1143 Heeft de Pangasius sector in Vietnam eindelijk alles op orde?

In het visserijnieuws van 24 november 2011 besteedde men aandacht aan mijn lezing, ‘Het schandaal van de Aziatische Prutvis’ die ik op 17 november 2011 op de Visserijschool op Urk heb gehouden. Deze presentatie is een verslag van twee studiereizen die ik in 2009 en 2010 heb gemaakt naar Vietnam.

Alles lijkt OK in Vietnam
Terecht werd opgemerkt dat ik geen zware kritiek meer heb op deze sector. Dat is logisch eigenlijk. Mijn onderzoeksresultaten uit 2010 zijn al anderhalf jaar oud en daardoor sterk gedateerd. Je moet nooit eeuwig teren op resultaten behaald in het verleden. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen geweest in Vietnam en die heb ik niet kunnen toetsen. Daar kan ik niet over meepraten. Er zijn inmiddels hordes journalisten naar Vietnam geweest die onomstotelijk hebben kunnen vaststellen dat de Vietnamezen hun leven hebben gebeterd. Onze vakbladen hebben alles haarfijn en onafhankelijk kunnen rapporteren aan hun lezers. Intussen heeft de sector in Vietnam met succes de corruptie bestreden, en naar eigen zeggen met overtuiging de kweek helemaal in overeenstemming gebracht met de General Food Law. Er is sprake van een brede certificering voor Aqua Gap en ASC. De schilderij lijstjes hangen al gereed om de nieuwe certificaten een mooi plekje te geven. De pot met groene inkt staat al klaar naast de viswijzer. Er gebeuren toch best mooie dingen in Vietnam in 18 maanden tijd.

Een primeur op de Seafood beurs te Brussel 2011. Nog voor de middag waren de meeste Vietnamese Panga stands ontruimd. Ik had graag nog een paar willen spreken.

Een primeur op de Seafood beurs te Brussel 2011. Nog voor de middag waren op de laatste beursdag de meeste Vietnamese Panga stands ontruimd. Ik had graag nog een paar exportmanagers willen spreken.

De Vietnamezen zijn bijgeschoold in voedselveiligheid door onze Zuiderburen
De lokale voedsel en waren autoriteit van Vietnam, de NAFIQAD (National Agro Forestry Fisheries Quality Assurance Department) heeft in 2010 een interessant werkbezoek aan België gebracht waar men van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid(FAVV) veel deskundige informatie heeft gekregen waarmee zij de Aziaten op een bijzonder hoog peil hebben bijgeschoold. In de bestuurloze tijd waar België sinds 27 april 2010 van profiteert, kunnen dergelijke zaken altijd zeer voortvarend worden aangepakt.

Dit was het volgende bericht te lezen in de nieuwsbrief van het FAVV van november 2010:

“Vietnam wil zich aan het FAVV inspireren”
Op 12 oktober 2010 bracht Diep Kinh Tan, vice-minister van landbouw en landelijke ontwikkeling in
Vietnam, een bezoek aan het Belgische FAVV. De Vietnamese delegatie was erg onder de indruk van onze aanpak van de veiligheid van de voedselketen. Dit bezoek vond plaats tijdens het Voedingssalon te Brussel waar Vietnam zijn visserijproducten promootte.
In een open discussie na de toespraken vroeg Diep Kinh Tan aan onze gedelegeerd bestuurder
welke steun het FAVV zou kunnen bieden bij de herstructurering die hij in Vietnam op het oog
had. Onze gedelegeerd bestuurder zei hem dat er samenwerking mogelijk was via de ontwikkelingsorganisaties, en dat onze experten algemeen erkend en veel gevraagd worden, zowel intern als door de Europese Commissie of andere landen.

Intussen zijn ongetwijfeld alle beloftes die over en weer gedaan zijn ingevuld en is de NAFIQAD een professionele, integere maar vooral deskundige voedsel en waren autoriteit geworden. Ik slaap een stuk beter de laatste tijd.

Opheffen van  Productschappen een goed idee?
Sinds februari 2011 woedt deze discussie in de Haagse kringen. Ik ben sterk tegen opheffing. Hoe meer bestuurslagen in de sector hoe beter. De productschappen geven hun leden uiterst essentiële voorlichting op gebieden waar zij absoluut geen weet van hebben.  Het Productschap Vis is efficiënt ingericht en wordt breed gedragen door de sector.
Mijn laatste twijfel over het nut van het Productschap Vis is nu definitief weggenomen door de recente Vietnamese actie door Agnes Leewis. Zij is de communicatietechnoloog van het Productschap Vis dat in Rijswijk zetelt. Die heeft alles gezien, heeft naar eigen zeggen in haar vakantie kosteloos veel Pangasius productiebedrijven bezocht en een grondig documentenonderzoek uitgevoerd om vervolgens namens het Productschap verslag uit te brengen. De wanden met certificaten heeft ze bestudeerd en op validiteit gecheckt.  Zij heeft inmiddels een goede relatie met een Vietnamese exportmanager . Zo krijg je de echte waarheid boven water en leer je een vreemde taal het snelst. Zij heeft ongetwijfeld zeer aardige mensen ontmoet die haar van uiterst betrouwbare informatie hebben voorzien. Alles is dik in orde zegt zij. Ik geloof haar.

Zelfs de kop van een Pangasius ziet er lelijk uit.

Zelfs de kop van een Pangasius ziet er lelijk uit.

Voedingsmiddelentechnologen zeuren en gooien met modder
Je moet ook geen voedingsmiddelentechnologen meenemen, die stellen alleen maar lastige vragen over traceerbaarheid, chemische analyses en de validiteit van de voedselveiligheidssystemen.  Ik beloof de lezer. Ik zal nooit meer met Vietnamese modder gooien. Ik heb inmiddels andere minder ontwikkelde landen en visspecialiteiten in het vizier.

Ik heb net de redactie van ‘De Libelle’ gebeld en hun de tip gegeven dat zij ook  een gratis studiereis naar Vietnam moeten regelen.

Geef een reactie