1144 De gebroken letterknecht

Begin december maakt bij mij allerlei prettige gevoelens los. Het een maand waarin wij met z’n allen bezig zijn met het spel van geven en nemen met het katholieke geloof dominant aanwezig op de achtergrond. Een verkleedde grijsaard met baard blijkt opeens zo goed paard te rijden, dat hij moeiteloos voor de hellingproef slaagt op een steil pannendak. Toch wel een knap staaltje van klantenbinding van deze bejaarde Bisschop die zich graag met enige nadruk een ‘kindervriend’ laat noemen. De decembermaand is bij uitstek de tijd waarbij je niet vreemd moet opkijken van onbekende pakjes die her en der in het huis rondgestrooid lijken te zijn. Soms komen ze ook per post.

Een enquête waarbij de respondent omgekocht wordt is nooit valide
Vorige week lag een mooi groot pakket op mijn bureau van mijn favoriete internetprovider. In de begeleidende brief werd ik uitbundig bedankt voor het invullen van hun eerste echte klanttevredenheidsonderzoek. De keus om hieraan mee te werken was immers snel gemaakt want ik was gewoon omgekocht. Er werd mij de mogelijkheid in het vooruitzicht gesteld om hiermee een I-Pad te winnen.

Iemand om een beoordeling te vragen en tegelijkertijd een vette beloning in het vooruitzicht stellen noemt men ook wel eens corruptie. Volgens de voedselveiligheidssystematiek zou een dergelijke onderzoeks- of meetmethode nooit te valideren zijn. Dat het tevredenheidsonderzoek invulformulier meermalen als spam in mijn mailbox terecht kwam hinderde mij niet. Integendeel. Hoe meer keren ik het onderzoek in kon vullen hoe meer kans was om deze tablet te winnen luidde mijn kansspeltheorie.

De gebroken letterknecht in de doos. Een Warenwettelijke giller! Wat is voedingsmiddelentechnologie toch een lekker vak! Op naar 2012.

De gebroken letterknecht in de doos. Een Warenwettelijke giller! Wat is voedingsmiddelentechnologie toch een lekker vak! Op naar 2012.

‘Als blijk van waardering vind je bijgesloten een handgemaakt kwaliteitsproduct uit Rotterdam’, ging de brief verder. Hm, zou de Apple fabriek in Rotterdam staan dan? Zou best kunnen, mijn internetkennis is niet zo groot als dat van mijn internetprovider. ‘Lekker voor bij de koffie en thee of gewoon voor tijdens een verloren momentje’, besloot de brief. Op een computer werken is altijd een verloren moment mijmerde ik terwijl het postpakket in mijn handen bijna vlam vatte.

Apple is best wel een degelijk merk
Het A4 formaat van het pakket wond mij in hevige mate op. Eindelijk kan ik met de ‘internet hypo’s’ meedoen. Een echte Apple I-pod op mijn bureau en in mijn aktetas! Mijn staat van opwinding naderde het hoogtepunt bij het voorzichtig openen van het pakket. Dat het een zacht rammelend geluid maakte deerde mij niet. Apple is een degelijk merk en kan best wel tegen een stootje fantaseerde ik op foute wijze verder.  Bij het openen van de doos sloeg mijn opwinding om in vertwijfeling. Niks Apple, niks tablet, alleen maar een chocolade letter die in stukjes zielig in een vensterdoosje zat opgesloten.  Mijn internetbubbel spatte ruw uiteen. Een verloren doosje dat in het overbemeten postpakket de weg was kwijtgeraakt.

ICT en voedingsmiddelentechnologie gaat nooit samen
Nu mijn internetprovider zich met mijn vakgebied gaat bemoeien ben ik wel genoodzaakt het een en ander op de voedselveiligheidsrisico’s te beoordelen en een organoleptisch onderzoek uit te voeren. Diegene die etenswaar uitdeelt, valt volledig onder de bepalingen van de Warenwet en de talloze EU verordeningen. Er was geen enkele aanduiding op het doosje te vinden. Kennelijk is de verpakking bedoeld voor onmiddellijke verkoop en daar vallen postpakketten nadrukkelijk niet onder. De inhoud had ook uit zachte worteltjes kunnen bestaan. Het is dat het naar chocolade rook. Beetje jammer dat de chocolade slecht getempreerd was en daardoor erg breukgevoelig was geworden. De smaak was uitermate matig te noemen. Verdrietig bekeek ik wie dit lekkers gemaakt had: www.meesterbakkers.nl
De website bevatte meer informatie die bij mij eerder de indruk wekte met ‘Meesterprutsters’ te maken te hebben. Een grote Warenwettelijke overtreding.

Ik wil die gebroken letterknechten graag een beetje op weg helpen voor het seizoen 2012.
Dit is de minimuminformatie dat op het doosje moet staan:
Productaanduiding: ‘Chocoladeletter, eventueel aan toegevoegd melk- of pure chocolade’
Ingrediënten declaratie: Volgens KWID volgens het WEL (Warenwet besluit Etikettering Levensmiddelen)
Allergeneninformatie: Bevat ‘melkeiwitten, sporen van noten’ etc.
Gewichtsaanduiding: Het netto- of e- gewicht in grammen
Herkomst van het product, niet een centrale website
Het UTZ logo, of is deze letter met een restant feodale cacao gemaakt? (Wordt wel met trots op de site vermeld)

Wie zoet is krijgt….was de opbeurende tekst.
De nVWA krijgt ook een zoete tijd met de Meesterbakkers. Alle controleurs hebben een werkvakantie naar Spanje geboekt.

Geef een reactie