen moeten nu andere wegen gaan bewandelen.
Dan de kassabon! Die wordt met een dot matrixprinter geprint. Een lawaaierige printer technologie die in 1990 al op z’n retour was.
De topmerken ARO en Metro die eerder synoniem staan voor goedkope horecameuk en huismerk artikelen die op de folder al uit elkaar vallen van ellende.
De misleidende productaanprijzingen. Steevast wordt een artikel per stuk aangeprijsd terwijl aan de kassa alle drie artikelen die in dezelfde verpakking zitten berekend worden.
Dan de bak met goedkoop geprijsde artikelen met daarin een paar van een veel duurder type. U raadt vast wel hoe deze artikelen aangeprijsd worden op de display.

Het feestelijke restaurant met verstand van hygiëne en vis
Meestal gaan wij een hapje eten in het restaurant omdat de prijs redelijk lijkt te zijn. Het is een oase waar het personeel absoluut niet gehinderd wordt door enige basiskennis van onze voedingsmiddelen, culinaire creativiteit is een zeldzaamheid.
Op 6 oktober gebeurde het onvermijdelijke. Men tuinde met beide voeten in mijn visvraag: “Mevrouw, kunt u mij vertellen welke vis er in de Lekkerbek zit?” Verbaasd haalde de baliemedewerkster een grote plastic zak uit de vriezer en bestudeerde het etiket voor mij.
“Nou meneer er staat niets op het etiket, maar een lekkerbek is een populaire vissoort hoor.”
Nog maar net van de vloer omhoog gekrabbeld bestelde ik maar een zalmmoot. Niet wetende dat deze moot net als Pangasius, de Vietnamese gruwel prutvis, een verdachte moddersmaak had.

Wat gaat er veranderen bij de Makro?
· Men gaat opleidingen verzorgen voor leergierige ondernemers.
· De huidige broddelrestaurants worden overgenomen door LaPLace. Eindelijk zal men de namen van meer dan één vissoort kunnen uitspreken en begrijpen wat kruisbesmetting is. (Zie mijn column 728 van 12 september 2007)
· Er komt een vinoloog bij de wijnafdelingen.
· Er worden deskundige medewerkers op de visafdelingen gezet.
Allemaal positieve maar overigens broodnodige verbeteringen.

Wat moet er nog gebeuren naar mijn idee?
· Stoppen met alle Aziatische importen van visproducten.
· Overzichtelijke afrekeningen maken die op een moderne en snelle printer afgedrukt worden.
· Opleidingen pakket samen met Scienta Nova opstellen.
· Het hele bedrijf naar de ISO 22.000 standaard brengen.
· Mij een goldcard geven voor deze gratis adviezen

Welke opleidingen zijn bij uitstek geschikt om te geven bij de Makro?
· Hygiënetraining voor alle medewerkers, inclusief de directie
· Training klantgerichtheid voor het voltallig personeel
· Van ISO 22.000 tot HACCP
· Vlees-, groenten en fruit-, zuivel-, bakkerij- en dranken technologie
· Het MKB en de Warenwet
· Hoe niet te lanterfanten in de baas z’n tijd

Zelfs in Vietnam kom je de Makro tegen. Ze kunnen beter daar Pangasius verkopen. In Vietnam is deze vis nauwelijks te krijgen. "Er zitten te veel medicijnen in en ander gif", luidt het excuus deze vis vrijwel 100% te exporteren.

Zelfs in Vietnam kom je de Makro tegen. Ze kunnen beter daar Pangasius verkopen. In Vietnam is deze vis nauwelijks te krijgen. "Er zitten te veel medicijnen in en ander gif", luidt het excuus om deze vis voor vrijwel 100% te exporteren.

Niet alleen in Nederland is het overtollige personeel goed zichtbaar. In de Makro vestiging van Ho Chi Minh City in Vietnam kan men er ook wat van.

Geef een reactie