1204 Zuurkool met worst, een perfect dieet!

Gelukkig is de winter in het weekend van 28 januari 2012 alsnog begonnen want de zuurkool- en rookworst producenten mopperden in koor dat de omzet sterk achterbleef. Na een weekje min10oC is de stemmingsbarometer 180o bijgedraaid. De vleesindustrie maakt weer juichend overuren en de zuurkoolputten worden in hoog tempo leeggeschept.

Wat is zuurkool precies?
Het wordt gemaakt van gesneden witte kool dat onder toevoeging van wat zout in een grote bak spontaan gaat verzuren en na 4 weken ongeveer al gegeten kan worden. Het is een van de meest miskende groente dat er bestaat. De supermarkten laten dit ook merken door de pakjes zuurkool vaak helemaal onder in het schap te plaatsen, naast de zoute bonen…

Zuurkool is een oer Hollands product. De Nederlandse vlag staat er weer goed bij

Zuurkool is een oer Hollands product. De Nederlandse vlag staat er weer goed bij

Wat is wijnzuurkool?
Dat is eigenlijk een beetje nep. Er worden minimale hoeveelheden witte wijn toegevoegd van een bedenkelijke kwaliteit. Beter is om zelf wat wijn toe te voegen en niet een kinderachtige 1% maar 10 maal zoveel. Dan komt de smaakontwikkeling pas goed op gang.

Waarom is zuurkool zo gezond?
Dit product heeft een uitzonderlijk goede voedingswaarde en kan wedijveren met allerlei gezondheidsbevorderende zuiveldrankjes met een hoog ‘Hocus Pocus gehalte’, die de markt rijk is. Het leuke is dat het weinig kost.

Wij vatten de voordelen van zuurkool weer voor u samen:
· Het is erg caloriearm. De energiewaarde bedraagt slechts 7 gram per 100g. De aardappelen en vleesproducten zoals speklappen of rookworst compenseren deze lage waarde ruimschoots
· Zeer hoog vitamine C gehalte. Soms bevat zuurkool nog meer dan een citroen.
· Het bevat veel voedingsvezels. Snel 3%. Ideaal voor de goede gesmeerde stoelgang. Daar kan geen inuline tegenop. Dit zijn doorzichtige voedingsvezels die aan talrijke ontbijtproducten toegevoegd worden. Het verdient de voorkeur om natuurlijke en goedkope voedingsezels te gebruiken.
· Het bevat levende melkzuur bacteriën. Vooral de zuurresistente stam Lactobacillus Plantarum is favoriet. Melkzuurbacteriën ‘brengen altijd rust in de keet’. Sinds de VOC tijd weet men dat zuurkool tegen allerlei kwaaltjes helpt en de maag weer tot rust brengt. In die tijd werden de rederijen verplicht om zuurkool voor de opvarenden mee te nemen, ter voorkoming van scheurbuik.
· Het melkzuurgehalte breekt vetten sneller af. De zure vethydrolyse heeft dit officieel. Het komt erop neer dat de vetten in kleinere brokstukjes uiten vallen, zodat het lichaam er meer energie uit kan halen tegen minder inspanning.

Hoe maak je zuurkool het best klaar?
Rauwe zuurkool bevat de meeste gezonde stoffen zoals melkzuur bacteriën en vitamine C. Zuurkool wordt mals na 22 minuten koken. De pectines die in het zuurkool zitten worden als het ware ‘opgelost’. Kooktijd 15 tot 25 minuten aanhouden is het best. In Frankrijk kookt men de zuurkool bijna een uur. Het wordt idioot zacht en tot overmaat van ramp voegt men reuzel aan toe. De gekookte zuurkool ziet er dan ook verkookt bruinig uit. Het zuurkoolsap hoeft niet vooraf afgegoten te worden, laat staan dat de zuurkool gespoeld wordt. Vitamine C is water oplosbaar, dus het gaat direct met het spoelwater mee. Niet doen dus. Een beetje zuurkool rauw bewaren en dat op het laatst door de gekookt zuurkool heen mengen wordt vaak aangeraden voor de smaak. Beter is om de zuurkool kort te blancheren, gedurende 5 tot 10 minuten. Dit smaakt naar mijn idee fantastisch.

Hoe de zure smaak verminderen?
De Fransen voegen vet toe om het gerecht zachter te maken. Beter is om wat zoetigheid toe te voegen, zoals een appel of een peer. Een gesneden ui meekoken lukt ook goed. Eiproducten zoals mayonaise maken zuurkool ook lekker zacht. Vooral in combinatie met aardappelen.

Lang leve de rookworst!
De rookworst die wij kennen is een oer- Hollands product. Alleen in Nederland eet men deze relatief zure worstsoort. Daardoor is deze zeker 6 maanden houdbaar buiten de koeling.
Omdat zuurkool welhaast vanzelf de vetten afbreekt kan de consument relatief vette producten erbij eten zonder dat het als een blok op de maag blijft liggen.

Rookworst moet sappig zijn. Het natuurlijke varkensvet zorgt voor deze eigenschap. Een rookworst bevat 21 tot 30% natuurlijk vet.De vetzuursasmenstelling en verzadigingsgraad is minder ongezond dan men denkt. Kunstmatig geharde plantaardige olien die op grote schaal in de banketbakkerij gebruikt worden zijn veel schadelijker voor de gezondheid.

Rookworst moet sappig zijn. Het natuurlijke varkensvet zorgt voor deze eigenschap. Een rookworst bevat 21 tot 30% natuurlijk vet. De vetzuursasmenstelling en verzadigingsgraad is minder ongezond dan men denkt. Kunstmatig geharde plantaardige olien die op grote schaal in de banketbakkerij gebruikt worden zijn veel schadelijker voor de gezondheid.

Heeft zuurkool nog nadelen?
Het zoutgehalte ligt om en nabij de 1,0%. Het is erg moeilijk om dit product in een natrium arm dieet op te nemen. De industrie is naarstig op zoek naar goede zoutvervangers zonder dat het de smaak geweld aandoet. In de rookworst zit snel de dubbele hoeveelheid. Snacks en vleeswaren bevatten zelfs nóg meer zout, tot wel 3,5%! Eigenlijk valt de hoeveelheid zout in de zuurkool best mee. Er moet extra vocht gedronken worden om dit euvel goed het hoofd te kunnen bieden. Ook dit remt de eetlust.

De lage prijs is in feite ook een nadeel. De consument denkt dan dat het product ‘niks is’, terwijl het tegendeel eerder waar is.
De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Reden temeer om het bordje snel vol te scheppen.

Waarom is het een goed dieetproduct?
Zuurkool zorgt voor een efficiëntere verbranding van de vetten en de voedingsvezels remmen sterk eetlustremmend. Wanneer de spijsverteringsfabriek beter werkt, dan is er veel minder nodig. Wanneer de eter precies die hoeveelheid die hij nodig heeft op zijn bord doet, dan blijkt het dat er in totaal minder gegeten wordt. Zuurkooleters vallen daardoor sneller af.

Lang leve het winterweer! Mijn zwembroek ligt alweer klaar en die wordt met de dag ‘ruimschootser’!

Geef een reactie