1201 De bruinebonen soep les van Honig

Een van de weinige fabrikanten van bruine bonensoep is Honig. U weet wel, het merk dat in de TV reclame royaal rijst met saus in een twee liter pannetje klaarmaakt voor een heel peloton militairen. Een vergelijkbare stunt is ruim 2000 jaar geleden ook al eens vertoond.

Bruine bonensoep is mijn favoriete soep. Het doet mij aan mijn studententijd denken omdat het voor mij een zeer budgetvriendelijk voedingsmiddel vormde zodat ik mijn geld aan heel andere zaken kon besteden.

Tegenwoordig kijk ik met een hele andere bril naar dezelfde bruine bonensoep. Het is een smakelijk product, zit vol met voedingsvezels, essentiële aminozuren en is makkelijk klaar te maken. Ik ben blij dat mijn voorraadkast op het kantoor royaal aangevuld is.

De soep ziet er lekker uit. Een student voedingsmiddelentechnologie zal nog meer smullen van de inhoud van het etiket.

De soep ziet er lekker uit. Een student voedingsmiddelentechnologie zal nog meer smullen van de inhoud van het etiket.

Wat ik op de verpakking kan lezen kan gemakkelijk een college van 4 uur voor jonge voedingsmiddelentechnologen vullen. Het lijkt erop dat de laatste technologen bij Honig wegbezuinigd zijn. De teksten zijn meteen gescand en worden verwerkt in onze splinternieuwe leergang ‘Praktijktoepassingen Voedingsmiddelentechnologie’ die dit jaar bij ons van start gaat. Zie de link: http://scientanova.tothem.nl/2011/11/20/1142-wij-starten-met-een-splinternieuwe-opleiding-voedingsmiddelentechnologie/

Dit is wat ik op de verpakking kon lezen:
Honig. Vertrouwd. Bruine bonen soep. Soep in droge vorm.
Ingrediënten na bereiding:
1. Bouillon (soja)
2. Groenten (tomaat,
3. knolselderij,
4. ui,
5. prei,
6. wortel)
7. Bruine bonen 9,6%
8. Tarwebloem
9. Aardappel
10. Zetmeel
11. Zout
12. Geharde plantaardige olie
13. Kruiden (bladselderij,
14. peterselie,
15. bonenkruid,
16. knoflook)
17. Magere melk
18. Aroma’s (bevatten gerst)
19. Smaakversterkers (E621,
20. E635)
21. Plantaardig vet
22. Specerijen (paprikapoeder,
23. peper,
24. piment,
25. laurier,
26. kruidnagel,
27. cayennepeper)
28. Kleurstof (E150) (Caramel)
29. Voedingszuur (citroenzuur)

Wat valt er op te merken over het etiket?
Behoorlijk wat:

De onzinnige groenteclaim
‘Groentetip! Voeg bij stap 2 100g bruine bonen toe.’ Volgens het etiket zit er al 144 gram bruine bonen in de soep. Dan weer 100 gram extra toevoegen?  Net zo onzinnig is het wanneer ik als tip krijg dat ik verse asperges moet toevoegen aan een blikje aspergesoep. Maak dan de soep helemaal vers.
“Het is getoetst door de reclamecode commissie hoor” antwoordde Honig desgevraagd. Allicht! Er wordt geen valse claim gedaan en er wordt niet gelogen. Over domme opmerkingen oordeelt de commissie niet. De consument wel, die ligt helemaal dubbel.

De allergenen
Mijn cursisten mogen straks afleiden welke 6 allergenen in deze soep verstopt zitten en niet duidelijk vermeld worden. Dit is een overtreding van het WEL. De NVWA handhaaft al tijden niet op naleving van deze etiketteringsregels lijkt wel. Wetgeving is iets dat wel uitgebreid in onze lessen behandeld wordt.

De hoeveelheid aanduiding
Dit product is niet volgens het e-teken afgevuld. Dit is een aanwijzing dat het een zeer klein product is of dat de fabrikant het kennelijk niet de moeite waard gevonden heeft om dit product aan te melden in de vergunningsaanvraag voor het e-teken.  Of zou men het e-tekentje gewoon vergeten zijn? Scheelt toch 8 tot 10% gewicht. De cursisten kunnen meteen een ambtelijke steekproef op dit product loslaten om vast te stellen of onder het e-teken is afgevuld of niet.  Goede oefening. Er zijn niet veel producten die volgens het netto gewicht principe worden verpakt. In de VS wordt dit nog volop gedaan, maar dat is ook een ontwikkelingsland bij uitstek.

Graag verhuur ik mijn moeder aan Honig. Zij weet als geen ander hoe goede bruine bonensoep gemaakt moet worden met maar een paar ingrediënten. Daar heeft zij 91 jaar ervaring mee.

Graag verhuur ik mijn moeder aan Honig. Zij weet als geen ander hoe goede bruine bonensoep gemaakt moet worden met maar een paar ingrediënten. Daar heeft zij 91 jaar ervaring mee.

De ingrediënten lijst
Bijna 30 stuks voor een simpele bruine bonensoep! Daar is lang over nagedacht. Komt niet vaak voor zo’n ‘geknutseld’ etiket te zien.  Er worden maar liefst 15 aroma dragende kruiden en specerijen opschepperig opgesomd, (2 t/m 6, 13 t/m 16 en 22 t/m 27) terwijl twee soorten smaakversterkers toegevoegd worden en aroma’s. (zie 18) Als de kruiden en specerijen nog met aroma’s nog opgelapt moeten worden, geeft dit wel te denken over de kwaliteit ervan. De eiwitten in de magere melk maskeren ook veel aroma’s. Jammer dat dit toegevoegd wordt. Gewoon weglaten of als dit als drager voor iets gebruikt wordt, een andere kiezen. Veel beter is om bepaalde ingrediënten een technologische bewerking te laten ondergaan (het fruiten bijvoorbeeld)  en zo natuurlijke aroma’s te laten ontstaan. Is goedkoper en beter naar mijn bescheiden idee.

De smaakversterkers
E621 is in tegenstelling wat veel consumenten beweren een onschuldige grondstof. Ook is dit door de EFSA uitvoerig bestudeerd. E635 vind ik een wat meer bedenkelijker stof. Het is  een smaakpotentiator (Dinatriumribonucleotide ) die redelijk ter discussie staat.  Dit zegt meneer Kamsteeg erover: Bij personen die gevoelig zijn, kan dit astma, oedeem, hyperactiviteit, veroorzaken en kan jicht versterken. Niet geschikt voor baby’s jonger dan drie maanden. Gewoon weglaten dit spul. Iedere discussie hierover vermijden. Op het internet woeden al genoeg onzinnige discussies over E nummers. Dit product kan met gemak E nummer vrij gemaakt worden, mits de technoloog weet wat hij aan het doen is.

Tweemaal olie en vetten gedeclareerd
Er zitten geen verontrustende hoeveelheden vet in deze soep. (0,6% in het bereide product.) Toch komt het tweemaal voor als geharde plantaardige oliën (12) en plantaardige vetten(21). Beter is om dit ingrediënt als één geheel te noemen. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom er vetten en oliën toegevoegd moeten worden. Het kan alleen het droge poeder ranzig maken. Er zit geen anti oxidant bij de receptuur. Gewoon weglaten dus.

En de smaak van dit alles?
Gewoon verrukkelijk.
Als studiecasus bedoel ik dan.
Ik ben Honig erg dankbaar voor om zo’n hoeveelheid cursusmateriaal aan te leveren op één verpakking. Dat scheelt aanzienlijk in de kopieerkosten van mijn lesdictaat.

2 thoughts on “1201 De bruinebonen soep les van Honig

  1. Ik zoek een goed recept voor bruine bonensoep, dus zonder pakje. Wilt u/ wil je dat recept van je oma misschien delen?

  2. Beste Marysha,
    Mijn moeder ga ik vragen om wat op papier te zetten.
    Zij is al 94 jaar maar weet dit soort receptjes donders goed.
    Jij hoort nog van mij.
    IJsbrand

Geef een reactie